null Beeld

'Smoorverliefd': Hilde Van Mieghem over mannen & vrouwen

'Smoorverliefd', de derde langspeelfilm van Hilde Van Mieghem (52), is een heerlijke lawine van vrouwelijke gekte, foute romantiek en kip-zonder-kop-verliefdheden. 'Allemaal situaties,' zegt Van Mieghem, 'die ik hartverscheurend vond toen ik ze beleefde, maar waar ik nu zelf ook hard om gelachen heb.' Zo pijnlijk dramatisch als 'De Suikerpot' en 'De Kus' waren, zo vrolijk, hartverwarmend en geestig is deze komedie.

Enkele quotes van Hilde Van Mieghem

Hilde Van Mieghem « Ja. Ik ben het scenario in oorsprong gaan schrijven uit woede. Ik zag opeens allemaal boeken verschijnen die vrouwen aanraadden weer gedienstig en onderdanig te zijn. Zelfs Germaine Greer en Fay Weldon begonnen hun feministische theorieën te herroepen. Ook seksueel moesten we ons weer gedragen. Er was zelfs een cursus over mannen versieren die zei: 'Je moet je ogen naar beneden slaan, af en toe even opkijken, en wachten tot hij op je afkomt.'
»Dan denk je toch meteen: 'Fuck! Wat is dàt! Het beetje emancipatie dat er is, wordt helemaal ondermijnd!' En seksueel wàs er voor vrouwen nog zoveel taboe. Als ik echt rechtuit zou vertellen over de seksuele relaties die ik heb gehad, dan weet ik zeker dat dat allemaal heel snel als sletterig zou worden beschouwd, terwijl ik dat zelf nooit zo heb ervaren - ik vond het allemaal gewoon spannend.»

Van Mieghem «Ik ben veel rustiger dan vroeger, ik stort mij nooit meer blind op iemand. Ik zit met zoveel angsten dat ik vroeger niet in bed raakte met een man als ik me niet eerst halfbezopen dronk. Maar dat doe ik allemaal niet meer. Ik kan nu de kat uit de boom kijken.
»Ik begin altijd eerst met twee, drie maanden daten, en bijna alle mannen vallen dan nog voor de eerste kus door de mand: ze staan niet stevig in hun schoenen, ze hebben niet door wie ze zelf zijn, ze hebben geen inzicht in hun angsten en hun driftmatige gedrag. Kortom: totaal geen zelfkennis.»

Van Mieghem «Ik vind met mensen omgaan nog steeds heel uitputtend. Vreselijk. Neen zeggen of echt uitspreken wat ik denk en voel tegen een ander, dat brengt doodsangsten teweeg. Ik heb het gevoel dat ik mezelf dan helemaal aan iemand overlever en ophoud te bestaan. Ik vind het heel moeilijk om overeind te blijven naast een ander.
»Als ik een relatie had, deed ik alles wat ik zelf wilde bijna stiekem. Ik mocht die dingen wel van mezelf, maar het ultieme belang moest wel thuis liggen. Dus mijn werk deed ik tussendoor, snel, en zo onopgemerkt mogelijk. Ik kon niet eens een boek lezen naast een man. Na één woord dacht ik al: 'Ik moet hapjes maken, aandacht geven.'
»Als ik niet zo lang alleen was geweest, had ik ook niet zo veel verwezenlijkt als nu. Daar ben ik zeker van. Want dan had ik moeten zeggen: 'Sorry schat, ik heb echt geen tijd voor je, ik moet werken.' Dat zeggen, dat was voor mij té moeilijk. Ik vind dat nog steeds moeilijk, maar ik zal het niet meer nièt zeggen. Al zal het gevolg dan misschien zijn dat iemand mij niet meer wil. Dat is de angst.
»Maar ik stort me dus niet snel meer in een relatie. Ik ben heel terughoudend, rationeel en bedachtzaam. Dat brengt me ook geen stap verder, hoor. Behalve dan dat ik minder gekwetst word. Maar ja, ik word ook helemaal niet meer aangeraakt (lacht)

undefined

Bekijk de trailer:

U leest het volledige interview op dinsdag 30 november in Humo 3665/48.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234