null Beeld

Smos niet met een sos: Humo's pertinente relatieadvies

Plots komt het besef: mijn droomprins is een socialist. De vertwijfeling slaat toe: ‘Waarom had ik niets in de gaten? Wat heb ik fout gedaan?’ Om nieuwe drama’s te vermijden, laat Humo een relatietherapeut en slachtoffers aan het woord.

Hugo Matthysen

'Blijkt je partner een socialist? Maak het meteen openbaar, zodat de dader geen nieuwe slachtoffers kan maken'

Gita Sonnet (relatiebemiddelaar) «Mensen die een relatie met een sos achter de rug hebben, zijn vaak radeloos. Ze schamen zich, en kunnen nergens terecht. Want hun omgeving reageert onverschillig, op het meedogenloze af: ‘Wat? Met een socialist? Eigen schuld, je kon toch weten dat het slecht zou aflopen!’ Buitenstaanders denken dat ze een socialist van op een kilometer herkennen, maar ze weten niet hoe geraffineerd die rotzakken te werk gaan.»

HUMO Kunnen sossen zélf worden geholpen, bijvoorbeeld door relatiebemiddeling?

Sonnet «Nee, want elk schuldbesef ketst op hen af. ‘Het was enkel voor de seks, haha!’ slingeren ze hun exen in het gezicht tijdens zo’n sessie. En ze voegen er grijnzend aan toe: ‘Maar we hebben toch vaak gelachen, hè? Enfin, ik toch, omdat je alles geloofde wat ik je wijsmaakte, zielige slet.’»

HUMO Wat moet je doen als je ontdekt dat je partner een socialist is?

Sonnet «Maak niet de fout om het als een privézaak te beschouwen. Gooi het in de openbaarheid, zodat de dader geen nieuwe slachtoffers kan maken, want er zijn al te veel harten gebroken. De recente onthullingen hebben vele oude wonden opengereten, maar dat heeft ook een positief effect: eindelijk wordt er een maatschappelijk debat gevoerd. Hopelijk voorkomt dat nieuwe drama’s. Hulde aan Humo, want dankzij jullie kunnen de slachtoffers eindelijk hun verhaal kwijt!»


Getuige 1

Julie is een charmante vrouw van 38, maar achter haar kokette verschijning schuilt veel leed.

Julie «We waren bijna twee jaar samen, en Wouter ging weleens een weekendje mountainbiken in de Ardennen met vrienden, maar ik had niets in de gaten. Later heb ik ontdekt dat hij telkens naar een partijcongres ging. Op een dag vertelde een vriendin dat Wouter had geprobeerd om haar te kussen. ‘Hij zal toch geen socialist zijn?’ vroeg ze. Ik heb Wouter meteen op het matje geroepen. ‘Ze heeft dat verkeerd begrepen. Ik heb geprobeerd haar te sussen toen ze zich kwaad maakte over die geweldige Theo Francken. En je weet toch dat Christian Van Thillo mijn rolmodel is?’ Dat klonk overtuigend, ik geloofde hem. Maar twee weken later was Wouter foetsie. De spaarrekening was leeg, en de juwelen van mijn grootmoeder en mijn geloof in de liefde waren voorgoed verdwenen.»


Getuige 2

Bert (47) had een goed en stabiel huwelijk met Kristel. Dacht hij. Vorig jaar in november kwam de ontnuchtering.

BERT «Het was als in een slechte film. Ik kwam onverwacht vroeger thuis van mijn werk, en ik hoorde gekreun en een zware stem in de slaapkamer. ‘Inkomsten uit vermogen en uit arbeid moeten gelijk worden belast!’ hijgde de zware stem. ‘Zeker, ah ah nog, Bruno!’ antwoordde mijn vrouw. Ja, het was Bruno, mijn beste vriend sinds de lagere school. Hij, een socialist verdomme! Mijn huwelijk was voorbij, besefte ik. Toch had ik nog de moed om de slaapkamerdeur open te gooien en de geilaard toe te blaffen: ‘Als je inkomen zwaarder belast, wie zal dan nog willen investeren? Want kapitaal is vluchtig, vuile bedrieger!’ Dat luchtte een klein beetje op. Daarna ben ik de voordeur uitgestapt, om nooit meer terug te keren. In de tuin hoorde ik hem nog loeien dat kapitaalvlucht internationaal moet worden aangepakt. Het ‘Ja, schat, o ja, internationaal!’ van mijn vrouw dat daarop volgde, galmt tijdens slapeloze nachten nog steeds door mijn hoofd.»


Getuige 3

Cindy (27) wist vanaf dag één dat haar nieuwe vriend een socialist was. Maar Joren leidde haar meesterlijk om de tuin.

CINDY «Op het feestje waar ik hem leerde kennen vroeg iemand of hij nog steeds socialist was. Hij bevestigde dat, en legde uit dat het socialisme een dieet is waarbij je minstens één keer per week een spiegelei moet eten. ‘Weer iets nieuws geleerd,’ dacht ik, en omdat ik van hem hield, bakte ik elke zondagochtend een eitje. Voor mijn Joren. Na een jaar heeft hij mij van de ene op de andere dag gedumpt. Toen ik vroeg waarom, kreeg ik te horen: ‘Omdat ik een socialist ben!’ Ik begreep het niet, ik zocht een antwoord op Google met de trefwoorden: ‘spiegelei dieet socialisme’. Sindsdien weet ik dat Hitler graag spiegeleieren at. Die wetenschap heeft mij niet getroost.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234