'Sons of Liberty': een driedelige serie over de aanloop naar de Amerikaanse revolutie
Kostuumdrama’s galore op vrijdagavond: Netflix lost seizoen 2 van ‘Marco Polo’, op NPO 2 loopt ‘Foyle’s War’, en Fox zendt ‘Sons of Liberty’ uit, een driedelige serie over de aanloop naar de Amerikaanse revolutie. Met in de hoofdrol de oer-Brit Ben Barnes, binnenkort ook te zien in de nieuwe HBO-reeks ‘Westworld’.
'Ik heb er streng op toegekeken dat er geen thee is mishandeld tijdens de opnames.' Ben Barnes
Ben Barnes (Sam Adams in de serie) «De producers waren van meet af aan heel duidelijk: ‘Sons of Liberty’ moest op-en-top fictie worden, het mocht nergens naar een documentaire geuren. Het verhaal bulkt van de elementen die zo uit de biografieën van de personages zijn geplukt, maar je ziet ons dus ook over de daken hollen en op de vuist gaan in morsige tavernes (lacht). De kijker moest vooral een idee krijgen van de chaotische sfeer die in die periode heerste, van de opwinding die de personages voelden: ‘Kijk ons, wij gaan geschiedenis schrijven.’»
- Op welk moment in de geschiedenis had jouw personage, Sam Adams, door dat hij meer was dan zomaar een rebel, en dat hij aan het hoofd stond van een revolutie die Amerika voorgoed zou veranderen?
Barnes «Dat was mijn allereerste vraag aan de scenarioschrijvers: ‘Wist hij het van in het begin, of kwam het besef pas achteraf?’ Het was eerder het laatste: hij was gewoon allergisch voor ongelijkheid, en dat iedereen hem wilde volgen, had hij te danken aan zijn charisma. De mensen hadden niet eens door dat ze onderdrukt werden tot Adams ze met hun neus op de feiten drukte.»
- Als Engelsman had je ’t vast lastig bij het schieten van de Boston Tea Party, toen als indianen vermomde revolutionairen een scheepslading thee in de haven dumpten.
Barnes «Wees gerust: ik heb er streng op toegekeken dat er geen thee is mishandeld tijdens de opnames. Ik wil héél ver gaan voor mijn rol: bijkomen in gewicht, mijn haar afscheren, noem maar op. Maar thee verspillen: vergeet het.»