null Beeld

Soulwax: zoek de luie Dewaele

If it's Tuesday, this must be Mexico: dát was de voorbije drie jaar het leven van twee vree wijze gasten uit het sympathieke dorpje Gent. Tot u spreken groepsleider David Dewaele en zijn beloftevolle assistent Stephen.

HUMO Niemand kan ontkennen dat jullie in het buitenland meer hebben bereikt dan welke andere muzikale Belgen ook. Maar er is ook kritiek - één verlichte geest sprak zelfs over 'Too Many Dickheads'. Is dat jaloezie?

STEPHEN DEWAELE « We hebben in ieder geval meer last van jaloezie in eigen land. Hier zijn we nog 'de zonen van Zaki' of 'die twee Gentenaars die grote sier maken met andermans plaatjes' of 'die gasten die hoerenchance hadden dat ze bejubeld werden in de New York Times'. Zo simpel is het natuurlijk niet. Maar ik snap de afgunst wel - als ik in een klein groepje speelde, zou ik misschien ook kritisch staan tegenover Soulwax.

» Alles wat wij ooit hebben gedaan, is begonnen met een simpel idee, chaos, en tonnen enthousiasme. En elke keer kregen we tegenwind: 'Much against Everyone's Advice', 'Any Minute Now', '2ManyDJ's' en 'Nite Versions' stuitten aanvankelijk op grote scepsis, zelfs bij de platenfirma. Zo gaat het: eerst vindt men zo'n ideetje maar niks, dan wordt het een hype, vervolgens is iedereen jaloers, en ondertussen doen wij alweer wat anders. Wat al die jaloerse mensen vergeten is al het werk, de neverending tours, de tienduizend vlieguren, de oververmoeidheid, de gebroken relaties...»


HUMO Soms zijn details veelzeggend: ik zei daarnet iets over Natalia, en jullie wisten niet eens wie dat was. Dan ben je lang uit Vlaanderen weggeweest.

DAVID DEWAELE « Het voorbije jaar ben ik nog geen vijf weken thuis geweest.»


STEPHEN « Veel mensen willen per se ons 'geheim' ontdekken. Dan beginnen ze vragen te stellen over technische details, zoals 'welk computerprogramma gebruiken jullie?' of 'waar vind ik ook zo'n ouwe Moog of zo'n Prophet?' Alsof dat volstaat. Er ís geen geheim: er is talent, en er is veel werk, veel ruzie en veel slaaptekort. Ik ben er vooral trots op dat we onze broek niet afgestoken hebben. Van 'Nite Versions' zijn zonder singles, zonder videoclips, zonder stunts en zonder schandalen of blote tieten honderdduizend exemplaren verkocht.»


HUMO Is er in het dj-milieu minder afgunst dan in het rockmilieu?

DAVID « Een ego is een ego, maar als dj kan je makkelijker relativeren. Uiteindelijk draai je andermans plaatjes. Je draagt ook geen verantwoordelijkheid: een dj is een one-man-showtje, een rockgroep een kroostrijk gezin. En je weet ook dat je soms staat te draaien voor een publiek waarvan tachtig procent apestoned is.»


STEPHEN « Afgunst kan ook een motor zijn. Hoe meer gemene roddels, hoe meer wij zeggen: 'Wacht maar!'»


HUMO Hebben jullie al eens regelrechte sabotage meegemaakt? Bij een dj lijkt me dat simpel: je steelt z'n platenbak of z'n laptop en hij is z'n wapens kwijt.

STEPHEN « We hebben ooit het voorprogramma van The Wannadies gespeeld. Die waren kregelig omdat we hen al een paar keer van het podium gespeeld hadden: we mochten niet luider gaan dan negentig decibel, en hun geluidstechnicus trok de hele tijd de faders van de mixingdesk omlaag. Toen we wilden opstappen, kwam de zanger zich uitgebreid verontschuldigen, maar twee dagen later was het weer van dat.

» Een truc die sommige dj's uithalen, is de favoriete platen van de dj die ná hen speelt al draaien, zodat die er niet meer mee kan scoren. Of nog erger: één van zijn eigen platen draaien - bijvoorbeeld als Tiga na jou komt, zijn grootste hit al spelen. Dat noem ik sabotage lite. Als wij vóór Tiga spelen, draaien we nooit zijn beste nummers - ook al hebben we ze zelf mee gemaakt (grinnikt)


DAVID « Als wij deejayen, wíl er niemand na ons draaien.»


HUMO Da's een groot compliment.

DAVID « Wij zijn crowdpleasers: we brengen een mix van bekende en obscure tracks, en dat blijkt te werken. En de meeste andere dj's bouwen hun set op, maar wij starten full on en we gaan twee uur volle bak door. Zelfs onze goeie vriend Tiga draait liever niet na ons, omdat hij vindt dat het publiek dan murw geslagen is. Felix Da Housecat, same story. Alleen Erol Alkan trekt zich er niks van aan.»


HUMO Ook al hebben andere dj's een grotere penis...

STEPHEN « ... toch denkt het publiek dat wij beter zijn in bed.»


DAVID « We zijn ook met z'n tweeën, hè.»


HUMO Laffe, onzekere dj's blijven binnen hetzelfde genre: wie op een trancefeest alleen trance draait, kan niet veel mis doen. Jullie daarentegen draaien extreem gevarieerd. Is het nog nooit gebeurd dat het publiek geschokt was door een onverwachte platenkeuze, of dat de vibe gewoon stilviel?

STEPHEN « Eén keer, op Ibiza, in de Terrace, de bovenste verdieping van Space. De Terrace geldt als the best party spot on earth, je kan er de zon zien opkomen, de sfeer is er geweldig en je gage ook. Maar voor een dj is het 't hol van de leeuw. Kijk, als ik goeie electro draai maar ik heb plots zin om er The Raconteurs tussen te gooien, dan doe ik dat. In Terrace heb ik 'Teenage Kicks' van The Undertones in de mix gegooid. Consternatie! 'You are not worthy to deejay at the holy temple of Space!' (lacht).

» In Sankey's Soap in Manchester is er zo eens iemand in de DJ booth geklommen, hij was zo razend dat hij me bij m'n hemd greep. Die gast stond stijf van de xtc: dan wil je een serene flow, niet vijf totaal verschillende grooves in een kwartier tijd. Uitgaan is ook stresserend geworden, hè: als je in een hippe club in Londen of Ibiza eerst vier uur moet aanschuiven en dan vijftig tot tachtig euro moet betalen om binnen te mogen, dan moet het een perfecte avond zijn.»

DJ Salinger

HUMO Dj's strijden zelden met gelijke wapens. Cedric van Hermanos Inglesos klaagde onlangs dat veel a capella's - van de mastertape geïsoleerde zanglijnen waarmee dj's naar believen kunnen mixen - alleen naar uitverkorenen worden gestuurd. Hij gaf als voorbeeld 'Never Be Alone' van Justice vs Simian.

STEPHEN « Grote platenfirma's en het management van topartiesten spelen a capella's en white labels door aan key people die de artiest hipper kunnen maken of z'n visibility in de clubs kunnen verhogen. En dan kan Erol Alkan daar op Dour grote sier mee maken, ja. Al is 'Never Be Alone' een slecht voorbeeld: van dat nummer kan je de a capella makkelijk zelf isoleren. Wie een beetje creatief is, heeft die zogenaamde privileges dus niet nodig.

» Ik werd onlangs aangesproken door Isaac, de zoon van Bryan Ferry, die zijn vaders backcatalogue wil laten remixen. In mijn hoofd gingen meteen alarmbellen af: dat soort remixplaten is meestal klef, en bovendien is Isaac een fan van foute trance-dj's. Ik heb 'm gezegd dat ik er alleen aan wilde beginnen als hij minstens vijftien tracks kon clearen. Geen probleem. Toen zijn de mastertapes van de grote klassiekers van Roxy Music bij ons aan huis geleverd! Dan zit je daar aan je mengpaneel met faders te spelen en naar 'Do the Strand' of 'Virginia Plain' te luisteren, en te denken: dus zó hebben ze het gedaan! Da's fuckin' Rock School (lacht)


DAVID « Ik krijg elke week dértig van die a capella's toegestuurd, maar ik gebruik ze zelden. Vaak hebben we ze al van het internet gedownload.»


STEPHEN « Tachtig procent van onze setlist bestaat nog steeds uit wat we in platenzaken vinden: goedkope ouwe elpees uit de afprijsbakken, of in het slechtste geval peperdure ouwe elpees in vintage-winkels.»


HUMO Jullie halen meer dan 25.000 hits op het internet. De meeste commentaren zijn euforisch: 'Radio Soulwax was stunning!', '2ManyDJs on top of their game!', 'mega cool Belgians'... Maar circuleren er ook gemene roddels of gewoon kemels over Soulwax of 2ManyDJ's? Nu kun je ze rechtzetten.

DAVID « Ik surf veel, maar ik heb onszelf nog nooit gegoogled. We zijn a) doodop en b) zéér gepreoccupeerd door time management: dan is jezelf googlen samen met televisie kijken het eerste wat sneuvelt.

» Ik ben licht verslaafd aan eBay. Ik heb er net nog een Triadex Muse gekocht, de eerste digitale sequencer met ingebouwde analoge synth.»


STEPHEN « 't Is kitsch, maar 't is een geweldig ding. Er zit ook een lichtorgel in, dus Dave kan voortaan z'n eigen Jean-Michel Jarre-show geven.

» Over internet gesproken: op Popbitch stond laatst een roddel over 'een groepslid van Soulwax' dat, na ons optreden op het Big Day Out-festival, op een Australische hotelkamer seks zou hebben gehad met drie groupies, terwijl er dertig mensen op stonden te kijken.»


HUMO Betalende toeschouwers of toevallige voorbijgangers?

STEPHEN « Eh... ik was er niet bij. Goeie strikvraag (lacht)


HUMO Ik heb op het net ook talrijke foute spellingen gevonden: '2MandyDJ's', met een extra D dus...

STEPHEN « Nee, die bestaan écht - da's Mandy, het lief van James Murphy van LCD Soundsystem. Zij draait samen met een vriendin van haar die ook Mandy heet, vandaar. Nog een andere spin-off is 2ManlyDJ's, met een L: da's als Murphy en ik samen draaien.»


HUMO Met dat soort subtiele naamsverschillen is het wachten op iemand die door een tikfout een verkeerde boeking maakt.

DAVID « Da's een kwestie van tijd, ja. Niet dat mensen teleurgesteld zouden zijn als de Mandy's opdagen: waarschijnlijk zijn ze beter dan wij.»


HUMO Op Humo's Rock Rally reiken we een officieuze prijs uit voor de origineelste groepsnaam. Wat is de beste dj-naam die jullie op je wereldreizen langs de hipste discotheken al zijn tegengekomen?

DAVID « Ik vond DJ Salinger heel goed - een omkering van JD Salinger, de schrijver-kluizenaar. En James Murphy noemt onze drummer Steve DJ One Man Party, omdat... hij dat is.»


STEPHEN « In Mexico hebben we een duo leren kennen dat zich 2MachoDJ's noemde.»


HUMO Indien niet 'the DJ', wie of wat moet er dan wél opgehangen worden? Anders gezegd: welke muzikale hype zijn jullie grondig beu?

STEPHEN « Negentig procent van alles wat nu vanuit de bron - nog steeds Engeland - wordt gelanceerd, is rommel of gerecycleerd spul. Op Big Day Out speelden ook Franz Ferdinand, The White Stripes, The Mars Volta en nog honderd mindere goden, maar backstage werd er pas opgekeken toen The Stooges 'Loose' inzetten: die ouwe zakken bleken nog veruit de meest sexy en onweerstaanbare rock van allemaal te maken.»


DAVID « Er is nood aan Iets Nieuws. Mijn instinct zegt me dat de wereld klaar is om weer 'ns wakker geschud te worden: door een punkbeweging, een nieuwe Nirvana, een technogolf... Radiohead is nog min of meer avontuurlijk, maar de rest? Is that all there is?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234