null Beeld

Special: De waanzin van Van Kooten en De Bie

Goeie tradities zijn er om in stand te houden: naar jaarlijkse gewoonte hebben Kees van Kooten en Wim de Bie zich door het thema van de Nederlandse Boekenweek (dit keer: waanzin) laten leiden om een Koot&Bie-compilatie samen te stellen die door de VPRO wordt uitgezonden. Even Koot bellen.

Noud Jansen

Kees van Kooten «’t Is de negende keer dat Wim en ik dit doen, en we hebben het toch wat anders aangepakt dan anders. Bij vorige Boekenweken vinkten we in principe gewoon onze lijsten met bekende typetjes af – was het thema ‘reizen’, dan ging het: ‘Hé, zijn de oude zusjes Veenendaal niet een keer naar Venetië geweest?’ Dat hebben we deze keer dus niet gedaan: in plaats van een parade van bekende types hebben we ons voornamelijk gefocust op de begintijd van Wim en mij als duo. Het jaar 1974, met name, toen het Simplisties Verbond is ontstaan. Ik weet niet of jij in 1974 al bestond?»

HUMO Ik bestond nog niet.

Van Kooten «Moet je nagaan. Nou, ik kan je uit de eerste hand vertellen: het was een heel rare, zweverige tijd, waarin er veel aan navelstaarderij werd gedaan. Mensen gingen naar ‘sensitivity trainings’, waar ze elkaar diep in de ogen keken, en dingen zeiden als ‘I’m okay, you’re okay’ of ‘Geef mij je hand en voel mijn liefde’. Wim en ik hebben ontzettend veel ‘nummers’ over dat soort vage toestanden gedaan, waarvan we er een heel deel in de compilatie hebben opgenomen. Er zit bijvoorbeeld één nummer in waarin we onze eigen relatie tegen het licht houden. Ik zit in een tuinhuisje, Wim komt binnen, en ik zeg: ‘Hoe kom jij nou binnen? Je plaatst jezelf weer helemaal centraal, Wim.’ – ‘Dat doe ik niet.’ – ‘Jawel, dat doe je wel. Kom nou nog eens binnen?’ Dat oneindige gepeur in elkaars psyches, dat is helemaal van die tijd.

»Ik wil hier overigens graag even aan toevoegen dat Humo-lezers die onze populaire types missen, sinds kort onze YouTube-zender kunnen bezoeken, het Koot&Bie-kanaal. We zetten daar geregeld een oude ‘Keek op de week’ of ‘Deksel van de desk’ op, en ’t is de bedoeling dat alles wat Wim en ik ooit gedaan hebben, er over drie jaar op staat.»

HUMO Meneer Van Kooten, in augustus vorig jaar werd u getroffen door een hartaanval. Hoe gaat het nu nog met u?

Van Kooten «Ik voel me uitstekend, dankjewel. Ze hebben me vijf bypasses gegeven, en nu pompt mijn bloed veel beter rond dan het ooit heeft gedaan. Wat wel zo fijn is, want volgens de cardioloog heb ik altijd een heel slecht hart gehad. Meer zelfs: ik blijk al ooit eerder in mijn leven een hartaanval te hebben gehad – de cardioloog zag dat aan een litteken op mijn hart. Aan zo’n litteken kun je alleen niet zien hoe oud het is, dus ik heb er het raden naar wanneer die eerste hartaanval gebeurd is. Enfin, ik heb net een boekje geschreven over wat me is overkomen: ‘Het welwezen’, dat zo tegen de zomer zou moeten uitkomen. Dat ‘welwezen’ is ook het wezen dat ik nu ben: een ander wezen dan tevoren, een wezen dat zich gelukkig prijst dat hij op z’n 73ste nog een herkansing krijgt.»

HUMO Mag ik zeggen dat u geluk heeft gehad?

Van Kooten «Ja, zonder mijn dochter Kim had ik het allicht niet gehaald. Ik bracht de kleinkinderen naar school, en zij wandelde toevallig nog een stukje mee toen het ineens gebeurde. Ze keek me aan en zei: ‘Man, je bent hartstikke grijs! We moeten 112 bellen.’ Toen vroeg ik nog: ‘Heb je daar het telefoonnummer van?’ Zo ver weg was ik dus (lachje). We zijn dan per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar ze me meteen geopereerd hebben – een operatie die zeseneenhalf uur heeft geduurd. Na acht dagen aan allemaal slangen en infusen te hebben gelegen kwam ik bij, en zag ik buiten een tram rijden in de zon. Zoiets is prachtig hoor, wanneer je toch even aan gene zijde bent geweest. Nee, ik mag absoluut niet mopperen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234