null Beeld

Sir David Attenborough: 'Ik dúrf zelfs niet nadenken overin wat voor een wereld onze kleinkinderen zullen opgroeien'

Voor wie dacht dat het klimaatprobleem is opgelost nu de klimaathype is overgewaaid, komt Canvas deze week met een koude douche: ‘Climate Change – the Facts’. In die BBC-documentaire mogen wetenschappers een uur lang alle harde feiten omtrent de opwarming van de aarde presenteren en het resultaat is, aldus The Guardian, ‘een alarmklok die op het luidst mogelijke volume afloopt’. Presentator van dienst is Sir David Attenborough (93), de man achter ‘Planet Earth’ en ‘Blue Planet’, die zich in zijn recente Netflix-reeks ‘Our Planet’ ook al zeer pessimistisch toonde over ons voortbestaan.

Redactie

undefined

David Attenborough «Maar liefst 3 miljoen mensen hebben naar ‘Climate Change – the Facts’ gekeken op BBC, en ik hoop dat ze allemaal flink zijn wakker geschud. Het wetenschappelijke bewijs liegt er niet om: als we in de eerstvolgende tien jaar niet stevig in actie schieten, kan onze samenleving in elkaar storten en kan de natuur onomkeerbare schade oplopen. We hebben dus gewoon géén andere optie als we willen overleven. Er rust een grote morele verantwoordelijkheid op onze schouders. Als we dat niet inzien, zullen volgende generaties ons daarvoor met de vinger wijzen.»

– De afgelopen maanden zijn overal ter wereld scholieren en adolescenten op straat gekomen om te betogen voor het klimaat. Hoe hebt u dat beleefd?

Attenborough «Ik vond het erg bemoedigend. Die betogingen waren de belangrijkste reden waarom ik geloof dat we vooruitgang boeken. Als zelfs jonge mensen de noodzaak tot actie niet meer zouden zien, was het helemaal een verloren zaak. En hun woede en verontwaardiging zijn ook gerechtvaardigd. Er zullen altijd cynici zijn die hun protest wegwuiven en zeggen dat jonge mensen niet begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Maar ook al hebben ze minder ervaring, ze kijken wel vaak met een heldere blik naar de toekomst. De rest van ons, lui die hier al langer rondhangen, zouden wat meer acht moeten slaan op wat jongeren te zeggen hebben.»

– In wat voor wereld zullen uw achterkleinkinderen opgroeien?

Attenborough «Daar denk ik niet over na, omdat ik het nauwelijks nog aankan. Ik ben net 93 geworden, dus zoveel jaar heb ik niet meer voor me liggen. Maar de voortekenen voor wat na mij komt, zijn niet goed. Toen ik begon als documentairemaker, halverwege de jaren 50, was er niemand die dacht dat we een deel van de fauna en flora op onze planeet zouden kunnen vernietigen. Nu zijn wij zo talrijk en machtig geworden dat we hele ecosystemen uitwissen zonder dat we het zelfs opmerken. Nochtans hebben we de kennis om in harmonie met de natuur te leven, we moeten ons alleen echt bewust worden van de gevaren van ons gedrag vandaag.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234