null Beeld

Soap: Familie, de 5000ste aflevering

De voorbije 4999 afleveringen hebben we helaas gemist - we moesten telkens dringend weg - maar onze felicitaties aan cast en crew zijn daarom niet minder welgemeend: vandaag rondt Vlaanderens eerste soap ‘Familie’ (°1991) de kaap van de vijfduizend afleveringen.

Noud Jansen

Jef De Smedt, die er mettertijd mee heeft leren leven dat hij ook buiten de studio weleens met Jan wordt aangesproken, is één van de drie acteurs op de huidige loonlijst die er al bij waren in de eerste aflevering.

Jef De Smedt (56) «Ik ben niet iemand die in het algemeen vaak achterom kijkt, maar met de vijfduizendste aflevering in het verschiet wordt er op de set als vanzelf gemijmerd over wat er doorheen de jaren al allemaal gebeurd is. Zo is al meer dan eens het verhaal ter sprake gekomen van die keer dat Frans Bauer meespeelde in een ‘Familie’-special, een jaar of zes geleden.

»Om twaalf uur was hij klaar met zijn opname, en de bazen wilden weten of hij mee op restaurant ging. Hij vraagt: ‘Gaan de acteurs ook in dat sjieke restaurant van jullie eten?’ – ‘Nee, die eten in de cafetaria.’ Ik hoor het hem nu nog zeggen: ‘Nou, dan eet ik óók in de cafetaria!’ Geweldig vonden wij dat allemaal: zo’n supervedette, maar toch zo bescheiden.

»Achteraf heeft hij iedereen uitgenodigd op één van zijn optredens in de Ahoy in Rotterdam, om ons te bedanken voor de geweldige dag. Dat concert is uiteindelijk niet doorgegaan wegens een poliep op zijn stembanden, maar ik zal altijd blij zijn dat ik de eer heb gehad om Frans Bauer als mens te leren kennen. En dat allemaal dankzij ‘Familie’: ’t is toch een job uit de duizenden.»

HUMO Met excuses, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ‘Familie’ door veel mensen als een Aldi-versie van ‘Thuis’ wordt gezien. Vindt u dat terecht?

De Smedt «Ik ben van mening dat je de twee series niet mag vergelijken, om de eenvoudige reden dat ‘Thuis’ niet wordt onderbroken door reclame, en ‘Familie’ wel. ’t Is niet eenvoudig om dat altijd even elegant op te lossen, hè? Dat ondervinden ze bij VIER nu ook.

»Bon, ik zal niet wegsteken dat ik op een gezonde manier jaloers ben op ‘Thuis’, wegens hun hogere kijkcijfers. Maar ik vind toch dat we met z’n allen lang geen kwaad product maken. Laatst nog zat ik thuis naar een scène te kijken waarin Jordi Rottier, die mijn zoon Guido speelt, eenzaam en alleen op het toetsenbord van zijn computer zat te tokkelen – hij werd gepest op school, en schreef zijn gevoelens van zich af in een blog. Die scène raakte me zo diep dat ik er even stil van werd.»

HUMO Van de originele cast van ‘Familie’ blijven naast uzelf enkel Jacky Lafon en Annie Geeraerts over. Die laatste is nu zesentachtig, en geeft nog altijd gestalte aan de oude mater dolorosa: strekt dat tot voorbeeld?

De Smedt «Of ik op mijn zesentachtigste ook nog in ‘Familie’ zal acteren? Dat weet ik echt niet.

»In de voorbije eenentwintig jaar is er één moment geweest waarop ik heb overwogen te stoppen met ‘Familie’. Mijn vrouw heeft me toen aangeraden om een blad papier te nemen, en alle plus- en minpunten van mijn job op te schrijven.

»Toen de lijst met pluspunten veel langer bleek dan die met de minpunten, heb ik beslist om nog minstens door te gaan tot aan mijn pensioen - misschien dus wel tot mijn zeventigste, als Di Rupo nog even aanblijft als premier (lachje).

»Nog eens veertien jaar ‘Familie’: ik zie er absoluut niet tegenop.»

Bekijk: 'Rita wurgt Marie-Rose (Playmobil)'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234