null Beeld

Sjoemeldokters verklikken? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Iedereen heeft het weleens meegemaakt: je hebt een longontstekinkje, ze dringen je een eenpersoonskamer op, de behandelende arts mompelt in het deurgat ‘Hoe gaat het vandaag?’ en een week later mag je een extra ereloon van een paar honderd euro ophoesten, terwijl die taaie fluimen al lastig genoeg waren. Als het van het RIZIV en de ziekenfondsen afhangt, komt er weldra een meldpunt voor frauderende artsen. Ja, we hebben het gehad met die sjoemelende chirurgen, hebberige huisartsen, poenpakkende pediaters en onetische oncologen. Maar wat denken de medici daar zelf over?

Hugo Matthysen

'Hoe langer iets bestaat, hoe eerlijker het is'

Dr. Koen De Zeulder «Domme mensen zullen opmerken dat een poetsvrouw ook ‘Hoe gaat het?’ kan mompelen. Maar achter dat ‘Hoe gaat het?’ van een specialist schuilt een hoop expertise: tien lange jaren van studie en stages. Mag dat misschien worden vergoed?»

HUMO Zeker. Maar waarom moet dat meer kosten in een eenpersoonskamer?

De Zeulder «Dat is een terechte vraag. Want als je als arts – en ik heb het meegemaakt – vanuit het deurgat van een meerpersoonskamer ‘Hoe gaat het vandaag?’ roept, dan beginnen ze met z’n allen tegelijk te zeuren. En degenen die het gezondst zijn, maken natuurlijk het meeste lawaai. Zij kunnen hun longen nog flink openzetten, hun stembanden werken nog prima, enzovoort. De reutelende stervende krijgt geen gehoor, hij wordt overstemd door die vitale schreeuwers. Dat maakt het moeilijk om aangepaste individuele zorg te bieden. Daarom zou ik iedereen in een eenpersoonskamer zwieren. Dan moet iedereen hetzelfde afdokken, dan is iedereen gelijk.»

HUMO Het gaat wel om hoge bedragen.

De Zeulder «Heel slim dat u het woord ‘hoog’ laat vallen! Een goeie gezondheid is voor veel mensen inderdaad het hoogste goed. Daar horen logischerwijs gelijkaardige honoraria bij, namelijk hoge. De patiënten zouden in de war raken als ze voor zoiets kostbaars achteraf een rekening van zeventien euro all-in ontvingen. En verwarde patiënten hebben we al genoeg, we moeten die aantallen niet verder opdrijven door aalmoezen aan te rekenen.»

HUMO Er zou vaak sprake zijn van zwart geld bij medische ingrepen.

De Zeulder «Uit menslievendheid, jazeker. Ik ken dat soort verhalen. Een cafébaas die een motorclub over de vloer kreeg, komt met een open beenbreuk op de spoeddienst terecht. Want er was wat discussie over ranzige melk bij een koffietje. Die kerel kermt het uit, gewoon praten lukt niet meer. ‘Dokter, kan die operatie in het zwart? Want officieel verdien ik drie keer niks!’ Als arts kun je toch niet koudweg zeggen: ‘Zwart geld? Ga eerst naar de fiscus, laat je dossier in orde brengen en betaal de nodige boetes. Kom daarna, ik schat over een jaar of twee, maar terug.’ Dat zou onmenselijk zijn. Daarom neem je dat zwart geld in stilte aan, en je rept er met niemand over – zodat die arme man niet door de Cel Fraudebestrijding van zijn bed wordt gelicht, met infusen en al, terwijl zijn linkerpoot nog vol bouten en moeren zit.»

HUMO Dat meldpunt voor frauderende dokters is dus overbodig?

De Zeulder «Ze mogen het proberen, maar niemand zal daar willen werken.»

HUMO Waarom niet?

De Zeulder «Denk aan ouders met kinderen. Ze willen vier dagen voor het krokusverlof vertrekken om op sportieve wijze het alpenlandschap onherstelbare schade toe te brengen, want een skitripje buiten de schoolvakantie is nu eenmaal goedkoper. Dan zal de arts zeggen: ‘Een ziekenbriefje voor de schoolplichtige spruiten van iemand die op artsen jaagt? Dat had je gedroomd! Da-ag!’ En elke werknemer wil weleens een weekje vrijaf wegens vage rugklachten of een verdacht vlekje op de neusbrug, om eindelijk eens die zolder tot hobbykamer om te timmeren. Of om een interessante trekvogel te observeren, die maar vijf dagen in ons land verblijft. Nee, laten we het huidige systeem maar behouden. Want dat bestaat al lang, en hoe langer iets bestaat, hoe eerlijker het is. Dat weten we allemaal, op grond van de oude wijsheid ‘Eerlijk duurt het langst’. En daar valt, zoals liefhebbers van primitieve tarwesoorten weleens zeggen, geen spelt tussen te krijgen!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234