null Beeld

Special: A Very Murray Christmas

Twaalf jaar na het gedenkwaardige ‘Lost in Translation’ hebben Sofia Coppola en Bill Murray nog eens samengewerkt, zij het niet aan een film: ‘A Very Murray Christmas’, nu te zien op Netflix, is een door Coppola geregisseerde, in algehele kerstsfeer badende variété-avond waarover wij u as we write weinig meer kunnen melden dan dat de grote Bill Murray er de centrale figuur in is, en om de haverklap beroemde gasten (van George Clooney tot Chris Rock en van David ‘New York Dolls’ Johansen tot Miley Cyrus) over de vloer krijgt die ‘iets kerstmisachtigs’ komen doen. Moraal van het verhaal: Bill Murray heeft op zijn 65ste een zodanige status bereikt dat hij nu echt hélemaal kan doen wat hij wil.

'Vraag me alles wat je wil, zolang het maar niet over die kerstspecial gaat.' Bill Murray


Netflix

Bill Murray «Die kerstspecial was Sofia’s idee, en zij was het ook die met Miley Cyrus op de proppen kwam. Eerlijk: vóór de opnames was ik niet erg overtuigd van haar – ik vond haar een compleet losgeslagen kind, en ik was ervan overtuigd dat ze niet kon zingen. Oké, een compleet losgeslagen kind vind ik haar nog altijd wel een beetje, maar zingen kan ze wel degelijk. En ze stal mijn hart toen ik haar op de opnamedag vroeg of ze in de plaats van één of andere idioot die niet was komen opdagen, ‘Silent Night’ wilde komen zingen aan de piano. Je raadt het nooit: ze kénde ‘Silent Night’ niet! Echt waar, ik had haar wel kunnen kussen. Wie kent er ‘Silent Night’ nu niet? Ik dacht: ‘Over die persoon wil ik meer weten.’

»Maar daar laat ik het bij, als je het niet erg vindt. Vraag me alles wat je wil, zolang het maar niet over die kerstspecial gaat – je moet maar kijken.»

- Euh... waar houdt u zich de laatste tijd nog mee bezig?

Murray «Met autogordels.»

- Excuseer?

Murray «Met autogordels. In 1965 zorgde Ralph Nader ervoor dat gordels verplicht werden in nieuwe auto’s: daarom vind ik hem de grootste nog levende Amerikaan. De mensen zeiden: ‘Waarom moet ik van die zeiklijster een gordel dragen?’ Welaan: tot aan het jaar 1965 waren er ieder jaar 55.000 doden te betreuren op de Amerikaanse snelwegen. Sindsdien zijn er dat oneindig veel minder. Ralph Nader heeft dus miljoenen mensenlevens gered, dat is gewoon een feit. En toch is er nog nooit een film over hem gemaakt!»

- Juist. U staat bekend als een moeilijk te benaderen acteur: u hebt geen impresario, geen assistent en zelfs geen telefoon. Merkwaardig.

Murray «Wanneer je beroemd bent en je laat mensen in je leven toe, dan gaan ze daar onherroepelijk misbruik van maken. Voordat ik het ding ben kwijtgeraakt, rinkelde mijn telefoon weleens vijfenzeventig keer na mekaar. Wanneer ik dan uiteindelijk opnam – ‘Wie de hel is dit in godsnaam?’ – ging het altijd weer van: ‘Ah, goeiemiddag! Ja, sorry voor het storen hoor, maar ik ben de secretaresse van die en die.’ Even ernstig: wat voor onmens laat een telefoon vijfenzeventig keer rinkelen?

»Enfin, op een gegeven moment begon ik te denken: ik kan eigenlijk ook wel zonder deze mensen. En toen ben ik dus mijn telefoon kwijtgespeeld, hahaha. Fantastisch: in geen jaren had ik me zo ontspannen gevoeld! Sindsdien is het leven voor mij één grote vakantie.

»Nee, beroemd zijn, ’t is echt niet alles. Tegen mensen die rijk en beroemd willen worden, zeg ik dan ook altijd: probeer eerst eens rijk te worden, en kijk of dat niet voldoende is. Er zijn niet veel nadelen aan rijk zijn, hè, buiten dat je veel belastingen moet betalen en dat je familieleden je om geld komen vragen. Maar zodra je beroemd bent, heb je een 24/7 job. Ik zou zeggen: begin er niet aan, kids!»


Bekijk de trailer:

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234