null Beeld

'Soms voel ik me een pizza.' Danira Boukhriss over 'Over eten'

Wij hebben de eerste aflevering gezien, dus we kunnen het weten: het nieuwe Eén-baksel ‘Over eten’ gaat inderdaad over eten, en wordt gepresenteerd door Kobe Ilsen (die trouw aan zichzelf de hele aflevering lang de leukste thuis uithangt) en door Danira Boukhriss, die u verdere tekst en uitleg verschaft.

Noud Jansen

Danira Boukhriss «Er zijn tegenwoordig massaal veel kook- en kookgerelateerde tv-programma’s, maar een reeks over wat we precies in onze mond steken, en wat het met ons doet, ontbrak nog. Er is wel degelijk nood aan zo’n programma, dat merk ik heel goed in mijn eigen vriendenkring: de meeste van mijn vrienden zijn zich veel meer bewust van wat ze eten dan vroeger. Enfin, ze wíllen zich er toch meer bewust van zijn. Want dat is nu juist het probleem: door het bos zien ze vaak de bomen niet meer. Wat is gezond? Wat is ongezond? ’t Is vaak niet makkelijk om dat te achterhalen, want je hoort en leest vaak tegenstrijdige berichten. In die zee van meningen willen wij met ‘Over eten’ enige klaarheid scheppen, zonder meteen De Waarheid te claimen. Het is en blijft infotainment – we bedrijven geen onderzoeksjournalistiek zoals bijvoorbeeld in ‘Panorama’.»

HUMO Geef eens een voorbeeld van wat jullie zoal onderzoeken?

Boukhriss «Smoothies! Ik drink ze zelf heel graag, en net zoals de meeste mensen ben ik er altijd van uitgegaan dat ze gezond zijn. Want ja, ’t is toch eigenlijk puur vruchtensap? Ik ben dus eens gaan onderzoeken of er iets klopt van wat je weleens leest: dat het eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee is om elke dag een smoothie te drinken. Dat blijkt zo te zijn, al wil ik nog niet verklappen waarom.

»We doen ook iets rond kleurstoffen, want je staat er versteld van in hoeveel producten kleurstoffen zitten. De vraag is: is dat gezond of niet? En in hoeverre is het nodig? Neem nu een product als Fristi, dat zeer roze is. Op de verpakking staan aardbeien en frambozen, dus je denkt: daar zal die roze kleur dan wel vandaan komen. Maar in een busje Fristi zitten verwaarloosbaar weinig aardbeien en frambozen; iets van een 0,02 procent. Die roze kleur komt dus van iets heel anders, iets dat wel degelijk in de ingrediëntenlijst vermeld staat: karmijnzuur. Zéér interessant om te weten hoe ze daaraan raken.»

HUMO Ja, ik heb dat ooit al een keer in ‘Keuringsdienst van waarde’ gezien: ze...

Boukhriss (onderbreekt) «Nog niet verklappen! Jullie lezers moeten maar kijken.»

HUMO Heb je je eetpatroon al aangepast ten gevolge van wat je in dit programma geleerd hebt?

Boukhriss «Ja: ik heb geleerd om geen sausjes of vinaigrettes meer op mijn slaatjes te doen. Veel mensen eten slaatjes omdat ze denken dat het gezond is, maar het kan ook best vet zijn. Een geitenkaasje hier, wat croutons daar, een sausje ginder en een spekje hier: ’t is misschien wel gevarieerd, maar slank blijf je er zeker niet van. Sinds ik dat goed besef, eet ik mijn slaatjes droog, of hoogstens met een beetje lijnzaadolie.

»Maar eigenlijk ben ik altijd al bezig geweest met gezond eten: ik heb dat van mijn moeder meegekregen. Voedsel is de brandstof van je lichaam, hè? En als ik altijd maar pizza’s en koffiekoeken eet, ga ik me op den duur ook vóélen als een pizza of een koffiekoek.»

HUMO Nu voel je je eerder als een droog slaatje met wat lijnzaadolie?

Boukhriss (lacht) «Voilà.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234