Olympisch SkaterAxel Cruysberghs
‘Sommige atleten dromen al hun hele leven van de Spelen, voor mij is het eerder een plezante wedstrijd’
122, zoveel Belgische atleten komen aan de bak in Tokio. Veel ervan vliegen echter onder de radar van menig sportliefhebber. Hoog tijd om ze aan u voor te stellen. Humo sprak met atleten die, net zoals hun sport, meer aandacht verdienen. Vandaag: skater Axel Cruysberghs (26).
Voor de eerste keer ooit kan u kickflips, laser flips en 360 crooked grinds bewonderen op het mooiste sportevenement ter wereld. Tachtig skaters reizen af naar Tokio, en daar zitten ook twee Belgen bij. Axel Cruysberghs woont in Californië, maar is zijn Poperingse roots nooit vergeten. Oh ja, en buiten zijn ouders en de staat noemt niemand hem ‘Cruysberghs’: de rest van de wereld kent hem als Axel Crusher. ‘Mijn mémé gaf me mijn eerste skateboard cadeau. Acht euro was genoeg om mijn carrière te starten.’
HUMO Leg eens uit, waarom noemt iedereen jou ‘Crusher’?
AXEL CRUYSBERGHS «In 2011 stond ik voor het eerst in ‘Thrasher Magazine’ (gerenommeerd skate-magazine, red.) en zoals altijd verzint de fotograaf dan snel een tekstje bij de foto: ‘Axel Cruysberghs, but from now on let’s just call him Crusher.’ Vlak daarna maakte ik een Instagram-account en heb ik dat zonder veel nadenken overgenomen. Sindsdien zijn er al veel mensen geschrokken toen ze hoorden dat Crusher niet mijn echte naam is. Die bijnaam komt trouwens goed uit, omdat absoluut niemand buiten België ‘Cruysberghs’ kan uitspreken (lacht).»
HUMO Je woont nu in Californië. Was het een moeilijke keuze om toch voor België in actie te komen?
CRUYSBERGHS «Niet echt, want ik heb enkel een Belgisch paspoort (lacht). Maar moest ik beide opties hebben, zou die keuze ook snel gemaakt zijn. Ik voel me nog steeds meer Belg dan Amerikaan.
»Ik ben trouwens niet verhuisd omdat ik België beu was; dat was puur voor mijn carrière. De skatescene is veel groter in de VS en vooral mijn sponsors wilden graag dat ik daar pro-skater werd. In de jaren voor mijn verhuis zat ik ook al steeds maanden aan een stuk in the States. De verhuis was dus niet zo’n groot verschil.»
HUMO Wat mis je het meest daar in het zonnige Californië?
CRUYSBERGHS «Mijn familie natuurlijk (kijkt als een perfecte schoonzoon). En wat ik altijd als eerste doe wanneer ik thuiskom: langsgaan bij het frietkot. Een Bicky Cheese en frietjes met joppiesaus, dat is mijn klassieke eerste avond, en vaak ook de tweede en derde (lacht).»
HUMO Merk je zelf een groot verschil tussen je bekendheid hier en overzee?
CRUYSBERGHS «In de skatewereld ben ik wel vrij beroemd tegenwoordig, en die wereld is in de VS gewoon groter dan in België. Maar ik merk hier wel een groei in aandacht, zeker dankzij de Spelen.
»Ik deed eens mee aan een tv-show in de VS en toen leek het alsof iedereen me kende. Overal waar ik kwam, keken mensen me aan, dat was een heel vreemd gevoel. Soms zelfs een beetje eng. Gelukkig is dat alweer geminderd.»
HUMO Op Instagram deel je je leven met 166.000 personen. Heb je daar ook vaak moeite mee?
CRUYSBERGHS «Ik denk er eigenlijk niet veel over na, ik weet niet of dat positief of negatief is (lacht). Mijn belangrijkste regel is dat ik enkel de leuke kant van mijn leven deel: skaten en plezante momenten.»
‘TRAPPEN!’
HUMO Herinner je je kennismaking met het skaten nog?
CRUYSBERGHS «Zeker! Toen ik acht jaar was, verhuisden we naar een heel kleine straat in Poperinge. Die was gevuld met skatende kinderen. Dat wou ik ook doen! In de Blokker vroeg ik toen een skateboard, maar mama zag dat niet zitten. Gelukkig was ook mijn mémé erbij. Zij heeft me toen mijn eerste board cadeau gedaan.»
HUMO Bij een olympische medaille moeten we dus collectief je grootmoeder bedanken.
CRUYSBERGHS «Eigenlijk wel, zij ligt aan de basis van al mijn successen (lacht). Ze vertelde me pas nog dat het volledige board ongeveer 8 euro kostte. Dat is niets, maar wel genoeg om me op weg te zetten.»
HUMO Andere sporten interesseerden je niet?
CRUYSBERGHS «Toen ik begon te skaten, voetbalde en tenniste ik ook nog. Dat vond ik allebei heel tof, maar eenmaal ik op mijn board stond, had ik daar absoluut geen zin meer in. Skaten is gewoon zoveel vrijer. Mijn voetbaltrainingen gingen elke dinsdag en donderdagavond door, exact om 5 uur, en dan riep de coach ook nog eens wanneer ik op doel moest trappen. Bij skaten kon ik gewoon naar het skatepark gaan, dingen uitproberen en zien waar ik uitkwam. Tot mijn mama me kwam halen natuurlijk (lacht).»
HUMO Je ouders stonden dus ondanks die eerste aankoop wel achter je keuze?
CRUYSBERGHS «Volledig! In het begin waren ze nog wel een beetje bang, omdat ik niet het meest voorzichtige kind was (lacht). Maar dan zagen ze hoe graag ik het deed en sindsdien zijn ze mij altijd blijven steunen.
»Ik ben na mijn middelbaar ook niet verder gaan studeren en dat begrepen ze. Skaten is nu eenmaal een sport waar je veel tijd in moet steken en niet te laat mee kan beginnen. Ik verdiende er toen ook al geld mee, dus dat maakte de beslissing makkelijker.»
HIPPIE JUMP
HUMO Je vrouw (Lizzie Armanto) reist ook als skater af naar Tokio. Kunnen jullie samen van de stad genieten?
CRUYSBERGHS «Absoluut niet. Lizzie haar wedstrijd vindt pas plaats in augustus en de mijne al op 25 juli. Ik vlieg op 27 juli terug terwijl zij dezelfde dag pas aankomt. We lopen elkaar dus volledig mis.»
HUMO Konden jullie je tenminste samen voorbereiden?
CRUYSBERGHS «We skaten sowieso veel samen. Het is iets waar we beiden op elk moment van de dag zin in hebben. Als we op vakantie zijn en we hebben even genoeg gezien of al te lang rondgewandeld, gaan we gewoon skaten.»
HUMO Je deed ook al mee aan Thrashers ‘King Of The Road’, daar sprong je over een hippie, zette je een neuspiercing en riskeerde je meerdere malen je leven. Dat is nogal een contrast met de Olympische Spelen. Welk van de twee vind je het leukst?
CRUYSBERGHS (Lacht) «Dat zijn inderdaad twee volledig verschillende werelden. Als ik echt moet kiezen zou ik toch liever nog een jaar aan ‘King Of The Road’ meedoen. Skatetrips zijn altijd een fantastische tijd. (Mijmerend) Wat ik op al die jaren al heb gezien...
»Maar de Olympische Spelen zijn natuurlijk ook een ervaring. Ik ben vooral heel blij dat ik beide kan doen.»
HUMO In zo’n tv-show lijken jullie niet echt topsporters. Er wordt veel alcohol gedronken, fast food gegeten en cannabis gerookt. Heb je die levensstijl moeten aanpassen in aanloop naar de Spelen?
CRUYSBERGHS «Ik heb het laatste halfjaar meer wedstrijden geskatet en vooral veel getraind. Sinds ik in Amerika woon, probeer ik sowieso wat meer op te letten. Ik ga zo’n drie keer per week naar de fitness met een personal coach. Dat doe ik niet om hoger te springen, maar vooral om gezonder en sterker te worden zodat ik tegen een stootje kan, want dat is toch vaak nodig.
»Ik ga wel blij zijn als ik na de Spelen weer wat vrijer kan leven en skaten. Terug de straat op, filmen en een pintje drinken.»
OLYMPISCHE DROOM
HUMO Jarne Verbruggen (Belgische pro-skater) zei ooit: ‘Als ik naar de Olympische Spelen ga, is het enkel om een drol te leggen in het midden van het park.’ Stond jij altijd al positief tegenover de Spelen?
CRUYSBERGHS «In het begin was ik daar ook niet zot van. Omdat het nu pas een olympische sport is, had ik als kind ook nooit die ambitie. Ik heb mijn mening uiteindelijk wel herzien, want eigenlijk is het een wedstrijd als een ander. Gewoon ietsje groter en met meer publiek, maar dat kan uiteindelijk enkel goed zijn voor de sport: meer skateparken, meer skaters, meer geld.
»En wat vooral belangrijk is: je kan als skater gewoon kiezen. Als je met vrienden op straat wilt skaten, kan dat nog altijd. Maar als de Olympische Spelen jouw droom zijn, is dat vanaf nu ook mogelijk. Er is voor iedereen iets, dat is zo cool aan de sport.»
HUMO Jouw olympische droom kan nog niet lang bestaan. Heb je het gevoel dat het voor jou minder belangrijk is dan voor andere atleten?
CRUYSBERGHS «Dat lijkt me wel. Voor veel mensen hier is dit ‘het van het’. Het is echt hun droom. Voor mij is het eerder een plezante wedstrijd. Ik vind het natuurlijk wel cool, en misschien groeit die liefde naarmate de sport vaker op de Spelen voorkomt, maar op dit moment zie ik me nog geen vijf ringen op mijn arm tatoeëren (lacht).
»Ik ben alleszins heel blij dat ik deel mag uitmaken van Team Belgium. Dat ik alle andere atleten leer kennen en zie hoe zij trainen. Dat is echt impressionant!»
HUMO Is het niet moeilijk om zo’n vrije sport in een olympisch format te gieten?
CRUYSBERGHS «Daarom werken we met een jury. Elke skater doet twee runs van 45 seconden, dan doe je gewoon wat je wilt en probeer je zo veel mogelijk tricks te landen. Daarna doe je nog vijf afzonderlijke tricks. Daarvoor krijg je elke keer een score op tien en je vier beste worden opgeteld voor je eindscore. Het is dus ook niet erg als je eens een keer op je bek gaat.»
HUMO Zo’n wedstrijd skaten ziet er altijd heel vriendschappelijk uit. Is dat ook zo?
CRUYSBERGHS «Er heerst natuurlijk concurrentie, maar iedereen is echt vriendelijk tegen elkaar. Het gaat er heel anders aan toe dan in andere sporten, of dat lijkt toch zo. Iedereen kent elkaar en het lijkt eerder alsof je samen skatet dan tegen elkaar. Ik hoop nooit dat iemand valt bij zijn poging. Niemand hier, denk ik.»
HUMO Met welk resultaat ben je tevreden?
CRUYSBERGHS «Een plaats in de top acht, want dan kan ik in de finale nog eens skaten. Dat zit er zeker in, maar er moet nog altijd eerst geskatet worden.»
HUMO Heb je nog tips voor de jonge garde die graag in je voetsporen wil treden?
CRUYSBERGHS «Dat is altijd moeilijk, want skaten is geen sport waarbij je je traject kan voorspellen. Ik heb altijd gedaan waar ik zin in had: videoparts (een stuk in een skatevideo, red.) uitbrengen en wedstrijden skaten wanneer me dat leuk leek. Dat is uiteindelijk goed uitgedraaid. Ik denk dat die combinatie mijn carrière zeker vooruit geholpen heeft. En dan natuurlijk een goede dosis geluk (lacht).»
HUMO Naar welke van jouw tricks moeten we zeker uitkijken in Tokio?
CRUYSBERGHS «Oei, om eerlijk te zijn heb ik nog geen enkel idee wat ik ga doen. Er zijn altijd skaters die met lijstjes afkomen en alles op voorhand al plannen, maar ik doe gewoon altijd waar ik op dat moment zin in heb.»
HUMO Succes!
Skateboarden kwalificatie: Zondag 25/7: 1.30
Skateboarden finale: Zondag 25/7: 5.25