null Beeld

Spanglish & Click: Adam Sandler

Vraagje: wat heeft de Amerikaanse komiek Adam Sandler - bekend van 'Billy Madison', 'The Waterboy', 'Little Nicky', 'The Wedding Singer', 'I Now Pronounce You Chuck & Larry', 'You Don't Mess With The Zohan' en 'Funny People' - gemeen met de Vlaamse komiek Yves Leterme?

Antwoord: je bent voor of tegen hem. Geen tussenweg mogelijk!

Vooral in de Verenigde Staten zijn de meeste mensen helemaal vóór: zijn films trekken daar telkens opnieuw barstensvolle zalen, en telkens opnieuw ligt iedereen plat van het lachen.

Er zijn er zelfs die Sandler in alle ernst bestempelen als de enige echte erfgenaam van geniale komieken als Jacques Tati, Charles Chaplin, Peter Sellers en Jerry Lewis.

Luister maar eens naar wat Quentin Tarantino en Paul Thomas Anderson - toch niet de eersten de besten - over hem hebben te zeggen:

Paul Thomas Anderson «We kennen Sandler allemaal als de koning van de smoelentrekkers. Maar als je goed kijkt, zie je dat er ook een uitmuntende acteur in hem suddert; ik heb 'Punch Drunk Love' niet voor niets speciaal voor hém geschreven.

»Sandler doet me vaak denken aan Peter Sellers: onder de sulligheid gaat een verrassend dikke laag tederheid schuil. En dááronder voel je dan weer heel veel woede borrelen. Let maar eens goed op: in elke Sandler-film zit er wel een scène waarin zijn personage compleet over de rooie gaat. Heel intrigerend.

»In Europa krijgt hij heel wat minder achting, zo heb ik gemerkt. Maar ik kan alleen maar zeggen wat ik er zelf van denk, en dat is dat zijn films echt niet mogen worden onderschat.»

Quentin Tarantino «Ik ben een gigantisch grote fan van Adam, ik vind hem echt een groot acteur. Het was trouwens de bedoeling dat hij ging meespelen in 'Inglourious Basterds': de rol van de Jew Bear, de wreker met de baseballknuppel, was oorspronkelijk voor hem bedoeld.

»Maar toen ik klaar was om te beginnen, was hij net bezig met de opnamen van 'Funny People', en ik heb hem noodgedwongen moeten laten vallen: doodjammer. Maar we gaan zeker nog eens samenwerken.»

Adam Sandler: irritante clown of misbegrepen genie? Kijk en oordeel zelf!

Op 2BE ziet u de tedere Sandler aan het werk: in 'Spanglish' van regisseur James L. Brooks ('As Good As It Gets') vertolkt hij een succesvolle chef-kok die zich het lot aantrekt van zijn Mexicaanse huishoudster.

Bekijk de trailer van 'Spanglish':

Op VT4 laat Sandler dan weer zijn sullige kant zien: in 'Click' gaat hij loos als een overwerkte architect die in het bezit komt van een wel héél originele afstandsbediening - zo eentje waarmee je naar hartelust vooruit en achteruit in je eigen leven kunt spoelen. Wie weet: misschien bent u op het einde van de avond wel fan voor het leven!

Bekijk de trailer van 'Click':

- Meneer Sandler, een bekende Amerikaanse filmcriticus omschreef u ooit als 'een cyborg van een andere planeet, die naar de aarde werd gestuurd om ons te kwellen en te folteren'. Ligt u wakker van dat soort opmerkingen?

Adam Sandler«Pfffff... Ik ben allang immuun voor dat soort vriendelijkheden. Vooral de critici lusten me rauw. Ik zie in hun recensies vaak de woorden 'onrijp', 'puberaal', 'idioot', 'nutteloos', 'hatelijk' en 'niet te harden' terugkeren. Natuurlijk word je daar niet vrolijker van; en dus denk ik gewoon: 'In je reet.'

»En zelfs áls ik dan eens lovende commentaren krijg, zoals voor 'Spanglish', denk ik: 'In je reet.' Ik maak geen films om de critici te plezieren, ik maak films omdat ik Jan-met-de-pet wil laten schateren. En dat lukt me aardig, dacht ik zo.»

- Merkwaardig: uw personages barsten heel dikwijls uit in woede-aanvallen. Overkomt u dat ook in het echte leven?

Sandler «Euh, ja, ik heb wel een beetje last van dat probleem. In het dagelijkse leven heb ik nog nooit iemand het ziekenhuis ingeslagen, maar als ik op de set sta - ja, dan brul ik graag, dan kaffer ik graag mensen uit, en dan mep ik er graag op.

»Ik hou ervan kerels te vertolken die voortdurend worden beledigd en beschimpt - tot ze beginnen over te koken. Die razernij vormt in zekere zin zelfs de essentie van mijn comedy. Ik denk dat het te maken heeft met mijn kindertijd. Telkens ik als kleine jongen een woedeaanval kreeg, begon mijn vader hard te lachen. Hoewel, niet altijd. Soms lachte hij niet, maar sloeg hij me.»

- Bent u nog van plan om samen te werken met Tarantino?

Sandler «Wees daar maar zeker van. Een fantastische kerel, die Tarantino. Telkens als ik hem bezig hoor, lach ik me een kriek. Hij spreekt met zoveel passie over cinema dat het hilarisch wordt! Ik heb hem ooit een gastrolletje aangeboden in 'Little Nicky': hij kwam 's morgens om tien uur naar mijn huis, we hebben de hele dag samen rondgehangen, en sindsdien zijn we maten.

»We zijn onlangs nog samen naar Vegas gevlogen - zelden zo'n cool weekend meegemaakt. We zijn de hele nacht op stap geweest: gokken, vreten, zuipen, fuiven. De volgende dag werd ik wakker om één uur, uiteraard met barstende hoofdpijn. Ik strompelde als een zombie door het casino naar het restaurant, en wie zit daar op zijn dooie eentje een gigantische pizza naar binnen te schransen? Tarantino, nog steeds in dezelfde kleren als de avond ervoor! Coolste moment ooit.»

- Hoe zou u uzelf omschrijven: als een misbegrepen genie, of als een licht overschatte komiek?

Sandler (denkt na) «Als een niet bijzonder getalenteerde, niet bijzonder knappe, en niet bijzonder vernuftige man. Die toch multimiljonair is geworden (grijnst)

ClickSpanglishHerlees de bespreking van Click

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234