null Beeld

Spaans bloed: Enrique en Martine Calvo, de ouders van Kristof Calvo (Groen)

We zijn in Willebroek, op een boogscheut van Boom: daar is grootvader Calvo, een Barcelonees, in glasfabriek de Rupel gaan werken. Hij was de rebel van de familie, en van hem heeft Kristof erg veel weg. ‘‘Kan het niet wat minder?’ vroeg ik hem. Nee, dat kon niet.’

Stefanie De Jonge

'Sommige mensen zeggen me dat hij ADHD heeft, maar iemand met ADHD kan zich moeilijk concentreren, en als Kristof iets goed kan, is het dat wel'

‘Wij zijn trots op hem, mevrouw,’ zal vader Calvo bij het afscheid zeggen, bijna bang dat hij me er nog niet genoeg van heeft overtuigd. De plakboeken die de carrière van zoon Kristof samenvatten, liggen bij mijn binnenkomst al klaar. Samen met de ouders blader ik erin.

Enrique Calvo «Dit was in 2005, toen heeft hij ervoor gezorgd dat er nachtbussen werden ingelegd voor de jongeren die uitgingen. Hij had toen net Jong Groen Willebroek opgericht.»

Martine Hallemans «Op die foto staan allemaal jongens van zijn vroegere voetbalclub FC Blaasveld, door hem voor Groen gewonnen.»

Calvo «Hij had heel lang haar. Daar hebben we wel wat woorden over gehad.»

Hallemans «Hij droeg ook van die rare hoedjes waar jij niets van moest hebben. Ik dacht: ‘Laat ’m doen, het gaat wel over.’»

undefined

'Soms denk ik: 'Vanwaar haalt hij al die kennis?' Het is net alsof hij alles weet'

HUMO Hij ziet er altijd heel stijlvol uit.

Hallemans «Wij ook, hè. Ik heb dat van mijn man geleerd.»

Calvo «Mja, ik heb haar wel een beetje veranderd. Dat is waar.»

undefined

null Beeld

HUMO Hebben jullie zelf altijd voor Groen gestemd?

Hallemans «Ik wel. Heb je het industrieterrein gezien waarlangs je bent gereden? Dat was vroeger allemaal weiland. Daarom ben ik voor de gemeenteraadsverkiezingen mee op de lijst gaan staan. Om te doen wat we kunnen. Maar we houden ons hart vast: een betonstop in 2040, dat is gewoon veel te laat.

»Kristof is de eerste man van Groen op wie ik ooit heb gestemd. Voordien stemde ik altijd op vrouwen. Ik heb me vaak afgevraagd wat er van Kristof zou zijn geworden als hij een meisje was geweest. Dan had hij Eva geheten, maar zou zij evenveel hebben losgemaakt in de politiek?»

Calvo «Waarom niet? Kijk hoe gedreven jij bent bij GroenPlus. Waar wond je je laatst weer zo over op?»

Hallemans «Dat ouderen die niet goed te been zijn, bijna nergens kunnen uitrusten op straat omdat er nergens banken staan. Daar wil ik iets aan doen.

»Wij zijn allebei hevig en heel gemotiveerd. Ik had altijd zin om te werken. Ik deed mijn job bij de personeelsdienst van 11.11.11 zo graag. Dat Kristof tien jaar jonger is dan zijn broer Jordi, is omdat ik zo hard heb gewerkt dat ik de tijd uit het oog heb verloren.»

Calvo «Ze is heel sociaal, hè, ze is met iedereen begaan. Als ze iemand kan helpen, dan zal ze dat doen.»

Hallemans «Maar Enrique heeft na bijna 42 jaar bij Atlas Copco (fabrikant van industriële apparatuur, red.) ook een prachtig afscheid gekregen omdat hij er zo geliefd was.»

Calvo «Ja, ik ben er na school op mijn 16de begonnen als magazijnbediende, en ik heb elke kans gegrepen om hogerop te raken. De laatste jaren had ik er een vrij hoge functie: ik was verantwoordelijk voor de afhandeling van de wereldwijde verkoop van compressoren.»

HUMO Kristof had al heel jong besloten dat hij ooit minister zou worden?

Hallemans «Tegen ons heeft hij daar nooit iets over gezegd.»

Calvo «Wij dachten altijd dat hij journalist wilde worden. Op zijn 12de was hij namelijk altijd brieven aan het schrijven, en hij belde naar Jan en alleman – politieke partijen, sportclubs... God mag weten waarom. We wisten het in het begin ook niet, want we waren niet thuis als hij zat te bellen. We hebben het wel gemerkt aan de telefoonrekeningen.»

Hallemans «Buiten de zone bellen was toen nog heel duur.»

Calvo «‘Wat is dat hier allemaal?’ heb ik toen tegen Kristof gezegd. ‘Kan het misschien wat minder?’ Maar dat kon niet. De postbode heeft ook een extra tas aan zijn fiets moeten hangen om alle dossiers en documentatie die hij had aangevraagd, te kunnen dragen.»

Hallemans «Van kleins af was hij zo. Hij is eigenlijk nooit kind geweest.»

Calvo «Zijn leeftijdsgenoten speelden in de zandbak met een emmer en een schopje, maar Kristof niet. Hij pakte elke dag zijn rugzakje en trok rond in de buurt, alsof hij op exploratie ging. Ik denk dat hij altijd maar kennis wilde vergaren en alles opsloeg wat hij zag en meemaakte.»

Hallemans «Hij keek ook samen met ons naar ‘De zevende dag’ en kon over alles meepraten. Ik kwam vanmorgen de bakkersvrouw tegen. Toen Kristof op de lagere school zat, vroeg hij haar eens: ‘Hoeveel verdien jij eigenlijk?’ Toen ze toegaf dat ze het niet wist, zei hij: ‘Dan moet je dringend eens naar de vakbond gaan.’ Hij was toen 12!»

Calvo «Op zijn 16de organiseerde hij festivals op school: hij nodigde The Van Jets uit, Funeral Dress en Axl Peleman, met wie hij toen al vaak contact had. En sponsors zoeken deed hij ook allemaal zelf.»

undefined

'Op zijn 16de organiseerde hij festivals op school met The Van Jets en Axl Peleman.'

HUMO Martine, u werkte ook al vanaf uw 18de.

Hallemans «Ja, toen deed bijna iedereen dat. En mijn vader heb ik ook alleen maar zien werken. Hij werkte in de steenbakkerij. Elke ochtend zag ik hem vertrekken op zijn fiets, zijn kraag omhoog, zijn thermoskan koffie mee.

»We waren met zes thuis. Mijn oudste zus is achttien jaar ouder dan ik. Mijn moeder is gestorven toen ik in het vierde leerjaar zat. Ik was nog geen 10 jaar. Mijn vader is daarna alleen gebleven. Mijn oudste zus stond al op het punt te gaan trouwen, dus mijn tweede oudste zus heeft het huishouden overgenomen, samen met mijn broer. Zij hebben nooit de gelegenheid gehad een eigen leven op te bouwen en wonen nog altijd samen in het ouderlijke huis.»


Gevaar op de weg

HUMO Enrique, u bent geboren in Barcelona.

Calvo «Ja, op een kilometer van de Sagrada Família. Mijn vader was glastailleerder. Ik zal u iets laten zien. (Loopt naar de glazenkast en toont me kunstig bewerkte schalen) Die heeft hij gemaakt. Toen er in een Spaanse krant een jobadvertentie van glasfabriek de Rupel in Boom stond, heeft hij gesolliciteerd.»

Hallemans «Enrique heeft hier heel snel Nederlands moeten leren.»

Calvo «Ik heb het geluk gehad dat mijn juffrouw op eigen initiatief na schooltijd alle Spaanse kindjes hielp het Nederlands snel onder de knie te krijgen. In het tweede leerjaar was ik de tweede van de klas.»

Hallemans «Je was ook al snel de tolk voor de hele gemeenschap: alle ouders vroegen je mee naar het ziekenfonds en de vakbond en zo.»

Calvo «Allemaal de verdienste van die leerkracht.»

Hallemans «Jij had ook makkelijk een universitaire studie kunnen volgen.»

HUMO Kristof heeft zijn drive niet van een vreemde.

Calvo «Maar hij lijkt nog het meest op zijn grootvader. Hij was een rebel, een Catalaan in hart en nieren. Toen wij er woonden, was Franco nog aan de macht. Catalanen mochten hun taal niet meer spreken en hun traditionele dansen waren verboden. Kent u de menselijke torens? Dat is een vorm van protest, een manier om te tonen hoe sterk ze staan, en dat ze de fundamenten hebben om alleen verder te gaan. Zulke torens bouwen was ook niet meer toegestaan. De enige plek waar mijn vader nog zijn mening kon verkondigen, was in het voetbalstadion van FC Barcelona. Daarbuiten moest hij oppassen, maar dat deed hij niet altijd. Bij de grenscontrole kon hij zich vaak niet beheersen en begon hij tegen de douane zogezegd grappige opmerkingen te maken, maar daar konden ze absoluut niet mee lachen. Ik zat dan achteraan in de auto te zweten, want ik was de oudste en kreeg altijd een stomp van mijn moeder: ‘Hou hem tegen! Kom tussenbeide! Doe iets!’ Ik moest dan proberen mijn vader te sussen en verontschuldigde me uitgebreid bij de agenten.»

undefined

null Beeld

'Dat Kristof tien jaar jonger is dan zijn broer Jordi, is omdat ik zo hard heb gewerkt dat ik de tijd uit het oog heb verloren' Het gezin Calvo, met Kristof op de schoot van mama Martine

HUMO Schrok u toen u merkte dat Kristof erg op hem leek? Hij heeft geen rijbewijs omwille van zijn temperament, en een toertje met een jetski is bijna fataal afgelopen.

Hallemans «Maar dat was niet zijn schuld! Je moet dat niet overdrijven. Sommige mensen zeggen me dat hij ADHD heeft, maar iemand met ADHD kan zich moeilijk concentreren, en als Kristof iets goed kan, is het dat wel. Hij heeft gewoon veel energie.»

HUMO Hij noemt zichzelf hyperkinetisch.

Hallemans «Maar een hyperkinetisch kind is soms ambetant, en Kristof is dat nooit geweest. Het enige waar ik bang voor ben, is dat hij te veel van zijn lichaam vraagt en zijn gezondheid verwaarloost – dat hij niet genoeg eet en slaapt. Op recepties overtuigt hij liever anderen dan dat hij een hapje eet. Als ik er ook ben, fluister ik dan af en toe in zijn oor: ‘Neem een beetje soep.’ Maar hij blijft maar praten.

»Kristof houdt wel van feestjes. Dat heeft hij van mij, denk ik. Ik kom ook heel graag buiten. Maar je zult hem niet snel zien dansen. Dat kan hij niet. Wij dansen allemaal, maar hem heb ik nog nooit op de dansvloer gezien.»

HUMO Zijn vriendin zal hem toch af en toe wel wat eten voorschotelen, neen?

Hallemans «O, ja. Ze zorgt heel goed voor hem. Ze is een uitstekende schoondochter, maar meer zeggen we daar niet over (lacht).»

Calvo «Kristof doet zoveel tegelijk. Daarom rijdt hij niet met de auto. Jos Geysels is ook zo iemand, en die is gestopt met autorijden: ‘Ik was met zoveel dingen bezig in mijn hoofd dat ik een gevaar op de weg was.’»

HUMO Hebben jullie een auto?

Calvo «Een hybride, mevrouw!»

Hallemans «Een volledig elektrische wagen kunnen we ons niet permitteren. Dat is te duur. Ik heb trouwens ook geen rijbewijs. Nooit nodig gehad. Ik doe alle verplaatsingen met de fiets.»


Groentje op het veld

HUMO Enrique, u vertelde net dat uw vader zich liet gaan in het voetbalstadion. Daar kon Kristof als kind ook wat van, naar het schijnt. Bij KV Mechelen is hij zelfs moeten opstappen.

Calvo «Dat zit zo. Kristof is heel rechtlijnig, en in zijn ploeg werden er jongens door de trainer benadeeld. Nochtans zetten die zich even hard in: vier keer per week was er training, en elke zaterdag waren er wedstrijden in heel België… Maar elke vrijdag was het bang afwachten wie er mocht spelen van de trainer en wie niet. Sommige jongens mochten nooit meedoen en Kristof is daar uitleg over gaan vragen. Dat waren ze daar niet gewend, dat een 12-jarige vroeg: ‘U beslist dat wel, maar waarom?’ Hij was ook kapitein van de ploeg.»

Hallemans «Hij kon goed leiden, maar zonder echt bazig te zijn.»

HUMO Hij had ook zijn eigen visie op de tactiek die de ploeg moest volgen en probeerde die altijd door te drukken.

Hallemans «Dat is juist. Maar meestal had hij gewoon gelijk (lacht).»

undefined

'Ik was misschien te streng, maar Kristof heeft er wel de vruchten van geplukt'

HUMO In die zin aardt hij naar zijn vaartje. Enrique is zijn trainer geweest, en zijn aanpak was streng.

Hallemans «Dat is nog zacht uitgedrukt. Hij deed het tegenovergestelde van wat veel ouders doen: die bevoordelen hun kinderen.»

Calvo «En dat wou ik absoluut niet doen. Ik was misschien te streng, maar hij heeft er wel de vruchten van geplukt.»

HUMO In zijn Boek ‘Fuck de zijlijn’ vertelt hij dat hij niet snel die keer in Beigem zal vergeten, toen u hem inpeperde welke kant hij op moest lopen.

Calvo «Dat is juist. Hij was toen nog heel jong – 5 jaar, denk ik.

»Hij ging altijd met zijn oudere broer Jordi mee op het veld hierachter voetballen en blijkbaar kon hij dat goed, want op een avond kwam er een trainer aanbellen: ‘Mag Kristof morgen meedoen met ons toernooi?’ Hij had nog niet eens voetbalschoenen. Die zijn we snel moeten gaan kopen. De volgende dag brachten we hem naar het toernooi. Hij stapte het veld op, de wedstrijd begon, hij veroverde meteen de bal en... hij liep de verkeerde kant op. Hij had nog nooit tussen twee doelen gespeeld. Toen ben ik als een wilde beginnen te roepen: ‘Kristof! De andere kant op!’ Net zo lang tot hij de goede richting uitging. Ik ben toen inderdaad tekeergegaan. Ik snap dat hij dat niet is vergeten.»

Hallemans «Na elke wedstrijd gaf je in de auto commentaar op zijn spel. Het lag altijd aan onze Kristof, nooit aan een ander.»

Calvo «Ik vertelde hem gewoon wat er allemaal beter kon. Een vader mag dat toch zeggen?»

Hallemans «Ik dacht altijd: ‘Zwijg toch. Hij doet het zo goed.’»

Calvo «Ja, Kristof was een betere voetballer dan ik. Daarin lijkt hij ook op mijn vader. Die heeft zelfs in de tweede afdeling gespeeld.»

Hallemans «En op school deed Kristof het ook heel goed.»

Calvo «Op de lagere school was hij altijd de primus, hè.»

Hallemans «Maar als hij 8,5 had, zei jij: ‘Een 9 was beter geweest.’»

Calvo «Dat is juist. Maar ik zag dat hij beter kon.»

Hallemans «Jij had zelf graag gestudeerd, en je wilde niet dat Kristof welke kans dan ook zou missen.»

undefined

'Kristof moet altijd voor een uitdaging staan. Als iets te makkelijk gaat, boeit het hem niet.'

Calvo «Hij wachtte altijd tot het laatste moment om voor zijn examens te beginnen studeren. Hij moet altijd voor een uitdaging staan. Als iets te makkelijk gaat, boeit het hem niet. Maar hij zei wel altijd: ‘Pa, je hoeft je niet ongerust te maken. Het komt allemaal in orde.’ En hij heeft altijd woord gehouden. In de laatste week sloot hij zichzelf op en elke zit was hij erdoor. Hij heeft me nooit teleurgesteld.»

Hallemans «Misschien heb je Jordi nog strenger behandeld dan Kristof. Hem heb je nog meer proberen te sturen. Dat is vaak zo, hè, dat de oudste minder mag.»

HUMO Wat doet Jordi?

Hallemans «Hij werkt voor een bedrijf dat opleidingen organiseert, bijvoorbeeld om een burn-out te vermijden. Hij is ook erg begaan met anderen.»


Premier Calvo

HUMO Enrique, hebt u ook altijd voor Groen gestemd?

Calvo «De laatste jaren wel.»

HUMO En daarvoor?

Calvo «Dat houd ik voor mezelf (lacht).»

HUMO Ik kan me voorstellen dat u, als u zelf uw eigen weg hebt gebaand, vindt dat iedereen moet vechten, hoe moeilijk de situatie ook is.

Calvo «Je krijgt nooit iets voor niets. De kleinste kans die je krijgt, moet je grijpen en zien als een begin om verder te raken. Zo werkt het. Ik ben daar het beste bewijs van. Mijn broer trouwens ook, hij is een succesvolle manager.»

Hallemans «Iedereen om ons heen heeft het gemaakt zonder verder te studeren. Iedereen heeft een talent.»

Calvo «Zelfs al is dat misschien iets minder groot. Kijk naar het voetbal: sommige jongens zijn technisch niet zo sterk, maar door keihard te werken presteren ze toch heel goed.

»Kristof zet zijn schouders onder álles. Toen hij die concerten organiseerde, dacht ik dat hij ondernemer zou worden. En ik heb lang gedacht dat hij ooit aan het hoofd van een bedrijf zou staan.»

HUMO Dat bedrijf zal België worden, denk ik. Kristof Calvo als premier.

Hallemans «Dat zou hij graag willen (lacht). Daar ben ik zeker van.»

HUMO Herinnert u zich nog het moment dat hij werd verkozen en het jongste parlementslid in de geschiedenis werd?

Calvo «We waren toen bij mijn zuster thuis en we zaten met de hele familie voor de tv. Opeens kregen we een bericht van een nichtje: ‘Kristof is verkozen!’ Hoe dat voelde als ouder, dat kan ik niet beschrijven. We zijn toen met de hele familie naar de lokalen van Groen in Berchem gereden en daar helemaal uit de bol gegaan.»

HUMO Zien jullie hem nog veel?

Calvo «Vooral op tv (lacht). Maar hij kan ook plots bellen en zeggen: ‘Kom, we gaan naar België - Wales.’ Hij koopt dan kaarten, even later staat hij voor de deur en dan zijn we weg.»

Hallemans «En hij stuurt altijd kaartjes als hij op vakantie is.»

HUMO Hij vertelt altijd hoe jullie hem naar alle voetbalwedstrijden hebben gebracht, en zodra hij in de politiek ging, mee folders uitdeelden en affiches aanplakten. Hij is jullie heel dankbaar. Klopt hij ook bij jullie aan voor raad?

Calvo «Nee. Hij is zo zelfstandig. Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms ook denk: ‘Vanwaar haalt hij al die kennis?’ Het is net of hij alles gewoon weet.»

Hallemans «Het is waar, wij begrijpen het soms niet. Iemand van Groen vertelde me pas nog hoe hij op zijn eerste vergadering bij de partijafdeling meteen de boel overnam.»

HUMO In zijn boek legt hij uit dat hij alle goede aspecten van de socialisten wil combineren met de beste punten van het liberale gedachtegoed, en daar dan het groene aan wil toevoegen. Daar zit wel iets in.

Calvo «Dat heeft hij misschien geleerd tijdens de beruchte discussies ten huize Calvo: dat verschillende zienswijzen goed naast elkaar kunnen bestaan.»

HUMO Zoals uw vrouw op de andere is gericht en meteen mijn kraagje gladstrijkt, en u gelooft in de strenge aanpak: niet vertroetelen!

Calvo «Daar ben ik inderdaad een tegenstander van.»

HUMO En Kristof mengt de twee tot een perfecte combinatie?

Calvo «Dat zou knap zijn. Maar hij is verstandiger dan wij, dat durf ik gerust toe te geven. We zijn echt trots op hem, mevrouw, erg trots.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234