null Beeld

Soft Vengeance: Albie Sachs and the New South Africa (docu)

Als u nog motivatie nodig hebt om uw luie kont op te heffen en eindelijk eens iets te gaan doen met al die wereldverbeterende plannen van u, blijf dan nog even op uw luie kont zitten en kijk vanavond naar de docu ‘Soft Vengeance: Albie Sachs and the New South Africa’.

Charlotte Vercruysse

'Albie Sachs: 'Het was vooral heftig om de beelden van de aanslag op mijn leven terug te zien.'

Als jonge mensenrechtenadvocaat en fervent tegenstander van de apartheid was Albie Sachs (80), geboren in Johannesburg, al tweemaal gevangengenomen toen hij in 1966 in vrijwillige ballingschap ging. In 1988 werd in Mozambique een aanslag op zijn leven gepleegd met een autobom: Albie verloor zijn rechterarm en het zicht uit één oog. Toen Nelson Mandela twee jaar later vrijgelaten werd, kon ook Sachs terug naar Zuid-Afrika. Hij werkte er mee aan de nieuwe grondwet, hielp het Grondwettelijk Hof oprichten en speelde een cruciale rol in de vorming van de Waarheids- en Verzoeningscommissie.

- U streed al tijdens uw tienerjaren tegen de draconische apartheidswetten. Hoe is dat precies begonnen?

Albie Sachs «Blijkbaar met een verjaardagskaartje van mijn vader, Solly Sachs, dat ik kreeg toen ik 6 was. ‘Dear Albert,’ schreef hij, ‘moge je opgroeien tot een soldaat in de strijd voor vrijheid.’ Da’s wel redelijk heavy om een 6-jarige op te dragen, bedenk ik me nu (lacht).»

- Hoe is deze documentaire tot stand gekomen?

Sachs «Ik ontmoette regisseuse Abby Ginzberg toen ik tijdens mijn ballingschap in de VS werkte en zij aan Stanford studeerde. Ze was geïnteresseerd in de anti-apartheidsbeweging, maar was nooit in Zuid-Afrika geweest. We zagen elkaar om de paar jaar in de VS, en in 2009 besloot ze te komen – het was toevallig mijn laatste jaar als rechter aan het Grondwettelijk Hof. Dat Grondwettelijk Hof is trouwens gehuisvest in de oude gevangenis in Johannesburg. Niet elk land kan zeggen dat het een gevangenis heeft waar zowel Gandhi als Mandela opgesloten hebben gezeten, dus daar moesten we gebruik van maken! (lacht)

»Toen Abby me plots vroeg of ik iets zag in een film over mijn leven, moest ik er even over nadenken. Maar toen ik eerder werk van haar zag, zei ik toe. We begonnen er in datzelfde jaar aan, en het werd, euh, een boeiende ervaring. Abby is sterk en krachtig, ze weet wat ze wil; en Albie is stil en zacht, en weet ook wat hij wil.»

- Voor uw memoires en voor deze documentaire moest u herinneringen ophalen aan de aanslag op uw leven, die noodlottige dag in 1988.

Sachs «Het was heftig om de beelden van die aanslag terug te zien. Er was toevallig een cameraploeg aanwezig toen mijn auto ontplofte – niet iedereen heeft de mogelijkheid om de poging tot moord op z’n eigen persoon terug te zien.

»Eén van de dingen die me mentaal gezond hielden tijdens mijn gevangenschappen, was de gedachte dat ik er ooit een boek over zou schrijven. Toen ik wakker werd met één arm en alles opnieuw moest leren, pakte ik het opnieuw zo aan en begon ik aan een volgend boek te denken. Ik kreeg het idee van soft vengeance. Ik moest de armen van de schuldigen er niet afhakken om mijn wraak te krijgen; democratie en vrijheid zouden mijn wraak worden.»

- Wat waren de leukste momenten tijdens het maken van de documentaire?

Sachs «Het editen. Ik was niet aanwezig in de editing room, maar ik zag af en toe stukken uit de film en mocht mijn zegje wel doen.

»Een ander geweldig moment was toen we in Mozambique waren om mensen te interviewen. Iedereen kwam buiten en riep: ‘Albie! Albie!’ Ze herinnerden het zich. De beste interviews kregen we dan ook met mensen die op straat naar ons toekwamen.»


Bekijk de trailer:

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234