null Beeld

South Park

Er mag dan al eens een mindere aflevering tussen zitten, en die langspeelfilm uit '99 vonden wij al helemaal niks, maar toch: 'South Park', waarvan TMF op dit moment het eerste seizoen herhaalt, blijft de scherpste en grappigste cartoon op Planeet Aarde. Wij kunnen maar één mogelijke reden bedenken waarom 'South Park' niet zo groot is als 'The Simpsons': de bij tijden bijzonder hoge shockfactor.

Noud Jansen

George Lucas en Steven Spielberg die Indiana Jones verkrachten, koningin Elizabeth die zich een kogel door het hoofd jaagt, Paris Hilton die een ananas in haar gleuf propt: geen enkel probleem voor makers Matt Stone (38) en Trey Parker (40).

MATT STONE «Paris Hilton heeft laten weten dat ze gevleid is door die aflevering: dat bewijst toch hoe fucked-up die griet is? Ik bedoel, de moraal van het verhaal is toch dat het geen goeie zaak is dat zo'n leeghoofdige snol een rolmodel is voor veel jonge meisjes?»

- Na die scène met de ananas laten jullie Mister Slave, de besnorde leernicht, Paris Hilton in zijn gat steken - je ziet zelfs hoe ze zich een weg baant door zijn ingewanden. Choquerenom te choqueren?

STONE «Nee, we willen ons publiek gewoon entertainen. Tachtig procent van de mensen is gedegouteerd en boos, twintig procent heeft nog nooit iets grappigers gezien: voor die twintig procent werken wij. 'South Park' is nu eenmaal geen mainstreamvertier: we halen nog altijd maar een vierde van de kijkcijfers van een serie als 'Family Guy' (iedere weekdag rond halfvijf op 2BE, red.). Ze mogen het hebben.»

- Jullie hebben je al wel vaker negatief uitgelaten over 'Family Guy'. Waarom?

STONE «Met alle respect voor de liefhebbers: de grappen in 'Family Guy' zijn flauw en onderling inwisselbaar, en zelden relevant voor de plot. Vroeger werden we weleens met hen vergeleken, maar met dat misverstand hebben we voorgoed komaf gemaakt in de dubbele episode 'Cartoon Wars', over het moslimoproer na die Deense Mohammed-cartoons een paar jaar geleden.»

TREY PARKER «Na die aflevering hebben we bloemen ontvangen van de 'Simpsons'-staf, met een kaartje erbij waarop ze ons bedankten dat we 'Family Guy' in de zeik hadden gezet. En de mensen van 'King of the Hill' belden ons op om te zeggen dat we Gods werk hadden gedaan. De lieverds!

»Ik was op huwelijksreis in Disneyworld toen ik voor het eerst over die heisa in Denemarken vernam. Ik zette de tv aan, zag een hele meute moslims moord en brand schreeuwen, en onderaan het scherm las ik de caption: 'Moslims woedend over cartoon.' Vijf jaar eerder hadden we een aflevering gemaakt waarin we Mohammed al eens hadden opgevoerd: 'Super Best Friends', waarin de profeet superkrachten bezit en zichzelf in een bever transformeert om Abraham Lincoln te vermoorden. 'Oh shit,' dacht ik, 'die moslims hebben eindelijk 'Super Best Friends' gezien, en nu zijn ze pissig! Niet dus.»

STONE «Er zijn maar twee figuren die je onder geen geval mag afbeelden, tenzij je tuk bent op een Derde Wereldoorlog: de profeet Mohammed en Tom Cruise

PARKER «En wij hebben ze allebei afgebeeld, haha.»

- 'South Park' steekt de draak met rechtse types als George W. Bush, maar jullie nemen net zo vrolijk iemand als Rob Reiner in de zeik, die tegen de tabakslobby strijdt. Zijn jullie nu conservatief of progressief?

STONE «Wie zal het zeggen? God weet dat ik conservatieven haat. Maar progressieven, die haat ik pas écht (grijnst).»

PARKER «Rechts of links: wat maakt het uit? Michael Moore is in wezen net zo'n grote extremist als Donald Rumsfeld. De basisformule van 'South Park' is dat die conclusie gemaakt wordt door een stel achtjarige jongetjes: 'Dudes, jullie lijken wel érg op elkaar!' - waarop Moore en Rumsfeld uiteraard uit hun vel springen van woede.

»Ach, de wereld zit gewoon niet zo zwart-wit in elkaar als die extremisten schijnen te denken. Niemand is honderd procent goed of kwaad.»

STONE «Buiten leden van scientology gerekend dan: die zijn gewoon boosaardig.»

PARKER «Ja, die zijn voor de volle honderd procent evil. Wacht, laat me dat even hardop roepen: SCIENTOLOGY-LEDEN ZIJN EVIL! God, ik hoop dat die jongens ons nu een proces aandoen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234