null Beeld

'Snowpiercer': openvallende kaken, tintelend kippenvel, gutsende adrenaline en een bonkend hart: ziedaar de fysieke gewaarwordingen van Onze Man.

Openvallende kaken, tintelend kippenvel, gutsende adrenaline en een bonkend hart: ziedaar de fysieke gewaarwordingen van Onze Man (es) toen ‘Snowpiercer’ in het duister der filmzaal over hem heen walste.

Kristoff Tilkin

'Tilda Swinton: 'Mijn personage is een clowneske kruising tussen Margaret Thatcher, Hitler en Khadafi.'

Deze op een Franse striproman gebaseerde actiefilm van de Zuid-Koreaanse regisseur Joon-ho Bong speelt zich af in de wagons van een trein die in een rotvaart door een meedogenloos ijslandschap raast. Een groep rebellen, moe van de vele ontberingen aan boord, probeert zich onder leiding van Curtis (rol van Chris ‘Captain America’ Evans) een weg richting locomotief te klauwen, en valt daarbij van de ene gruwelijke verbazing in de andere. Zo stoten ze onderweg op de meedogenloze Mason, gespeeld door de immer uitmuntende Tilda Swinton.

Tilda Swinton «Sinds ik Bong leerde kennen in Cannes wilde ik absoluut met ’m werken. Het maakte me niet zoveel uit in wat voor soort film, want ik weet dat hij telkens een uniek universum schept – alsof je door een spiegel stapt en in een andere wereld belandt, zoals in ‘Snowpiercer’.»

- Jouw personage Mason was oorspronkelijk een man, toch?

Swinton «‘Een aardige man in een pak’, zo werd hij in het script omschreven. Ik was helemaal weg van het verhaal, en ik wilde graag meedoen, maar ik zag niet hoe ik erin zou passen. Toen mailde Bong me: ‘Zeg: die aardige man in het pak, hoe stel jij je die voor?’ Euh, als een man in een pak, zeker? Maar gaandeweg sloeg mijn fantasie op hol: ik begon te dagdromen over dictators, en hoe we ze – soms lang na hun dood, maar soms zelfs wanneer ze nog in leven zijn – beschouwen als een soort clowns – ook al beseffen we maar al te goed dat het monsters zijn. En terwijl ik er met Bong over brainstormde, veranderde die aardige man in een pak gaandeweg in een clownesk monster, een kruising tussen Margaret Thatcher, Hitler en Khadafi.

»Zal ik je nog ’ns een geheim verklappen? De kern van het personage heb ik gebaseerd op iemand uit mijn eigen jeugd over wie ik, om privacyredenen, niet kan uitwijden. Behalve dit: hij was een kleine dictator, en maakte net als Mason zo’n raar geluidje. Als mijn broers de film bekijken, zullen ze zich kapot lachen.»

- Hebben jullie de scènes in een echte trein gedraaid?

Swinton «Jazeker, in een grote studio in Praag. Nu ja: een trein van tien wagons met een cardanische ophanging. Het goeie daaraan was dat we niet moesten faken dat we in een schokkende trein stonden, want hij ging écht op en neer.»

- Later deze maand ben je in de zalen te zien in ‘A Bigger Splash’, naast Ralph Fiennes, Dakota Johnson en Matthias Schoenaerts. Alwéér een interessante rol: hoe vind je ze toch?

Swinton «Zonder overdrijven: ze vinden mij. Ik ben geen actrice die bergen scenario’s doorploegt, ik sta altijd in nauw contact met bevriende regisseurs. Met Derek Jarman heb ik ooit zeven films gemaakt in negen jaar tijd, gewoon omdat ik het goed met hem kon vinden. De vraag ‘Wat voor film wordt het?’ komt voor mij pas op de tweede plaats, en pas daarna ‘Wat zou ik in die film moeten doen?’

»Wat ‘A Bigger Splash’ betreft: Ik wist dat Luca (Guadagnino, red.) aan die film bezig was, maar ik was niet geïnteresseerd – ik wilde dat jaar gewoon geen film maken. Maar omdat hij wat vertraging opliep, kwam hij toch maar bij mij aankloppen. Ik was op een punt in mijn leven aanbeland dat ik even niet veel te vertellen had, maar het scenario sprak me wel aan, en ik vroeg me af of er geen manier was om toch mee te doen. En toen begon het me plots te dagen: als ik nu eens gewoon m’n mond hield? Het bleek naadloos aan te sluiten bij de kern van de film: de andere personages hebben wél normaal functionerende stembanden, maar ze slagen er ook niet in met elkaar te communiceren.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234