null Beeld

Slijm, bloed en vlammenwerpers: alles wat u moet weten over 'Alien: Covenant'

Volgende week komt ‘Alien: Covenant’ uit, het vervolg op de uit 2012 daterende sciencefictionprent ‘Prometheus’ en alweer de zesde episode in de angstaanjagende cyclus. Voor u samengevat in een gezichtsomklemmend lijstje: alles wat we weten over de nieuwe ‘Alien’.

Erik Stockman


Wat voorafslijmde

In 2012, ruim dertig jaar nadat eerste officier Kane (John Hurt) in de legendarische chestburster-scène het leven had geschonken aan de allereerste Alien, keerde regisseur Ridley Scott terug naar het universum van de klauwende Xenomorphen. ‘Na de eerste ‘Alien’ was er tot mijn immense verbazing niemand die die ene grote vraag stelde: ‘Wie of wat is die versteende piloot die kapitein Dallas en zijn crew in dat gigantische buitenaardse ruimteschip aantreffen?’ Zowel ‘Aliens’, ‘Alien 3’ en ‘Alien Resurrection’ gingen straal voorbij aan die kwestie.’ In ‘Prometheus’, de langverwachte prequel op ‘Alien’, gaf Scott himself het antwoord – of liever: eigenlijk verklaarde hij helemaal noppes. Een expeditie ontdekte op een maan in een afgelegen sterrenstelsel een vreemd koepelbouwwerk, een bemanningslid veranderde in een zombie, Charlize Theron werd verpletterd door een buitenaards ruimteschip, en op het eind vlogen Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) en de door Michael Fassbender vertolkte robot David (of wat er van hem overbleef) de ruimte in, op zoek naar de thuisplaneet van de Engineers – de mogelijke scheppers van de mensheid. De reacties waren gemengd: knappe digitale effecten, maar té veel filosofisch gezwam, té veel onbeantwoorde vragen en té weinig spanning, oordeelden de meeste critici. Maar doordat ‘Prometheus’ het goed deed aan de box office, werd een vervolgfilm onvermijdelijk.


De covenant

De opnamen van ‘Alien: Covenant’ waren omgeven door geheimzinnigheid, maar nu het embryo is volgroeid, lekt er steeds meer informatie over de plot naar buiten. Zo weten we dat de feestelijkheden deze keer van start gaan op de Covenant, een ruimteschip dat op zoek is naar een geschikte planeet om te koloniseren. Onder het paradijselijke lover dat de bemanning in een verre uithoek van het heelal aantreft, blijkt het evenwel al gauw te stikken van de monsterlijke parasieten. Een plot die, als u ’t ons vraagt, wel héél sterk doet denken aan wat de onfortuinlijke bemanning van de Nostromo overkwam in de eerste ‘Alien’.

undefined

null Beeld


De horror! De horror!

Het lijkt erop dat Ridley Scott lessen heeft getrokken uit de kritiek op ‘Prometheus’: de cineast heeft immers aangekondigd dat ‘Alien: Covenant’ de grote filosofische vragen (Waar komen we vandaan? Is de mensheid geschapen door een superieur buitenaards ras?) weliswaar niet uit de weg zal gaan, maar dat de film tegelijk back to basics zal gaan en meer pure horror en bloederige gore zal bevatten. ‘Deze keer gaan we je de stuipen op het lijf jagen,’ aldus Scott. En ook de opnieuw van de partij zijnde Michael Fassbender heeft laten verstaan dat ‘Alien: Covenant’ qua sfeer en toon dichter zal aansluiten bij het claustrofobische ‘Alien’ dan bij het door grootse digitale effecten en kosmische raadselen gedragen ‘Prometheus’: ‘Deze episode wordt een stuk donkerder en rauwer.’ Uiteraard geloven wij The Fass, de meest sexy man van het universum, op zijn zwoele woord.

undefined

'Alien: Covenant' gaat volgens regisseur Ridley Scott back to basics: meer pure horror en bloederige gore.'


De tijdlijn

Voor de tijdbalkfanaten onder u: het verhaal van ‘Alien: Covenant’ speelt zich tien jaar ná ‘Prometheus’ af. Volgens Scott is het de ultieme bedoeling dat ‘Prometheus’, ‘Alien: Covenant’ en het in 2019 uitkomende ‘Alien: Awakening’ samen een prequeltrilogie zullen vormen die – bent u nog mee? – de brug zal slaan naar de gebeurtenissen in de allereerste ‘Alien’. Wat van ‘Alien: Covenant’, als we goed kunnen volgen, geen sequel, geen prequel, geen spin-off, maar een prequellerige brugsequel maakt.


De nieuwe Ripley

Tegen de achtergrond van de flikkerende controleborden en oplichtende besturingseenheden van de Covenant zien we enkele bekende gezichten. James Franco (‘127 Hours’, ‘The Interview’) duikt op als de kapitein van het ruimtevaartuig, Billy Crudup (‘Almost Famous’, ‘Spotlight’) speelt wetenschapsofficier Oram, en Michael Fassbender keert in een dubbelrol terug als David én Walter, een meer geavanceerde versie van David. En zou het kunnen dat tweede officier Daniels (Katherine Waterston speelde onlangs mee in ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’) zich in de loop van de slijmerigheden zal ontpoppen tot de nieuwe Ellen Ripley? Een ‘Alien’-film is immers niet compleet zonder een epische confrontatie tussen een met een vlammenwerper zwaaiende deerne en een zuurspuwende Xenomorph. Verder ligt het in de bloederige lijn der verwachtingen dat minstens twee of drie van de bovenvermelde bemanningsleden zullen eindigen tussen de uitklapkaken van de aliens. Onze tong schiet nu naar buiten van pure voorpret.


The Crossing

Op 26 april, Alien Day, lanceerde Fox op YouTube een teaser die kon tellen: ‘The Crossing’, een sfeervolle kortfilm waarin bondig wordt verteld hoe het David (Fassbender) en Elizabeth (Rapace) verging kort nadat ze in de laatste scène van ‘Prometheus’ het heelal waren ingekliefd. Zo zien we – spoilers! – hoe Elizabeth de verhakkelde androïde weer in elkaar schroeft (dank u Liz: zo kunnen we straks in ‘Alien: Covenant’ weer volop van het complete lijf van The Fass genieten), hoe Elizabeth in een vriesslaap gaat en hoe David het vaartuig uiteindelijk neerzet op de thuisplaneet van de Engineers. Is het die dreigende thuisplaneet die de hoofdlocatie vormt van ‘Alien: Covenant’? Wait and see.


Alien 5

Maar hoe zit dat nu eigenlijk met het ‘Alien 5’-project van Neill Blomkamp? In 2015 maakte de Zuid-Afrikaanse regisseur van ‘District 9’, ‘Elysium’ en ‘Chappie’ wereldkundig dat hij een ‘Alien’-film ging maken: de man had een rechtstreeks vervolg op James Camerons ‘Aliens’ in gedachten, Ripley (Sigourney Weaver), korporaal Hicks (Michael Biehn) en het meisje Newt (Carrie Henn) zouden terugkeren, de eerste ontwerpen waren al klaar, het enthousiasme droop er als kwijl langs een alienkaak af. Maar drie maanden geleden liet Blomkamp via Twitter ineens weten dat de kansen dat ‘Alien 5’ er daadwerkelijk zal komen ‘magertjes’ zijn, en nu heeft ook Ridley Scott gezegd dat ‘Alien 5’ ‘waarschijnlijk nooit het daglicht zal zien’. ’t Is moeilijk om te achterhalen waar het voor Blomkamp precies fout is gelopen, maar het lijkt erop dat de studio zijn ideeën niet sterk genoeg vond én dat Scott de franchise liever helemaal zelf in handen wil houden. Ons hoort u niet protesteren: het middelmatige niveau van ‘Elysium’ en ‘Chappie’ deed ons er sowieso aan twijfelen of Blomkamp wel een aanwinst was voor de ‘Alien’-mythologie, en voorts mogen we er niet aan denken dat Blomkamps fetisjacteur Sharlto Copley met dat moddervette Afrikaner accent van hem de stem van Mother voor zijn rekening zou nemen.

undefined

null Beeld


Marvalien

En toch zullen we na ‘Alien: Covenant’ de laatste uitsteeksels van de Xenomorph niet hebben gezien: Scott heeft namelijk verklaard dat hij nog lang niet klaar is met de Scherpgetande en dat er nog minstens drie nieuwe films in de luchtschachten klaarzitten. Bovendien, zo heeft de cineast laten uitschijnen, zou in één van die films de enige echte Ripley weleens kunnen terugkeren. En hij voegde er nog aan toe dat hij er niks op tegen zou hebben mocht Sigourney Weaver met het oog op een gastoptreden een digitale verjongingskuur ondergaan. Dat het heden ten dage perfect mogelijk is om ouder wordende acteurs er weer zo goed als nieuw te laten uitzien met behulp van computereffecten, zagen we al in ‘Star Wars: Rogue One’ en ‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’. Wacht Sigourney Weaver straks hetzelfde vreemde lot als Carrie Fisher en Kurt Russell? Laten we hopen dat Scott de ‘Alien’-mythologie niet té veel gaat verbroddelen met zijn gekke ideetjes! Hoe dan ook lijkt het er nu al op dat de ‘Alien’-franchise dezelfde richting uitgaat als de superheldenfilms van Marvel: die van een nooit eindigende serie waarbij elke aflevering één lange teaser vormt voor de volgende episode. En nu maar bidden dat niemand op het onzalige idee komt om de twee franchises met elkaar te kruisen. Hoewel: ‘Alien vs. Hulk’? Laat maar komen!

‘Alien: Covenant’ speelt vanaf 17 mei in de zalen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234