null Beeld

Sinterklaas over C in CD&V: 'De L in VLD betekent toch ook niet 'glutenallergie graag melden bij reservatie'?'

Hij komt, hij komt! Zaterdag meert de grote kindervriend met zijn gevolg aan in Antwerpen, waarna hij een paar weken lang over de vaderlandse daken zal lopen. Bovendien heeft Ketnet een gloednieuwe reeks gemaakt met de onovertrefbare titel ‘Dag Sinterklaas’. Dus stuurde Humo zijn braafste medewerker naar de heilige man, en het resultaat was een ouderwets goed gesprek.

Hugo Matthysen

undefined

HUMO Om via de schouw in huis te vallen: waarom was een nieuwe ‘Dag Sinterklaas’ nodig?

Sinterklaas «Ach, men heeft mij overdonderd met wijdlopige technische beschouwingen over videokwaliteit, beeldformaten, digitale klank en nieuwe normen inzake pixels of hoe die dingen ook moge heten. Iemand met minder geduld als ik zou die informatie omschrijven als een hoop gezeur. Vervolgens heeft men mij erop gewezen dat mijn baard met de nieuwe cameratechnieken beter tot zijn recht zou komen op het scherm. Niet dat ik daar gevoelig voor ben, maar baardgroei is inderdaad moeilijk in beeld te brengen, zeker als het een witte baard betreft. Want er zijn heel wat soorten wit, zelfs in één baard! Pas nadat men mij had verzekerd dat het resultaat optimaal zou zijn, heb ik mijn medewerking toegezegd.»

HUMO En ís uw baard goed in beeld gebracht?

Sinterklaas «Ik ben niet ontevreden. Maar de werkelijkheid overtreft natuurlijk steeds de elektronische weergave. Onlangs ontmoette ik iemand die de beelden al had gezien, en die mevrouw stond paf van wat zij zelf omschreef als ‘de hemelse glorie’ die mijn baard in het wérkelijke leven uitstraalt. Let op, dat zijn niet mijn woorden, dat is wat die verstandige dame mij huiverend toevertrouwde. Dat huiveren had te maken met die esthetische ervaring, voor alle duidelijkheid.»

HUMO Iets anders. Volgt u de actualiteit nog?

Sinterklaas «Ik volg de actualiteit al sinds de Tweede Kruistocht, en ik blijf dat doen, lieve jongen.»

HUMO Hoe kijkt u naar de federale regeringsvorming?

Sinterklaas «Met een hoopvolle blik. Dat gedoe duurt nu al een paar maanden, maar voor iemand van mijn leeftijd steekt het niet op een decennium meer of minder. Maar ik ben hier als kindervriend aanwezig. Misschien kun je daar een vraagje over stellen?»

HUMO Er zijn plannen om de talenkennis van 5-jarigen te testen, en om de zwakkeren een taalbad te geven. Wat vindt u daarvan?

Sinterklaas «Daar moet je mee opletten. Taal is een cruciaal instrument in de opvoeding. Maar het testen van 5-jarigen? Een kind dat thuis pakweg Arabisch spreekt, heeft een enorme voorsprong op leeftijdsgenootjes die het met één taal moeten stellen. Je kunt niet genoeg pijlen op je linguïstieke boog hebben! En wat met al die sukkeltjes die het verschil tussen ‘noemen’ en ‘heten’ en ‘die’ en ‘dat’ niet onder de knietjes hebben, omdat hun luie ouders zich slordig uitdrukken? Moeten mama en papa dan mee in het taalbad?»

HUMO U bent een prominent katholiek. Wat vindt u van de discussie over de C in CD&V?

Sinterklaas «Sinterklaas is er voor alle kinderen, los van hun godsdienst. Ik rep nooit over mijn religieuze achtergrond en ik informeer nooit naar die van de kinderen.

»Maar nu u het me toch vraagt: je moet die C niet zomaar invullen met wat je te binnen schiet. Vorig week stond in dit verder uitstekende tijdschrift een gesprek met een verdienstelijke volksopvoeder en een bevlogen topacteur, het duo Verhulst & De Donder. Die C betekent volgens laatstgenoemde ‘elke mens telt’. Nee, meneer De Donder, die C staat voor christelijk. En christelijk staat voor het geloof in één God en drie goddelijke personen, de erfzonde, de gemeenschap van de heiligen, het eeuwige leven en de zeven sacramenten. En dat is nog maar een begin! Men vergeet weleens dat ik een heilige ben. Wel, voor iemand als ik is het ronduit beledigend als iemand dan zegt: ‘Elke mens telt.’ Meer stelt dat godsdienstje inhoudelijk niet voor. Dit is pure, onduldbare ketterij! In mijn jeugd werd je daarvoor op een brandstapel gesmeten, nadat je eerst deskundig was bewerkt door een beul die geen half werk wilde leveren. Je stoffelijke resten werden aan de honden gegeven. Zo ver moeten we misschien niet meer gaan, maar...»

HUMO Rustig, Sinterklaas! Denk aan uw hart!

Sinterklaas «Beweren dat die C ‘elke mens telt’ betekent, is even leeghoofdig als stellen dat de V in N-VA staat voor ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ of ‘honden niet toegelaten op het strand’. En de L in VLD: ‘glutenallergie graag melden bij reservatie’. Ben ik duidelijk?»

HUMO Zeker, Sinterklaas.

Sinterklaas «Onze godsdienst doet het in deze streken niet meer zo goed, en dat vind ik jammer. Maar ik heb véél liever dat hij wordt doodgezwegen dan dat er domme dingen over worden gezegd. Laat dat geen tweede keer gebeuren, of ik stuur professor R. Torfs voor wat bijscholing!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234