Slechte hotels, broedermoord en eeuwige roem: het leven zoals het is... de Tour de France 2017
‘Toen ik de eerste keer naar de Tour ging, was ik bang voor wat er zou komen. De tweede keer was ik bang omdat ik wíst wat er zou komen.’ Zo laat de Ronde van Frankrijk zich samenvatten door de kenners die Humo in aanloop naar ’s werelds grootste wielerwedstrijd aan het woord liet.
'Ik ben bang voor aanslagen in de koers. Je kunt het niet uitsluiten: wij zijn een zeer zwakke prooi'
Bijna niemand twijfelt eraan dat de magere Brit zijn vierde Tour zal winnen, op de voet gevolgd door de Australiër Richie Porte en de Colombiaan Nairo Quintana. Al is José De Cauwer, co-commentator van Sporza en arendsoog van dienst, nog altijd niet bekomen van de broedermoord van Froome op zijn maatje Porte, onlangs in de Dauphiné Libéré.
José De Cauwer «Ik wil graag eens een andere winnaar zien, en ik ben niet de enige. Zeker als je ziet wat hij gedaan heeft: hij heeft zijn goede vriend en ex-ploegmaat Richie Porte heel bewust de koers doen verliezen. Hij heeft hem afgemaakt, terwijl hij met zijn hulp twee keer de Tour heeft gewonnen. Allee, jong, zoiets doe je toch niet! Dat is toch niet eervol, en het getuigt van weinig menselijkheid. Maar blijkbaar is Froome niet zo braaf als iedereen denkt.»
HUMO Wisten we dat al niet? In de Tour van 2012 viel hij zijn kopman Bradley Wiggins aan.
De Cauwer «Dat leek toen een éénmalig feit, maar in de koers is hij dus keihard. De Dauphiné is niet zo belangrijk als de Tour: hij had hem evengoed de zege kunnen schenken. Volgens mij heeft hij er geen goed aan gedaan: het zal zich tegen hem keren, en Porte zal de rekening presenteren. Hij zei het ook: ‘Dit vergeet ik niet.’ Misschien kan dit wel voor de extra motivatie zorgen die hij nodig had: zijn respect voor Froome was tot nu toe te groot. Vorig jaar was hij al ploegmaat af (Porte is eind 2015 van Team Sky naar BMC verhuisd, red.), maar hij bleef zijn oude kopman helpen. Maar met deze nieuwe intrige erbij ben ik er zeker van: het wordt een mooie Tour (lacht).»
Allan Peiper (sportief manager BMC) «Froome is te ver gegaan, en heeft Richie echt gekwetst. Het begon al in de Cadel Evans Great Ocean Road Race in Australië, begin januari. Ook toen joeg hij achter Richie, die hij zelfs geen overwinning gunde in eigen land. Maar die revanchegevoelens zullen hem en onze ploeg extra motiveren, ze maken het verschil tussen lossen of aanklampen op een col.»
HUMO Wie is Richie Porte? Behalve dat hij uit Tasmanië komt, weten we weinig van hem.
Peiper «Hij is een timide, rustige jongen, maar ook heel evenwichtig. Hij heeft zichzelf voortdurend onder controle, en omringt zich het liefst met mensen met dezelfde karaktertrekken. Australiërs van het vasteland, zoals ik, hebben de gewoonte om een beetje te lachen met de Tasmaniërs. Dat ze een beetje trager zijn met alles, en vooral dat ze het resultaat zijn van inteelt (lacht). Vroeger was het één grote gevangeniskolonie, en dat halen we ook graag aan.
»Er zijn er veel die betwijfelen dat hij de Tour kan winnen, ze zeggen dat hij altijd één slechte dag heeft. Onzin: Richie is er klaar voor, en als een Aussie zegt dat hij er klaar voor is, kun je hem maar beter geloven.»
Patrick Lefevere (teammanager Quick-Step Floors) «Richie is een toffe gast. In het prille begin van zijn carrière werd hij me aangeboden door Andrea Tafi, maar ik heb hem toen helaas afgewimpeld. Met een pint bier voor zijn neus maakte Porte me daar onlangs eens attent op: ‘Nog geen spijt dat je mij toen geen contract hebt aangeboden, Patrick? Ik ben ondertussen wel véél duurder geworden.’ (lacht) Dat was het eerste wat hij zei, we hadden nog nooit een woord gewisseld.»
HUMO Iedereen lijkt het wel te hebben gehad met de overmacht van Team Sky, en de saaie Tours die eruit volgden.
Peiper «De dynamiek verandert altijd als iemand te lang aan de top staat. En rond Sky en Froome voel je dat: enkele jaren geleden werden ze nog alom bejubeld voor hun aanpak.»
Pedro Delgado (winnaar Tour 1988) «Dat is iets wat speelt bij de supporters. In de tijd van Merckx, Indurain of Armstrong hoorde je ook niks anders. De mensen willen strijd zien tussen de favorieten, en dat blijft al jaren achterwege. De Tour van vorig jaar mag je gerust extreem saai noemen.»
HUMO Krijgt Froome niet te veel tegenwind? In de Dauphiné koerste hij met veel lef en bravoure.
De Cauwer «Ah, jij bent die Froome-supporter. Ik had gehoord dat er één was.»
Lefevere «Ze vinden ook dat hij niet mooi op zijn fiets zit, maar het kunnen niet allemaal renners zijn bij wie je een glas water op hun rug kunt zetten. Ik ken veel stijlvolle renners die nooit de Tour zullen winnen.»
Tim Wellens (renner Lotto-Soudal) «Froome is best geliefd in het peloton. Hij is altijd vriendelijk, en ik denk dat niemand hem iets misgunt. Iemand als Vincenzo Nibali heeft een veel slechtere naam.»
Sergeant «Ik heb Froome in 2012 bij de ploeg willen halen. Maar toen begon hij net goed te rijden in de Vuelta, en ik kon niet meer mee met de prijzen die werden geboden. André Greipel vertelde me eens welke vragen Froome soms voorgeschoteld krijgt na de koers – tijdens de persconferenties zitten de ritwinnaar en de gele trui dikwijls naast elkaar. Voortdurend wordt hij beschuldigd van doping, en toch blijft hij kalm. Daar heb ik bewondering voor.»
undefined
'Ik zie een zestal kansen voor een massasprint. Alle groten zijn aanwezig, maar als Cavendish goed is, wordt hij de gevaarlijkste klant'
Saai
HUMO De Tour heeft er dit jaar alles aan gedaan om een open koersverloop te garanderen.
De Cauwer «Het zal héél moeilijk worden om de koers te controleren. Ze doen alle bergketens aan, en bij de zogenaamde overgangsritten zijn er die meer dan 3.000 hoogtemeters bevatten. De ploeg die de leiding heeft, zal dikwijls voor een dilemma komen te staan: moeten we alles samenhouden, of niet? Want er zijn tal van outsiders voor de eindzege. Je hebt Quintana, Bardet en ook Contador – en die zorgt altijd voor peper en zout in de koers, ik ben een enorme fan.»
Sergeant «Ik ook. Tijdens de slotrit van Parijs-Nice blééf hij maar aanvallen. Wij zaten op dat moment in de Tirreno-Adriatico en iedereen riep: ‘Laat die toch alsjeblief winnen!’ Het parcours is prachtig en er zal agressief gekoerst worden.»
Delgado «In de Tour rijden de favorieten heel tactisch en met veel angst: ze willen niet verliezen. En dat stoort me mateloos: als je wilt winnen, moet je net bereid zijn te verliezen. Contador durft dat: hij is een heel moedige renner, die altijd koerst om te winnen. Ik vrees alleen dat hij tijdens zijn aanvallen geen medestanders krijgt, en dat hij de enige zal zijn die met zijn krachten woekert. Maar als we slecht weer krijgen in juli, wint Alberto: in de regen blijft hij als enige rechtop.»
Karl Vannieuwkerke (presentator ‘Vive le vélo’) «Deze Tour lijkt minder voorspelbaar: ik ben content dat er eindelijk meerdere kandidaten zijn voor de eindzege. En de Froome van de Dauphiné kan onmogelijk zomaar één minuut op zijn concurrenten pakken. Hij heeft dit jaar ook nog niet laten zien dat hij boven de rest uitsteekt.»
Lefevere «Froome heeft drie Tours gewonnen, is vader geworden en heeft financieel goed geboerd: dan ben je geneigd om het wat minder goed te doen. Ik heb gehoord dat hij dikker stond dan anders. Maar of het een spannende tour wordt, weet ik niet zeker. De ploegen die de lakens uitdelen, hebben allemaal de tactiek overgenomen van de ploeg-Armstrong destijds: de koers verlammen door zo’n hoog tempo op te leggen, dat er niemand nog kan wegrijden. Ze slaan op één welbepaalde dag toe, nemen een minuut voorsprong en verdedigen die tot het einde.»
HUMO Kan Quintana dit jaar winnen?
Vannieuwkerke «Ik heb de neiging om hem op één te zetten. Maar misschien moet hij de zware inspanningen van de Giro wel bekopen. Zijn achilleshiel blijft het tijdrijden, misschien staat hij na de lange proloog al op 40 seconden. Intrinsiek blijft hij de beste klimmer.»
Delgado «Quintana is jong genoeg om de combinatie met de Giro aan te kunnen. Maar verliezen van Dumoulin heeft hem een zware mentale slag toegebracht, waarvan hij nog lang niet hersteld is.»
Lucien Van Impe (winnaar Tour 1976) «Ik was teleurgesteld dat hij de Giro niet naar zijn hand kon zetten. Hij heeft al enkele kansen gekregen om de Tour te winnen, en als het dit jaar niet gebeurt, komt het er nooit meer van.»
HUMO Vonden de renners de Tour de voorbije jaren ook saai?
Jan Bakelants (renner AG2R – ritwinnaar Tour 2013) «Saai? Voor mij was het afzien. Het niveau is gewoon zo hoog dat het bijna onmogelijk wordt om nog iets te ondernemen in de finale.
»Trouwens: saai of niet saai, dat blijft heel subjectief. Ik kan aannemen dat duizenden Fransen de rit die Van Avermaet vorig jaar won, maar niks vonden, ook omdat het peloton die dag liet begaan. Maar wij vonden het allemaal schitterend.»
HUMO Moeten we vroeg afstemmen, of volstaat het om rond halfvijf de televisie aan te zetten?
De Cauwer «Nee, veel vroeger. Ik voorspel vuurwerk, met onze landgenoten in de hoofdrol.»
undefined
'De Tourorganisatie is almachtig: we worden behandeld als vierderangsacteurs, terwijl we de hoofdrol spelen in een Hollywoodproductie'
HUMO Wie wordt de beste Belg van deze Tour?
De Cauwer «De lijst is lang: we hebben veel aanvallers en ze krijgen een parcours op hun maat. Vorig jaar hadden we met De Gendt en Pauwels één en twee op de Mont Ventoux: wie had dat durven denken? Oliver Naesen heeft ook al bewezen dat hij goed is.»
Van Impe «Voor het klassement doen we niet mee. Iemand als Wellens kan goed bergop, maar wel slechts één dag. Er zouden nu zogezegd enkele grote talenten zijn bij de jeugd, maar dat verhaal hoor ik al dertig jaar.»
Lefevere «Bij ons moeten de Belgen op kop rijden voor Kittel. Behalve Gilbert, die gaat voor een ritzege. Hij zal wel op een Sagan en Van Avermaet stuiten, die in principe sneller zijn, maar met Philippe weet je nooit. Als hij zich op iets focust, dan gebeurt het meestal ook. Misschien wint Bakelants een rit? Maar hij en Naesen zitten in de ploeg van Bardet, ze zullen moeten werken voor hun kopman.»
Bakelants «Niks van, wij mogen ook onze eigen kans gaan. Maar het zijn de benen van de dag die alles bepalen, en vooral het geluk om in de juiste ontsnapping terecht te komen. Het hangt van de details af.»
Vannieuwkerke «Ik denk dat Tiesj Benoot de Belg van de Tour kan worden. De Gendt en Gilbert zijn ook in vorm: we mogen ons verwachten aan behoorlijk wat ritzeges.»
HUMO Mark Cavendish won vorig jaar vier etappes. Wordt hij opnieuw de koning van de sprint?
Lefevere «Hij werd vorige week tweede in Slovenië, terwijl hij sinds Milaan-San Remo, door zijn klierkoorts, niet meer had gekoerst. En hij stond scherp als een mes, terwijl hij bij ons altijd te dik was. We gaan verdorie weer rekening moeten houden met hem!»
Tom Steels (ploegleider Quick-Step Floors) «Ik zie een zestal kansen voor een massasprint. Alle groten zijn aanwezig, de concurrentie is groot: het wordt heel mooi om naar te kijken. Als Cavendish goed is, wordt hij de gevaarlijkste klant: vorig jaar zat hij telkens doodleuk te wachten in het wiel van Marcel, om ons te verslaan. Greipel is natuurlijk ook niet de eerste de beste, en dan heb je nog outsiders als Démare, Bouhanni en Groenewegen.
»Maar Marcel is frisser dan vorig jaar. Hij is de man met de meeste power, en heeft zo’n grote versnelling in zijn benen die hij heel lang kan volhouden: als hij op de juiste manier wordt gebracht, valt hij nauwelijks te kloppen.»
undefined
'Ik zet Quintana op één. Intrinsiek is hij de beste klimmer, maar het tijdrijden is zijn achilleshiel'
Druk druk druk
HUMO Hoe beleven jullie de Tour?
De Cauwer «Toen ik als renner de eerste keer naar de Tour ging, was ik bang voor wat er zou komen. De tweede keer was ik bang omdat ik wíst wat er zou komen. En het is nooit veranderd. Ook als commentator is het speciaal: de werkdruk is minstens twee keer zo groot als in de Giro en de Vuelta samen. Er zijn etappes die we integraal voorzien van commentaar, en de verplaatsingen zijn dikwijls moordend. De voorlaatste dag is er de tijdrit in Marseille, en de volgende dag moeten we al in Parijs staan. Hallo?
»Na de live-uitzendingen rijden we ook meteen door naar ons hotel, aan de aankomst van de volgende etappe, vaak nog 250 kilometer ver. Het is hoogzomer, de hotels zijn volzet en het personeel is altijd druk in de weer: reken er niet op dat je wordt onthaald met ‘Bonsoir, les gens du Tour de France’. Nee, je mag blij zijn dat de keuken nog open is. Wij zien ook geen renners, die komen aan de finish enkel onder onze commentaarcabine doorgevlogen. Tegen dat wij die verlaten hebben, zijn zij allang weg.»
HUMO Zorgt die hectiek voor spanningen?
De Cauwer «Eén maand lang zitten we met vier mensen – Michel Wuyts en ik reizen samen met radiocommentatoren Christophe Vandegoor en Frank Hoste – op elkaars lip, op hotel en in de auto. En dan is het onmogelijk dat je de Tour doorkomt zonder één akkefietje. Er is altijd wel iets: de ene wil vroeger vertrekken, terwijl de andere erop had gerekend om nog rustig op zijn kamer aan zijn voorbereiding te werken. En je hebt altijd wel iemand met een humeurtje, of er waait een probleem over van het thuisfront. Allemaal kleine dingen, maar de stress dringt soms door.»
HUMO Heeft Michel Wuyts een ochtendhumeur?
De Cauwer «Nee, die gaat ’s morgens lopen en dan is hij tevreden voor de rest van de dag. Soms vragen mensen: ‘Slapen jullie ook samen?’ Maar dat zou echt te veel van het goede zijn. Als je op je kamer komt, valt alles van je af en sla je een zucht. Niks beters dan een frisse pint uit de minibar!»
Vannieuwkerke «Ik zweer ook bij die pint, meteen na de uitzending. Of het moment dat ik mij laat ontschminken – even tien minuten op je gemak in die stoel. Maar ‘Vive le vélo’ zie ik eigenlijk als één groot scoutskamp: je mag met een aantal vrienden op reis en maakt het meest bekeken programma van de zomer. Mij hoor je niet klagen, ook al kloppen we dagen van 18 uur. Wij houden ons recht met de adrenalinekicks, en het feit dat ons programma bejubeld wordt. En het zwaarste werk is voor onze technische ploeg – na de uitzending breken zij alles nog af, en zij komen met hun vrachtwagens vaak pas vier uur later dan ik aan in het hotel.»
undefined
'De Tour is zwaar, maar als je vanuit de bus naar buiten kijkt, zie je overal mensen die in je plaats willen zijn. Op dat moment verdwijnt die zeurende pijn in de benen'
HUMO Sliep jij niet in een mobilhome?
Vannieuwkerke «In het begin koesterde ik romantische gedachten, en deden we alles met de mobilhome. Tot we eens van vermoeidheid niet meer wisten waar we stonden, en bleek dat we ons geparkeerd hadden aan het station van Grenoble: we werden gewekt door de eerste reizigers. Sindsdien hebben we besloten om ook op hotel te gaan.»
HUMO Ik las dat je altijd je golfclubs meeneemt.
Vannieuwkerke «Het gebeurt dat ik snel negen holes ga slaan met Gunther Leenders, onze producer. Al is dat vorig jaar amper één keer gelukt: een extra uur slaap is me meer waard. Ik neem ze ook nu mee, maar de kans dat we tien keer gaan spelen is veel kleiner dan dat Tiesj Benoot de Tour zal winnen.»
HUMO Hoe is het voor de ploegleiders?
Sergeant «Fysiek is het niet zwaar, ik zit de hele dag in de volgwagen. Herman Frison rijdt, ik ernaast. Tourorganisatie ASO dringt daarop aan, de informatiestromen zijn te groot: één ploegleider kan onmogelijk bidons aangeven, via de oortjes met de renners spreken, de tactiek uitzetten en bellen enzovoort. Er zitten trouwens bijna geen invités meer in de wagens.
»Na de rit drinken we me de ploegleiders altijd een pint of twee in de bar van het hotel. Dan blikken we terug en vragen we onszelf af: wat hebben we goed gedaan, en wat kan er beter? Dat zijn de momenten waarop je een beetje kunt uitblazen. Daarna volgt de douche waar je al de hele dag naar snakt.»
Steels «In de Tour word je geleefd. Altijd lange dagen en korte nachten. ’s Avonds zetten we ons met de hele staf buiten. Gewoon de stoelen aan de bus, en wat keuvelen. Dat is nodig, iedereen heeft zijn verhaal van die dag en moet dat kwijt.»
Lefevere «Genieten is er niet bij. Al heb ik het geluk dat Frans De Cock (CEO van Quick-Step, red.) me elk jaar tijdens de Tour uitnodigt om eens goed te gaan eten met exquise wijnen erbij. Vorig jaar zaten we in een tweesterrenrestaurant in de Provence, en hadden we nog de intentie om naar de finish op de Mont Ventoux te rijden. Maar het was zo gezellig en lekker, dat we zijn blijven zitten en in de keuken van het restaurant samen met de sommelier naar de koers hebben gekeken. Gelukkig maar, op de berg was het één en al chaos – herinner u Froome en Porte die op die motor reden.
»Zulke incidenten maken me nog meer bang voor aanslagen in de koers. In Parijs-Nice had ik al een naar gevoel, toen ik die soldaten met hun mitraillettes zag marcheren. ‘Is dit wat er van de wielersport is geworden?’ vroeg ik me af. Je kunt het niet uitsluiten: wij zijn een zeer zwakke prooi.»
undefined
undefined
'De kwaliteit van de hotels is niet altijd denderend'
Elke dag M&M’s
HUMO Het draait uiteindelijk allemaal om de renners. Hoe ervaren zij de Tour?
Wellens «De Tour mogen rijden, voelt al als een hele eer. De plaatsen zijn duur, en als je vanuit de bus naar buiten kijkt, zie je overal mensen die in je plaats willen zijn. Op dat moment verdwijnt die zeurende pijn in de benen. Wij hebben een mooi leven.»
Bakelants «Hoe je je voelt, hangt van veel factoren af: de eerste week doorkomen zonder kleerscheuren maakt het al veel aangenamer. Ik won in 2013 al de tweede rit en pakte de gele trui. Ik reed gelukkig rond, en zo ben ik die hele Tour op een heel hoog niveau blijven presteren. Hoe meer plezier, hoe beter de derde week ook. Maar hoe slecht je je ook soms voelt: je wilt er altijd bij zijn.»
HUMO Wat zorgt er nog voor het geluk van een renner?
Bakelants «Het eten. Door altijd hetzelfde te eten, neemt je smaakt elke dag af. Een creatieve kok kan daar veel aan doen. Gelukkig neemt onze ploeg er dit jaar één mee. Ook een goeie kamergenoot is ontzettend belangrijk.»
Wellens «Ik slaap met Thomas De Gendt op de kamer. Een fijne mens, met geweldig droge humor. We amuseren ons, en dat heeft altijd een positieve invloed op je prestaties. Hij heeft ook ervaring zat, en kan heel goed relativeren – dat is belangrijk in de Tour én het leven. Meestal kijken we’s avonds naar een serie, ik moet dringend met hem overleggen welke ik meeneem. Elke dag eten we ook een zak M&M’s: een gewoonte, of noem het bijgeloof, die Thomas heeft overgehouden aan de Giro waarin hij derde eindigde. Twee jaar geleden kwamen ze op het einde wel mijn oren uit, en ze brachten ook geen geluk (lacht).»
HUMO Wat zijn de moeilijkste momenten voor een renner?
Wellens «De tweede week vind ik het lastigst: je benen doen pijn, en toch is het nog ver. In de derde week kun je beginnen af te tellen.
»We zijn daar natuurlijk in de eerste plaats om ritten te winnen. Twee jaar geleden won André Greipel vier keer, en dat zorgde ervoor dat iedereen gelukkig rondliep. Daar staat of valt het toch mee in de Tour.»
Sergeant «Als je eenmaal hebt gewonnen, komt een tweede ritzege veel gemakkelijker. Dat is een logica die speelt in de Tour. Met Greipel hebben we vorig jaar moeten wachten tot op de Champs Elysées. Telkens als hij met één millimeter werd geklopt, stonden we daar weer met lege handen: echt klotemomenten. Winnen werkt als maizena: het houdt je clan bij elkaar. Als het niet lukt, moet je zien dat er geen kopjes gaan hangen.»
HUMO Zijn de hotels nog altijd zo slecht in de Tour?
Wellens «Ik heb hem nog maar één keer gereden, en ik was verrast dat daar soms problemen mee waren. Vooral als er geen airco is, kun je serieus afzien.Gelukkig heeft de ploeg nu in mobiele airco’s geïnvesteerd.»
Van Impe «Ik kom nog uit een andere tijd. Wij sliepen op ligbedden in scholen, soms zweette je er nog meer dan overdag. En ’s morgens werd je misselijk van de steak haché die ze aan het bakken waren.»
Bakelants «De kwaliteit is nog altijd niet denderend, maar het is natuurlijk niet eenvoudig om voor tweeëntwintig profploegen een hotel te vinden in het Centraal Massief.»
HUMO Vind je als renner nog tijd voor jezelf?
Bakelants «Moeilijk, alles gaat tegen een hoog tempo vooruit. De ritten starten laat, voor de tv-uitzendingen. En dat geeft weinig ruimte om iets te doen of te ondernemen.»
Wellens «Ik ben al blij als ik een uur gewoon op mijn bed kan liggen.»
HUMO Geniet je van het landschap?
Bakelants «Nee, er wordt heel nerveus gekoerst en je moet je hoofd erbij houden.»
Wellens «Als je in een ontsnapping zit en voluit gaat, merk je niets van de omgeving. In het peloton lukt dat wel, maar dat is niet genieten: een col oprijden is nooit ontspannend.
»Weet je wat ik merkwaardig vind? De eerste maandag na de Tour, als je niet meer moet koersen. Je lichaam is er zo aan gewoon geraakt, en plots weet je niet wat doen: je lijkt in een gat te vallen.»
undefined
'Sagan is een ongeleid projectiel. Als hij onderweg punten wil pakken voor de groene trui, heeft hij voor je het beseft al twee minuten voorsprong'
undefined
Zotte Peter
HUMO Is dit nu de belangrijkste wedstrijd van het jaar?
Wellens «In 2015 reed ik slecht, maar toch stonden er elke morgen enkele journalisten die me wilden spreken. Dat zegt veel over het belang van de Tour. Zelfs als je in een ontsnapping zit, krijg je de volgende dag een bladzijde in de krant.»
Sergeant «In een zomer zonder voetbaltoernooi of Olympische Spelen is het nog erger: alle ogen zijn gericht op de Tour.»
Vannieuwkerke «We kunnen wel de lof zingen van de Giro of de klassiekers, maar we moeten niet flauw doen: de sportieve en publicitaire waarde van de Tour is onovertroffen.»
Lefevere «Ik heb de laatste dagen ondervonden hoe moeilijk het is om sponsors te vinden. Het hele businessmodel zit fout in het wielrennen: ploegen worden grotendeels betaald door mecenassen of staatsbedrijven, meestal nationale loterijen. Het aandeel van privésponsors is niet zo groot, en één van de oorzaken daarvan is de almacht van Tourorganisatie ASO: er vloeit geen geld terug naar de ploegen. Hun ultieme droom is om weer met nationale ploegen te rijden.»
HUMO Waarom?
Lefevere «Natuurlijk. Nu geven ze ons een bedelaarsloon, maar dan moeten ze ons helemaal niks meer geven. Dan hoeven ze met niemand meer rekening te houden, en hebben ze de hele sport in handen.»
HUMO ‘Wij zijn de acteurs in hun film, maar we worden er niet voor betaald,’ heb je eens gezegd.
Lefevere «Wij worden behandeld als vierderangsacteurs, terwijl we de hoofdrol spelen in een Hollywoodproductie. En ik blijf erbij: zonder ons geen wedstrijd.»
HUMO Wordt Peter Sagan opnieuw de échte ster van deze Tour?
Wellens «In de Ronde van Zwitserland was hij in ieder geval weer indrukwekkend. Als je met zo’n gemak wint, ben je een fenomeen.»
Sergeant «Vorig jaar besliste hij wie er mocht wegrijden, en wie niet. Hij is een ongeleid projectiel, en niemand kan hem bijhouden. Als hij onderweg punten wil pakken voor de groene trui, heeft hij voor je het beseft al twee minuten voorsprong.Toen Greipel de groene trui had, hebben wij geprobeerd zijn aanvalllen te blokkeren, maar dat was niet vol te houden. Op een dag liet hij zich afzakken tot bij Greipel: ‘Beeld je niks in, André, ik ga je blijven aanvallen.’ Na de rit stapte Greipel gedesillusioneerd op onze bus: ‘Ik stop ermee. That guy is crazy.’»