null Beeld

Sly & The Family Stone

Naar aanleiding van het optreden van Sly & The Family Stone in Gent (Blue Note Festival, 14 juli, Bijlokecampus) geven wij tien keer een back catalogue van zeven cd's weg. Niet gewonnen? Niet getreurd! Bricoleer aan de hand van onze podselectie uw eigen 'Best of Sly & The Family Stone'.

Redactie

Denk bij seks & drugs aan het ondenkbare, weet dat het in werkelijkheid nog tien keer erger was en u begrijpt ongeveer hoe het leven van Sylvester Stewart, alias Sly Stone, er rond 1970 uitgezien moet hebben: Sodom en Gomorra met vette viltstift herschreven. Economieën van meerdere landen moeten florissant gedraaid hebben op wat Stewart en zijn maffiose entourage tussen '67 en '74 aan drugs, seks, wapens, donkere praktijken en veroordelingen verzet hebben! Maar tussen de bedrijven door vond meneer wél de psychedelische popfunk uit en zette hij een nieuw genre op de rails: de perfecte synthese van blanke pop en zwarte soul. Zonder Sly Stone zou Prince nu wellicht de lage rekken aanvullen in de WalMart in Minneapolis, Minnesota. En zoals Peter Lesage (Flip Kowlier, Gabriel Rios) onlangs in Zone 09 zei: 'Jonge gasten moeten beseffen dat er zonder Sly & The Family Stone nooit een Flea van de Red Hot Chili Peppers zou hebben bestaan.' Zo is dat.

undefined
undefined

null Beeld
null Beeld

undefined

De onoverwinnelijke elf:

1. 'Dance to the Music', 1968

Uit de gelijknamige elpee. Eerste en meteen ook bekendste hit, een dik jaar na het debuut in 1967. Intro om nooit meer te vergeten. Favoriet van onder anderen Isolde Lasoen. Mogen wij deze dans van haar? Kvraagetaan!

2. 'M'Lady', 1968

Uit de studioplaat 'Life'. Doorslagje van 'Dance to the Music' maar anarchistischer.

3. 'Hot Fun in the Summertime', 1969

Ontsteek de barbecues! Feel good hit of the summer - meer pop dan funk - die door gedempte strijkers en blazers wordt gemasseerd. Staat, zoals die andere magistrale singles (8) en (9), niet op een reguliere elpee maar op 'Anthology' en 'Greatest Hits'.

4. 'Don't Call Me Nigger, Whitey', 1969

Voluit: 'Don't Call me Nigger, Whitey (Don't Call Me Whitey, Nigger)'. Uit onze favoriete S&TFS-plaat, 'Stand!'. Vette beat, simpele boodschap. Stephen Dewaele is hier zot van.

5. 'Everyday People', 1969

Huppelend pleidooi voor de integratie van blank en zwart, rijk en arm, dik en dun, groen en blauw. Lichtvoetige meezinger, scooby-dooby-doo en ooh-sha-sha nog aan too.

6. 'Stand!', 1969

Titelnummer uit de plaat die funk, pop, hippie-idealisme en gettowijsheid verzoent. Prince heeft zowat de hele 'Stand!' verslonden en gerecycleerd (en zou later de magistrale bassist Larry Graham meenemen op tournee).

7. 'I Want to Take You Higher', 1969

Op onze nummer vier uit 'Stand!' komt alles samen: blues (die mondharmonica!), soul, funk, pop en gospel; de stemmen en de muziek; anarchie en samenspel. De groep op het toppunt van zijn kunnen: alles kan, alles mag.

8. 'Everybody Is a Star', 1970

Bedwelmende softsoul die laat horen dat Sly & The Family Stone de voet naast Marvin Gaye en Stevie Wonder kon zetten. Hoe mooi is hier de stemmenpracht!

9. 'Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin)', 1970

Funkklassieker. Stelt James Brown, Parliament, The Meters en zelfs Funkadelic in de schaduw - en dat is géén godslastering, geloof ons.

10. 'Family Affair', 1971

Beminnelijkste song uit het psychedelische meesterwerk 'There's a Riot Goin' On', dat onlangs in het muziekmaandblad Q tweede eindigde in de toptien van Most Insane Albums Ever: stonede, dreigende, zwarte agitprop. De complete waanzin was toen al in het leven van Sly Stone binnengedrongen: hij deelde zijn mansion in Bel-Air met de bloeddorstige pitbull Gun, een posse gemene gangsters en lijfwachten, een stoet seksslavinnen en karrenvrachten extreme drugs (zoals PCP). Kwamen graag en vaak langs in Bel-Air: onder meer Bobby Womack, Miles Davis en Herbie Hancock.

11. 'If You Want Me to Stay', 1973

Uit 'Fresh', de laatste opstoot van creativiteit die Stone uit zijn tengere lijf kreeg - de drugs hadden hun sloopwerk bijna voltooid. Eva en Kapinga Gysel van Radio Candip en Zita Swoon in Zone 09: 'Dankzij onze vader werden wij wellicht in de baarmoeder al blootgesteld aan Sly. Een nummer als 'If You Want Me to Stay' bezorgt ons een instant geluksgevoel.' Ons ook, en we hopen van u hetzelfde.

Charlie Poel

undefined

Win alles van Sly Stone

Humo geeft 10 keer de back catalogue van 7 Sly and The Family Stone-cd's weg: 'A Whole New Thing', 'Dance to the Music', 'Life', 'Stand!', 'There's a Riot Goin' On', 'Fresh' en 'Small Talk', alle zeven aangevuld met bonustracks. Eén adres voor dit exquise pakket: rubriek wedstrijden.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234