null Beeld

Sixteen Horsepower - Live March 2001

Tussen 1992 en 2005, toen spirituele en politieke meningsverschillen er een einde aan maakten, was Sixteen Horsepower voor velen, en zéker voor veel Lage Landers, het vlaggenschip van de americana.

Davy Coolen

Geestdriftig zogen ze de muzikale wortels van het Amerikaanse Zuiden leeg en bliezen ze ouderwetse genres - country, blues, cajun, folk, gospel, whatever - nieuw leven in. David Eugene Edwards, Pascal Humbert en Jean Yves Tola maakten vier langspelers, en geen enkele mindere (TTT-tip: 'Secret South' uit 2000, het summum van een steeds avontuurlijker en tegelijk steeds toegankelijker wordend geluid).

En toch was plaatjes maken als koffers pakken, want pas op een podium greep Sixteen Horsepower écht bij de schabbernak. Intens was het woord: gezeten op een krukje mende de charismatische Edwards - trillende galmstem, wegdraaiende ogen - zijn discipelen met de bezetenheid een predikant door elektriserende songs over zonde en verlossing, geschreven met de Bible Belt strak om de heupen, rockend tussen hamer en aambeeld. Wie hen gadesloeg in de Vooruit, Rivierenhof en andere AB's weet: daar waren ze een klasse op zich, één van de beste livebands van hun generatie.

Die hoge roep werd al uitstekend gedocumenteerd door de live-cd 'Hoarse' (opnamen uit 1998) en de dvd 'Live' (beelden uit 1996, 2002 en 2004), en nu komt 'Live March 2001' dat archiefje vervolledigen. De dubbelaar bloemleest uit een maand lang toeren door Europa, toen de groep met gitarist/toetsenist Steve Taylor in steun scherper stond dan ooit. Samen met die twee oudere livedocumenten bewijst-ie dat de heart & soul waarmee Sixteen Horsepower opereerde misschien nog het nauwst verwant was met die van Joy Division, de nachtdieren van wie ze hier '24 Hours' subliem coveren.

Uiteraard kan niets tippen aan de magische sensatie van druipend zweet, maar met de blinden dicht, de deur op slot en de stereo op tien komen deze achttien oorwassingen verváárlijk dicht in de buurt. Wat een zegen dat Edwards onlangs op dat koffertje tapes stootte en besloot: 'Godallemachtig! Dit brengen we uit.'

Zelfs het Britse metalblad Kerrang besprak destijds de cd's van Sixteen Horsepower, en bij concertbeelden op YouTube roept iemand bevestigend: 'Man, this stuff is more powerful than a lot of heavy metal!' Spreid het woord: 'Live March 2001' is sterk werk.

Toptrack: 'I Seen What I Saw'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234