null Beeld

Snuisteren in het VRT-archief met Elke Neuville: 'Van tsunami tot Samson'

In een prijzenswaardige poging om meer kijkers naar hun programma’s te lokken – als het even kan véél meer – installeren die van Canvas komende maandag een door productiehuis De Chinezen geleverde lage instapdrempel vóór ‘Terzake’. ‘Een onvergetelijke dag’ is er voortaan iedere weekavond om kwart voor acht.

Noud Jansen

'Elke Neuville: 'In 1992 waren de epauletten van Mark Uytterhoeven nog hip.'

Elke Neuville (maker) «Het idee van ‘Een onvergetelijke dag’ is dat we in iedere aflevering de datum in kwestie onder de loep nemen – bijvoorbeeld 30 januari, de dag van de eerste aflevering – en kijken wat er op die dag zoal gebeurd is in een drietal andere jaren. Daarvoor hebben we de beschikking over het complete VRT-archief, van 1953 tot nu.

»Ik mocht al eens een paar maanden in dat archief snuisteren in 2004, toen ik opzoekingswerk deed voor de sportquiz ‘Quizta’. Ik wist dus al dat dat verslavend kan werken: voor je het weet, blijf je zes uur langer op je werk dan je gepland had, en heb je alle afleveringen van ‘Johan en de Alverman’ gezien, of van één of andere vergeten talkshow met Carl Huybrechts. Maar dat is allemaal nog niks vergeleken met Tom Bevernage, eindredacteur bij De Chinezen: hij is de echte freak van ons tweeën. Zonder overdrijven: ik denk dat Tom een dik kwart van het volledige VRT-archief van buiten kent, in sommige gevallen zelfs woordelijk – meestal weet hij ook nog het documentnummer uit het hoofd. Fantastisch om met hem dit programma te mogen maken.»

HUMO Het VRT-archief is ondertussen wel al váák gebruikt, hè?

Neuville «Ik zal niet beweren dat we het warm water opnieuw hebben uitgevonden, maar we gaan het toch wat anders aanpakken dan pakweg ‘Het ABC van de VRT’ of ‘Het journaal van de eeuw’. Naast het belichten van drie historische feiten, én het vieren van een verjaardag van een bekend persoon, is het namelijk ook onze bedoeling om de tijdgeest van het bewuste jaar op te roepen. Stel: we focussen op 30 januari 1992. Dan zou het bijvoorbeeld leuk zijn om eens te kijken wat Martine Tanghe zoal aanhad in dat jaar, of hoe het decor van ‘Sportweekend’ eruitzag. Of in welke ensembles Mark Uytterhoeven zich in die dagen weleens durfde te hullen – ’t was de tijd waarin epauletten voor mannen nog hip waren. Het zijn dus niet enkel ‘ernstige’ nieuwsfeiten die we eruit pikken. Wanneer je bijvoorbeeld de datum 26 december intypt in het VRT-archief, stuit je niet enkel op de tsunami in Zuidoost-Azië, in 2004, maar ook op de eerste keer dat Samson op tv te zien was, in 1989 – toen nog in zijn mandje naast Gert terwijl die programma’s aankondigde. Opvallend hoe verlegen Samson toen nog was, en hoe weinig plobremen hij had met het Nederlands: hij versprak zich niet één keer!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234