null Beeld

Soap: Thuis

Sinds een week of twee heeft Vlaanderen ’s avonds weer een doel in het leven. Volgens de laatste kijkcijfers leven we opnieuw massaal mee met de strubbelingen van Marianne, Simonneke, de microbiotoop in Franks leren jekker en de andere personages uit ‘Thuis’.

mke

'Ina De Winne (links): 'Mijn personage Renée moet Emma (Elise Roels, rechts) het hoofd op hol brengen.'

De hamvragen die sinds de spannende seizoensfinale om een antwoord smeken: heeft Marianne dokter Geert vermoord of is hij zelf op die briefopener gevallen? Kan Yvette de plooien gladstrijken tussen haar en Simonneke? En wanneer gaat één van de scenaristen eindelijk eens Jelle Cleymans richting liftkoker of een ander gruwelijk einde schrijven? Veel mysteries, maar wat wél vaststaat, is dat op dinsdag 15 september een nieuw personage zijn intrede doet. De piepjonge Ina De Winne (16) vertolkt vanaf dan Renée, een vriendinnetje van Emma. Wij strikten Ina voor haar – oh my God! – allereerste interview ooit en dat was toch wel ‘een beetje spannend’!

HUMO En dan moet je nog debuteren in ‘Thuis’, zeg.

Ina De Winne «Ja, ik heb al serieus de kriebels! Ik ben een heel grote ‘Thuis’-fan: dat ik nu zelf mag meespelen, is een droom die uitkomt. Mijn dramaleerkracht had ons verteld dat de VRT audities hield voor een nieuwe rol in ‘Thuis’. Ik dacht: ‘Ik waag mijn kans!’ En voor ik het wist, werd ik opgebeld met het nieuws dat ik Renée mocht spelen. Ik heb meteen al mijn vrienden opgebeld, zo blij was ik! (Gelukzalige glimlach) Echt, die dag moet één van de mooiste uit mijn leven zijn geweest.»

HUMO Ik heb de indruk dat ‘Thuis’ populairder dan ooit is bij de jeugd. Dat kun jij als jongere vast beamen?

De Winne «Klopt. Onder klasgenoten praten we vaak over wat er gebeurt in ‘Thuis’: ‘Heb je die ontvoering gisteren gezien? Wie denk je dat erachter zit?’ Het is al lang geen oubollige soap meer, waar alleen oma’s en opa’s naar kijken. Wij nestelen ons altijd met het hele gezin voor de buis. Gezellig!»

HUMO Voelt het niet vreemd om zelf in de Zus & Zo en de Frens rond te lopen?

De Winne «Ja, en om tussen al die bekende acteurs en actrices te staan! Ik ben maar een beginneling, terwijl zij al zoveel ervaring in het vak hebben. Maar iedereen is zo lief, amai! Ik voel mij echt al thuis op de set. We beginnen de dag meestal met een rustige babbel met een koffiekoek. Ik kan ook altijd bij anderen terecht met mijn vragen. Joy Anna (Thielemans, red.) is bijvoorbeeld een keilieve. Stiekem hoop ik ooit zo’n goede actrice als zij te worden. Maar dat kun je op voorhand niet weten, hè.»

HUMO Had je al ooit voor een camera gestaan?

De Winne «Ik heb een jaar als reporter voor ‘Het rode lopertje’ op Ketnet gewerkt, en op VTMKZoom ben ik ook al te zien geweest. En onlangs heb ik meegespeeld in een reclamefilmpje voor Dash, maar na een paar weken werd de spot ingekort en is mijn scène eruit geknipt.»

HUMO Als Renée ben je vanaf dinsdag 15 september wel zeker van je acteerdebuut. Kun je al iets vertellen over je personage?

De Winne «Renée is een spring-in-’t-veld die Emma het hoofd op hol gaat brengen. En euh... Voor de rest mag ik nog niet zoveel over haar vertellen, want anders is het natuurlijk niet meer zo spannend. Mensen moeten maar gewoon naar ‘Thuis’ kijken!»

HUMO Droomde je er vroeger van om actrice te worden?

De Winne «Ja, ik heb me altijd al veel verkleed en op familiefeesten speelde ik graag de hoofdrol in mijn eigen toneelstukjes. Het acteren zit bij ons in de familie: mijn opa trad vroeger op met zijn eigen toneelgezelschap. Misschien heb ik de toneelkriebel wel van hem? Nu volg ik de opleiding Woord, Kunst en Drama aan het Lemmensinstituut in Leuven. In het eerste jaar middelbaar zat ik nog in het a.s.o., maar ik heb mijn ouders gesmeekt of ik toch niet naar het Lemmensinstituut mocht. Eerst twijfelden ze, maar nu steunen ze me volledig. Ik volg alle vakken die je ook op een gewone school kan volgen, maar daarnaast krijg ik ook kunstvakken.»

HUMO Valt dat te combineren met de opnames voor ‘Thuis’?

De Winne «Ja. Die vinden vaak tijdens de schooluren plaats, maar dan werk ik achteraf gewoon een beetje harder. Plus: ik heb heel lieve klasgenootjes, die al mijn cursussen netjes voor mij bijhouden.»

HUMO Tofferds. Mag je aantreden in ‘Thuis’ het begin zijn van een lange carrière daar?

De Winne (glundert) «Dat zou ik helemaal zien zitten, ja. Ten eerste omdat de sfeer op de set zo geweldig is, en ten tweede omdat het niet simpel is om werk te vinden als acteur. Dus ja, voor mijn part mag het ‘Thuis’-verhaal heel lang duren!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234