null Beeld

Small Island

'No blacks, no Irish, no dogs': in de jaren veertig was het heel gewoon dat Engelse hospita's zo'n bordje in hun tuin zetten om zwarten en Ieren (en honden) diets te maken dat ze aan hen géén kamers verhuurden.

Patrick Bremmers


Andrea Levy, zelf de dochter van naar Engeland geëmigreerde Jamaicanen, schreef er de veelvuldig bekroonde roman 'Small Island' over (we laten het aan uw verbeelding over of dat 'kleine eiland' slaat op Jamaica of op Groot-Brittannië), en die is door de BBC bewerkt tot een tweedelige dramaserie.

Ruth Wilson (bekend van de titelrol in de miniserie 'Jane Eyre') speelt Queenie Bligh, één van de weinige hospita's die de zwarte nieuwkomers zien zoals ze zijn: als doodgewone mensen die toevallig een ander kleurtje hebben.

Ruth Wilson «Andrea Levy heeft Queenie bedacht als hommage aan de blanke vrouwen voor wie kleur géén rol speelde. Zij heetten de nieuwkomers welkom als mensen, punt. Niet als mensen van een ander ras. Soms begonnen ze er zelfs een relatie mee.

»Ik vond Queenie een héérlijke rol om te spelen: een levendige, positieve, onbevooroordeelde vrouw die er altijd het beste van probeert te maken. Ook al zit het haar niet mee: het is oorlog en haar man is aan het front, dus ze staat er alleen voor.

»En ze wordt ze op straat nagekeken en nageroepen omdat ze kamers verhuurt aan gekleurde mensen. Maar ze laat zich niet van haar stuk brengen, en dat is toch een heel mooie en lovenswaardige karaktertrek.»


HUMO Hoe komt het dat Queenie nauwelijks bevooroordeeld is?

Wilson «Zelf is ze ooit van het platteland van Yorkshire naar Londen gekomen, en ze voelt zich zelf ook een buitenstaander. Ze herkent zichzelf in Michael en Gilbert, de twee Jamaicanen die naar Engeland zijn gekomen om het moederland te dienen en hun geluk te beproeven.

»Voor mannen zoals zij moet het enorm schokkend zijn geweest om te merken dat het land waar ze zulke hooggespannen verwachtingen over hadden, eigenlijk maar een kil en vijandig eilandje was.»


HUMO 'Small Island' is eigenlijk het verhaal van vier personages, twee blanke en twee zwarte mensen. Ben je het me eens dat het hier en daar soms wel erg gefragmenteerd wordt verteld?

Wilson «Ja, je moet blijven opletten. Er is een hoop verhaal te vertellen, en we hadden maar drie uur. Sommige passages uit het boek zijn daarom geschrapt, zoals het stuk over de achtergronden van Queenies man, Bernard. Maar ik vind het helemaal niet verkeerd dat we een beroep doen op het concentratievermogen van de kijker.

»Er zijn al genoeg gemakkelijke tv-programma's op de buis. Als je gewoon gaat zitten voor 'Small Island' en je aandacht erbij houdt, is het perfect te volgen. Onderschat de intelligentie van de kijker niet.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234