null Beeld

'Sommigen zien me nu als een rolmodel. Voor hen wil ik tot het uiterste gaan' Moslim en Mister Gay Belgium-finalist: Abdellah Bijat (22)

Ergens halfweg ons gesprek wordt het Abdellah Bijat opeens te veel: snikkend praat hij over de angst waarin hij leeft. Het interview was nochtans opgewekt begonnen: als een volleerde professional poseerde Abdellah met het blauwe finalistenlint van de Mister Gay Belgium-verkiezing.

'Ik wil mijn familie tonen dat ik wél talent heb. Ze begaan een misstap door me uit hun leven te verbannen'

Abdellah Bijat «Sinds mijn verhaal door de media is opgepikt, moet ik het ene na het andere interview geven. Iedereen stelt me dezelfde drie vragen: ‘Wat wil je bereiken met deze verkiezing? Ben je een praktiserende moslim? Welke reacties krijg je?’ Op den duur dacht ik: ‘Zeg mensen, hebben jullie nog andere vragen?’»

HUMO Ik kan er wel eentje bedenken: heb je een fijne jeugd gehad?

Bijat «Ja. Al ben ik grotendeels opgegroeid in instellingen. Mijn ouders zijn gescheiden – mijn vader is intussen overleden en heb ik nooit gekend. Anderen hebben me verteld dat hij een erg geliefd en gerespecteerd man was binnen de gemeenschap.

»Als tweejarige peuter ben ik in korte tijd drie keer in het ziekenhuis beland: de eerste keer met blauwe plekken, dan met lichte inwendige bloedingen, de derde keer met een schedelbreuk en een zware inwendige bloeding. Daar heb ik dit litteken aan de zijkant van mijn hoofd aan overgehouden. Toen is de politie naar het ziekenhuis gekomen en heeft de jeugdrechter me uit huis geplaatst. Mijn broers en zussen zijn wel bij mijn moeder gebleven.»

HUMO Ben je ooit te weten gekomen hoe je die schedelbreuk had opgelopen?

Bijat «Eén keer heb ik mijn moeder ernaar gevraagd. Ze zei alleen dat ik gevallen was in het park en niet meer bewoog. Ik weet niet of haar verhaal klopt.

»Ik heb jarenlang heel weinig contact gehad met mijn familie. Af en toe ging ik op bezoek, maar die ontmoetingen verliepen zo moeizaam dat ik al snel besliste niet meer te gaan. Ik was gelukkig op internaat: ik had veel vrienden en was graag gezien. Ik bekommerde me ook makkelijk om andere kindjes die het moeilijk hadden. Dat wisten de opvoeders te appreciëren.

»Op mijn 17de ben ik begeleid zelfstandig gaan wonen. Toen stond mijn familie opeens aan mijn deur. Ze hebben me gesmeekt om naar huis te komen, maar na twee jaar ben ik er weer vertrokken na een grote ruzie.»

HUMO Had je hen verteld dat je op jongens valt?

Bijat «Nee, dat was het niet. Ik was het beu om alles voor hen te doen – facturen in orde brengen, communiceren met de deurwaarder, helpen in het huishouden – zonder daar veel liefde of dankbaarheid voor terug te krijgen. Ik ben de enige van de familie die z’n school heeft afgemaakt en verder studeert; ik volg nu de opleiding sociaal werk.

»Niet lang nadat ik in dit studentenkot was ingetrokken, kreeg ik een bericht van hen via Facebook: ‘Denk maar niet dat je ooit nog welkom bent bij ons. Rot op met je leven!’ Ik vermoed dat ze via via hadden gehoord dat ik me had geout als homo – een andere reden kan ik niet bedenken. Dat is nu twee jaar geleden.»

HUMO Intussen mag je er zeker van zijn dat ze weet hebben van je geaardheid: het heeft in alle kranten gestaan en je hebt ‘Het nieuws’ op VTM gehaald. Is je deelname aan Mister Gay Belgium een statement aan je familie?

Bijat «Ik wil hen tonen dat ik best wel talent heb, dat ze een misstap hebben begaan door mij uit hun leven te verbannen. Vooral de manier waarop ze me de rug hebben toegekeerd, zit me nog altijd dwars. Die laatste zin -‘Rot op met je leven!’ – krijg ik maar niet uit mijn hoofd.»


Vuilnis over de profeet

Abdellah haalt een fotoalbum boven uit zijn kindertijd. Het zijn stuk voor stuk vrolijke kiekjes – op kamp, in het bos, op een kinderfeestje – waarop de kleine Abdellah omringd is door blanke, Vlaamse kindjes en opvoeders. Slechts op twee foto’s staat zijn Marokkaanse gezin.

HUMO Je hebt geen islamitische opvoeding gekregen.

Bijat «Nee, die heb ik mezelf gegeven. In de lagere school kreeg ik wel islamles. Als tiener had ik een opvoedster die de Koran had gelezen, puur uit interesse. Toen heb ik gevraagd of ik ’m ook eens mocht lezen. Het fascineerde me zo dat ik ook op internet van alles ben gaan opzoeken en met andere moslims ben gaan praten. Mijn conclusie was: de islam is een vredevol geloof. Ik weet het: velen geloven dat niet meer sinds de aanslagen, maar toch is het zo. IS misbruikt de islam. Het zijn gestoorde mannen die uit zijn op chaos – kijk maar naar wat er in Brussel gebeurd is. Een echte moslim hoort respect te hebben.

»Ik kijk enorm op naar onze profeet Mohammed – vrede zij met hem. De verhalen over hem hebben me geïnspireerd. Dan denk ik aan die keer toen hij onderweg was naar de moskee en een emmer vuilnis over zich heen gekieperd kreeg van een vrouw die hem niet goedgezind was. In plaats van te gaan vloeken, bleef onze profeet kalm, ging andere kleren aantrekken en vervolgde zijn weg naar de moskee. Zó moet een moslim zich gedragen: wat voor geweld anderen je ook aandoen, blijf kalm en negeer het.

»Met mijn moeder heb ik het nooit over de islam gehad. Ik weet wel dat ze erg gelovig is: ik zag haar vaak bidden en ze deed ook mee met de ramadan. Eigenlijk heb ik met haar nooit echt over iets gepraat, ook al omdat ze geen Nederlands spreekt.»

HUMO Heb je het ooit met haar over homoseksualiteit gehad?

Bijat «Nee, maar ik kan wel raden wat haar standpunt daarover is.

»Op internaat kwam het onderwerp wel af en toe ter sprake. Een paar keer vroeg een opvoeder me: ‘Heb je nog geen vriendinnetje? Of een vriendje?’ Ik herinner me dat ik dat eerst hevig ontkende – ‘Je kan als jongen toch geen vriendje hebben!’ – maar toen wist ik al dat er iets was. Als tiener heb ik wel een vriendinnetje gehad, maar achteraf gezien was dat meer een intense vriendschap dan een verliefdheid. Die relatie is trouwens in grote ruzie geëindigd, omdat de andere meisjes jaloers waren en ons per se uit elkaar wilden drijven. Het was misschien geen verliefdheid, maar mijn hart brak wel in duizend stukjes toen ze het uitmaakte. Zo onfair vond ik het.

»Op mijn 16de viel mijn oog op een jongen van de school tegenover de mijne. Toen wist ik het zeker: ‘Ik val op jongens.’ Maar ik heb nooit iets met hem gehad. Het heeft nog een jaar of vier geduurd voor ik zelf mijn geaardheid heb aanvaard. Al die tijd heb ik het weggestopt, er met niemand over gepraat. Daar had ik zelfs geen behoefte aan. Ik wilde het vooral zelf snappen en het een plaats kunnen geven. Pas toen ik in mijn eentje ging wonen, ben ik er openlijk voor beginnen uit te komen. Maar dan nog ging ik het niet van de daken schreeuwen. Als iemand ernaar vroeg, dan ontkende ik het gewoon niet meer. Vaak kreeg ik de reactie: ‘Ja, ik had al zo’n vermoeden.’ Dat vond ik zo raar. Als ik vroeg waarom, dan begonnen ze over hoe verzorgd en mooi gekleed ik er altijd bij loop. Maar de nieuwe heteroman is toch ook verzorgd en mooi gekleed? Ik heb mezelf nooit vrouwelijk gevonden. Ik heb altijd veel gesport en bij de scouts maakte ik me graag vuil. Als het niet redelijk onvolwassen zou zijn voor iemand van mijn leeftijd, dan zou ik nog altijd in bomen klimmen (lacht).»

HUMO Al de crèmes en verzorgingsproducten op je wastafel tonen wel dat je erg gesteld bent op je uiterlijk.

Bijat «Mijn lichaam is mijn visitekaartje.»

HUMO Gesproken als een ware schoonheidswedstrijdfinalist.

Bijat (lacht)«Misschien wel, ja.»


Homoseksualiteit in de islam

HUMO Dat je finaleplaats in Mister Gay Belgium zoveel persaandacht krijgt, heeft alles te maken met je religie. Islam en homoseksualiteit vallen in de ogen van velen niet met elkaar te rijmen.

Bijat «Daarmee heb ik zelf ook geworsteld. Ik ben echt op zoek gegaan naar wat homoseksualiteit betekent in de islam. Overal las ik hetzelfde: de Koran heeft het nergens expliciet over homoseksualiteit. Wat er wél instaat – en meer dan één keer – is dat de islam streeft naar verdraagzaamheid en tolerantie. Eén keer ben ik naar een lezing geweest bij Merhaba, de vereniging voor allochtone holebi’s. Daar legden ze uit dat de passage in de Koran over het volk van Lot, waar sommige moslims naar verwijzen om homoseksualiteit te verwerpen, niet over homo’s gaat, maar over een volk dat z’n lusten niet kon bedwingen. Dat gedrag keurde God af, omdat je je dan bezondigt aan pedofilie, incest en verkrachting. Twee volwassenen die oprecht van elkaar houden, dat is iets helemaal anders. Liefde is liefde. Zo zie ik het toch.»

undefined

'Een goeie moslim oordeelt niet over anderen. Dat doet alleen God'

HUMO Zou je familie je een goeie moslim vinden?

Bijat «Vast niet. Maar wat ik doe, dat is tussen mij en God. Hij heeft mij met liefde gemaakt en zal me met liefde blijven begeleiden, zolang ik hem blijf aanbidden. Een goeie moslim mag trouwens niet oordelen over anderen. Dat mag alleen God.»

HUMO Jij zegt dat God je als homo heeft geschapen. Er zijn wellicht ook moslims die vinden dat je geaardheid je eigen keuze is en dat het je dus vrij staat om je homoseksuele geaardheid af te werpen.

Bijat «Zo heb ik er nog niet over nagedacht. (Denkt na) Ik kan toch niet kiezen op wie ik verliefd word?»

HUMO Ben je al eens verliefd geweest?

Bijat «Ja, één keer. Maar na een maand is die relatie afgesprongen. Ik voelde me gevangen.»


Mediatraining

HUMO Je toonde me daarnet al hoe Marokkaanse nieuwswebsites de Belgische krantenberichten over jou hebben overgenomen. De kans is groot dat je voortaan de posterboy zal zijn van de islamitische homo’s in ons land en ver daarbuiten.

Bijat «Dat was absoluut niet mijn bedoeling. Ik had me ingeschreven voor de Mister Gay Belgium-verkiezing, omdat ik het jammer vond dat mensen zoals ik – met een multiculturele achtergrond – nog altijd niet gezien worden in de gay community. Het is ook zonde dat er nog altijd zo veel jongeren een dubbelleven moeten leiden, omdat homoseksualiteit niet aanvaard wordt binnen hun cultuur. Ik spreek dus over cultuur, níét over religie. En ik heb het niet alleen over Marokkanen, maar ook over Turken of Oost-Europeanen. Het was nooit mijn bedoeling om de strijd aan te gaan met het taboe van homoseksualiteit in de islam. Ik weet best wel dat ik dat niet in mijn eentje kan.»

undefined

'Alleen 's nachts durf ik nog naar buiten, als er niemand op straat is'

HUMO Je voelt je ertoe gedwongen?

Bijat «Ik had liever minder heisa in de media gezien, maar ik ben wel blij dat ik mijn boodschap kan verspreiden. Het is begonnen met één mailtje, dat ik naar de regionale tv-zender AVS en De Standaard had gestuurd, om mijn thema in de kijker te zetten. Elke finalist van Mister Gay Belgium moet zo’n thema kiezen: bij de één is dat bloeddonatie bij homo’s, een ander kaart homoseksualiteit in de jeugdbeweging aan... Ik wilde het dus hebben over homo’s met een multiculturele achtergrond. Ik was blij dat mijn verhaal werd opgepikt – ik wist natuurlijk dat de pers er meer aandacht aan zou besteden dan aan de andere thema’s – maar ik schrok toen ze me op de voorpagina zetten als moslimhomo. Ik heb nog gebeld of ze er ‘Marokkaanse homo’ van konden maken, maar dat ging niet meer, de tekst was al opgemaakt.»

HUMO Ben je bang?

Bijat (knikt)«Je zou eens moeten weten wat ik nu voel. Eerlijk? Ik zou niks liever willen dan verhuizen naar de andere kant van Gent of naar een andere stad. Er wonen in mijn buurt voornamelijk Turken en Marokkanen. Ik weet niet hoe ze nu naar me kijken, sinds al die berichten zijn verschenen. Ik ben zo bang dat ik nog amper buitenkom. Moet ik naar de winkel, dan ga ik snel-snel. Alleen ’s nachts durf ik nog naar buiten voor een wandeling, als er niemand op straat is. Alleen dan voel ik me veilig. Constant zit ik tussen de vier muren van mijn kot.»

HUMO Eigenlijk is al die aandacht dus een vergiftigd geschenk?

Bijat (vecht tegen z’n tranen) «Ik weet niet hoe ik dit moet oplossen. De media hadden er rekening mee moeten houden dat ik de dag nadat ik op de voorpagina had gestaan, wel gewoon verder moest met mijn leven in deze buurt. Op dit moment heb ik het gevoel dat ik word geleefd. Vandaag moesten we met de hele groep finalisten mediatraining volgen. Die cursus hadden ze ons beter wat vroeger gegeven.»

HUMO Heb je hier op straat al negatieve reacties gekregen?

Bijat «Nog niet. Maar wat zal er de komende weken nog op me afkomen? (Begint te snikken) Sorry, hoor. De angst heeft me te pakken. De verkiezing loopt nog tot eind mei. Als het zo doorgaat, dan weet ik niet of ik het einde haal.»

HUMO Je bent bang dat ze je in elkaar zullen slaan?

Bijat «Ja. Het is een harde buurt. Het homokoppel dat hier woont, hebben ze vreselijk lastiggevallen. Ze stonden zelfs voor hun deur te schelden en te schreeuwen. Zo zal het mij ook vergaan, als ik hier blijf en ze te weten komen waar ik woon.

»Toen ik hier pas kwam wonen, leefde ik met dezelfde angst: ik was bang dat mijn familie opeens voor mijn deur zou staan – ze weten gelukkig niet waar ik woon. Ik wist waar en wanneer ze hier in de buurt hun boodschappen deden en op die momenten meed ik die plekken als de pest. Het heeft even geduurd, maar na een tijd kreeg ik die angst toch onder controle. Tot nu, dus. Nu begint het allemaal van voren af aan.»


Eigen schuld

HUMO Kun je bij de organisatie van Mister Gay Belgium terecht met je angst?

Bijat «Het is moeilijk te begrijpen hoe het is om in mijn schoenen te staan. De andere finalisten willen me wel helpen, maar wat kunnen ze doen? Ze bieden me een slaapplek aan voor een paar weken. Da’s heel aardig, maar ik wil niemand tot last zijn. Het lost mijn probleem ook niet op. Ik wil gewoon wég, verhuizen naar een veiliger buurt. Ik heb het OCMW al gevraagd om een andere sociale woning, maar dat gaat zomaar niet. ‘Je hebt al een dak boven je hoofd,’ zeggen ze. Begrijpen ze dan niet dat ik niet eens tot aan het OCMW-kantoor durf te stappen, omdat ik dan dwars door deze buurt moet?»

HUMO Denk je dat weggaan uit deze buurt, zelfs uit deze stad, het probleem zal oplossen? Internet is overal.

Bijat «En toch denk ik dat ik me elders vrijer zal voelen, dat ik anoniemer zal zijn. Vergeet niet dat ik al mijn hele leven in deze buurt woon: mijn internaat was hier en mijn familie woont hier vlakbij. Iedereen heeft me altijd gekend als de brave moslimjongen. Niemand wist dat ik homo was. Wat denken ze nu van mij?

undefined

'Ik sta er helemaal alleen voor. De andere finalisten hebben hun familie of vriend. Ik heb niemand.'

»Ik weet wat iedereen zal zeggen: ‘Meedoen met Mister Gay Belgium was je eigen keuze. Je hebt het jezelf aangedaan.’ Maar dit had ik niet zien aankomen. Ik heb nochtans lang nagedacht over mijn deelname. Ik ging ervan uit dat de aandacht zich vooral zou beperken tot de gay community. Ik heb het homomilieu zelf pas twee jaar geleden leren kennen. Ik zal niet zeggen dat het thuiskomen was, maar ik voelde me er wel meteen begrepen. Ik kon er mezelf zijn.»

HUMO Ik schrik hier wel wat van. In de pers klonk je zo zeker van je boodschap. Op tv deelde je zelfs flyers uit op straat.

Bijat «Ik deed wat ik moest doen om op te vallen. Maar zelfs mijn vrienden weten niet hoe ik me echt voel. Daar ben ik te trots voor. Iedereen ziet me als Abdellah, de vrolijke jongen die iedereen oppept. Het valt me zwaar om te tonen dat die vrolijke jongen zich nu slecht voelt.

»Het probleem is ook dat ik er helemaal alleen voor sta. De andere finalisten hebben hun familie, hun vriend. Ik heb niemand die me kan steunen (huilt hartverscheurend). Ik kan die eenzaamheid niet meer aan. En intussen heb ik geen tijd meer voor mezelf en blijft mijn schoolwerk liggen.»

HUMO Waarom stap je niet uit de verkiezing?

Bijat «Ik heb getwijfeld, maar dat gaat zomaar niet. Plus: wat heb ik dan bereikt? Ze kijken nu naar me op tot in Marokko: ‘Doe zo voort! Jij levert onze strijd!’ Daar hangt homo’s een celstraf van drie jaar boven het hoofd. Moet ik die mensen dan allemaal teleurstellen? Dat wil ik niet. Ik probeer me op te trekken aan hun reacties. En aan mijn geloof: dat is mijn houvast. Ik ben trots op mijn godsdienst.»

HUMO Heb je ooit overwogen om de islam de rug toe te keren? Dat doen wel meer moslimhomo’s, omdat ze hun geaardheid niet gecombineerd krijgen met hun godsdienst.

Bijat «Nooit. Ik weet dat sommige moslimhomo’s hun geaardheid als een djinn zien, als een boze geest die verdreven moet worden. Mijn moeder deed dat soms bij het hele gezin: dan brandde ze kruiden in een potje en moesten we er zeven keer rondlopen en de rook met ons lichaam opvangen. Ik weet niet wat ze er precies mee wilde verdrijven, maar zoiets helpt helemaal niet. Nee, mijn geloof is mijn alles. Het houdt me sterk. Mijn boodschap is ook niet: ‘Verwerp je geloof.’ Integendeel. Maar om nu van mij een soort boegbeeld van de moslimhomo’s te maken, dat gaat te ver. Ik bén geen islamgeleerde. Ik wil wel graag eens met imams gaan praten over homoseksualiteit binnen de islam, maar niet om hen van mijn standpunt te overtuigen. Gewoon, om hun visie te kennen.

»Begrijp me niet verkeerd: ik ben ook trots. Ik doe het écht graag, die verkiezing. Deze week hebben we een fotoshoot gedaan: ik vond het niet alleen leuk om te doen, het resultaat mocht er ook wel wezen. Ik heb talent en dat wil ik graag tonen. Iets in mij wil zelfs graag winnen – ik schat mijn kansen best hoog in. Ik droom al jaren van een job als entertainer of presentator. Zo’n verkiezing winnen is de ideale opstap. Zeker nu de interesse zo enorm is: in Nederland willen ze me graag in het programma ‘Pauw’ hebben en de Franse tv wil me volgen tijdens de dagen voor de finale. Ergens sta ik te popelen om dat allemaal te doen.»

HUMO Ook als je een prijs voor die bekendheid moet betalen?

Bijat «Ik weet het niet. Een tijd geleden had ik op Facebook een post geplaatst: ‘I love my prophet.’ Toen ging het van: ‘Onze profeet houdt niet van jou, omdat je gay bent.’ En: ‘Je kan maar beter je naam veranderen, want het is een schande dat je die naam draagt.’

»Zoiets bewijst natuurlijk wat homo’s met een multiculturele achtergrond, zoals ik, te verduren krijgen. Ik heb zelf een periode gehad waarin ik weer begon te twijfelen: ‘Kan ik mezelf toch niet dwingen om op vrouwen te vallen?’ Het heeft niet veel gescheeld of ik had alles weer verdrongen, net zoals ik dat vier jaar lang heb volgehouden. Ik ben blij dat ik het niet heb gedaan. Zeker als ik nu kijk naar de commentaren van Marokkaanse homo’s die me als een rolmodel beschouwen. Voor hen wil ik tot het uiterste gaan.»

HUMO Hoe moet het nu verder?

Bijat «Het lucht op dat ik eens mijn echte verhaal heb kunnen vertellen, in plaats van het mooie plaatje: ‘Alles gaat goed met me.’ Van mij mogen de andere finalisten nu ook weleens met de aandacht gaan lopen. Dan keert de rust misschien terug in mijn hoofd en kan ik doorgaan. Als ik het haal, dan kom ik hier sterker uit.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234