null Beeld

'Slow West': Michael Fassbender'Mogelijke gelijkenissen met Clint Eastwood berusten níét op toeval'

Vanaf deze week in de donkere zaal: ‘Slow West’, een magnifieke western die u met een krop in de keel, een kerf in de ziel en een flinke schep prairiezand in de schoenen zal achterlaten. Deze film, één van de mooiste van het jaar, is het resultaat van een vriendschap: die tussen Michael Fassbender (‘Shame’, ‘Prometheus’), volgens ons grootje the sexiest man alive, en John Maclean, de sampler en toetsenist van de in 2004 ter ziele gegane Britse elektropopgroep Beta Band.

Erik Stockman

Fassbender speelde tussen 2009 en 2012 mee in enkele kortfilms van Maclean, en tekende zonder verpinken voor Macleans eerste langspeler, nog vóór er een scenario, een plot of zelfs maar een titel was.

John Maclean «En zeggen dat Michael niet eens een fan was van The Beta Band – toen we elkaar voor het eerst ontmoetten, had hij zelfs nog nooit van de groep gehoord. Maar hij is dol op muziek, en kan zelfs een paar akkoorden op gitaar spelen. Toen we samen zaten te brainstormen over de scènes die we in onze eerste langspeelfilm zouden steken, waren we net twee muzikanten die stonden te jammen – we bestookten elkaar met de gekste ideeën.»

Michael Fassbender «Het klopt dat ik The Beta Band niet zo goed kende – ik was in die tijd meer fan van Metallica – maar ik was wel onder de indruk van de video’s die John voor de groep had gemaakt – prachtige, voor een habbekrats in elkaar geflanste werkstukjes in een DIY-stijl die me deed denken aan de films van Michel Gondry

Maclean «Onze eerste kortfilm, ‘Man on a Motorcycle’, is ook zo tot stand gekomen: ik heb ’m gefilmd en gemonteerd op m’n telefoon, een ouwe Nokia (lacht). Michael stond in die periode op de set van ‘Inglourious Basterds’ en was maar één dag beschikbaar – dat is de reden waarom zijn personage in de meeste scènes een helm draagt (lacht). Daarna hebben we nog een kortfilm gedraaid, ‘Pitch Black Heist’, maar toen al voelde ik dat er vroeg of laat een langspeelfilm van moest komen.»

Die film is er nu: ‘Slow West’ is een prachtige, zij het nogal onconventionele western over een 16-jarige jongen uit Schotland, Jay (Kodi Smit-McPhee), die in de Far West op zoek is naar zijn lief. Onderweg kruist hij het pad van Silas (Fassbender), een doorgewinterde outlaw die vriendelijk aanbiedt om Jay door de gevaarlijke prairie te gidsen, maar in zijn zadeltas een verborgen agenda heeft zitten. ‘Slow West’ heeft alles wat je van een goede western kunt verwachten – bloederige shoot-outs, joelende indianen en intieme gesprekken bij knetterende kampvuren. Maar daarnaast schept Maclean een hoogpoëtische atmosfeer, waardoor het eindresultaat meer aanleunt bij ‘The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford’ van Andrew Dominik, ‘Dead Man’ van Jim Jarmush en ‘No Country for Old Men’ van de gebroeders Coen dan bij de klassieke westerns met John Wayne.

Maclean «Ik geef ruiterlijk toe dat ‘Slow West’ zwaar werd beïnvloed door de films van de broers Coen, voor wie ik een gigantische bewondering heb. De weemoedige, surreële sfeer die ze keer op keer in hun films leggen, de manier waarop ze bikkelhard geweld combineren met uitzinnige humor: schitterend. Ik ben mijn film ook heel bewust gaan opnemen in Nieuw-Zeeland: de landschappen daar bezitten de ruwheid en de schoonheid van de Amerikaanse prairie, maar hebben tegelijk iets vreemds, iets dromerigs – precies wat we nodig hadden.»

null Beeld

Fassbender «Ik droom er al van kinds af van om eens in een western mee te spelen: geweldig dat het er eindelijk van is gekomen. En Silas was een heerlijk personage om mijn tanden in te zetten: een eenzaat die in zijn leven niet veel liefde, vriendschap of levensvreugde heeft gekend, waardoor hij een ietwat cynische en bittere premiejager is geworden. De ontmoeting met Jay vervult hem, een beetje tot zijn eigen verrassing, met gevoelens van hoop en enthousiasme: voor de eerste keer sinds heel lang neemt hij zich voor om eens aan iets anders te denken dan alleen maar de poen. Het mooie is dat Silas en Jay elkaar onderweg steeds meer nodig hebben: Jay heeft Silas nodig om te overleven, maar Silas heeft Jay nodig om opnieuw een beetje mens te worden.»

Maclean «Michael had Silas kunnen neerzetten als de stereotiepe zwijgzame macho, maar zo heeft hij het net níét gedaan. Silas is wel een man van weinig woorden, maar Michael heeft hem een zekere kwetsbaarheid meegegeven.»

Fassbender «En als iemand toch de vergelijking wil maken tussen Silas en de iconische Man With No Name van Clint Eastwood in de films van Sergio Leone: geen probleem. Clint is mijn favoriete cowboy. Mogelijke gelijkenissen berusten níét op toeval (lacht).»

Maclean «In het begin van de film zie je hoe Silas iemand brutaal door het hoofd schiet. Dat je hem tóch op slag sympathiek vindt, ligt aan Michaels onweerstaanbare uitstraling (lacht).»

Fassbender «En aan Johns briljante regie. Hij weet op de set precies hoe hij een bepaalde situatie in beeld moet brengen. Dat is voor mij, als acteur, erg geruststellend. Er bestaat werkelijk niets irritanters dan een regisseur die geen flauw idee heeft van waar hij de camera moet neerzetten.»


Een Apple en een ei

De naam Fassbender prijkt op de generiek van ‘Slow West’ ook als executive producer, wat concreet betekent dat hij eigenhandig heeft meegeholpen om het budget bij elkaar te puzzelen. Fassbender gebruikt zijn sterrenstatus wel vaker om kleine, onafhankelijke films te ondersteunen.

Fassbender «Als mijn naam ertoe kan leiden dat een project het groene licht krijgt, dan maakt mij dat zielsgelukkig. Want laten we eerlijk zijn: een kleine film als ‘Slow West’ is gewoonweg frisser, gedurfder en aangrijpender dan de grote mainstreamfilms die Hollywood ons voorschotelt. En ja, ik weet het: ik speel zelf vaak mee in die grote mainstreamfilms. Maar het is juist dankzij ‘X-Men’ en ‘Prometheus’ dat ik de star power kan opbouwen om andere cineasten te helpen. Ik ben altijd bereid om jonge, talentvolle cineasten een duwtje in de rug te geven, en bovendien profiteer ik er zelf ook van: het is in hún films dat ik de écht interessante rollen vind. Meespelen in films als ‘Slow West’ of ‘Shame’ houdt me fris en hongerig.»

De ster van Maclean is dankzij ‘Slow West’ in ieder geval rijzende: hij bereidt momenteel een eigentijdse film noir voor, en daarnaast trekt de betaalzender HBO aan zijn mouw. Fassbender zien we in januari al terug in de biopic ‘Steve Jobs’, waarin hij de goeroe van Apple vertolkt.

Fassbender «Dat uitgerekend ík gestalte geef aan één van de grootste computergenieën van de eeuw, is eigenlijk de grap van het jaar. (Diept een vieze, half kapotte iPhone op uit zijn jeans) Dit moet één van de oudste iPhones uit de geschiedenis zijn, maar ik kan er geen afscheid van nemen. Ik ben wellicht de laatste persoon op aarde die de behoefte voelt om zich aan te passen aan de modernste technologieën. Kortom: de rol van Steve Jobs is me op het lijf geschreven (lacht).»


Bekijk de trailer

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234