null Beeld

Special: Karrewiet: Week tegen pesten

De Move tegen pesten is terug: vanavond gaat op Ketnet de Week tegen pesten van start, en die culmineert op donderdag 27 februari in een live-uitzending waarbij enkele honderdduizenden Vlaamse schoolgangertjes synchroon de keel opentrekken, de ledematen losgooien en de fameuze Move doen. En wie anders dan de ook bij kids gigapopulaire en bepaald niet op haar mondje gevallen Antwerpse rap chickSlongs Dievanongs – echte naam: Charissa Parassiadis – zou als boegbeeld kunnen fungeren?

vvp

HUMO Allereerst: proficiat met je eerste MIA.

Charissa Parassiadis «Ja, dank u wel! Dat is een zware bevestiging, hè – hoeveel meer heb je nog nodig? Nee, amai! Hij staat hier te blinken op de kast.»

HUMO De Move tegen pesten dan: vertel!

Parassiadis «Pesten gebeurt altijd onder de oppervlakte: voor ouders en leerkrachten is het soms moeilijk te zien. Daarom gaan we de awareness weer wat opkrikken – het is nodig.

»Nu zéker, met de cyberspace die er nog eens bij komt: Twitter en Facebook en heel den hannekesnest. Vroeger gebeurde pesten op school, of net buiten de poort, maar was je binnen tenminste veilig – huiswerk­ske maken, Barbiepopke spelen en gaan slapen, dat was het. Tegenwoordig is een kind nooit meer op zijn gemak.»

HUMO Heb je zelf last van internetkritiek?

Parassidias «Ik lees ook wel de reacties onder mijn filmpjes en foto’s: je komt altijd mensen tegen die het niet op u begrepen hebben. So be it. Maar het maffe is: je mag nog zoveel superpositieve commentaren krijgen, als er daar één lastige tussen zit, dan vóél je dat. En ik ben vijfendertig, met een serieuze bos haar op mijn tanden. Maar wat als je negen bent en uw mama en papa hebben niet zo veel centjes en je hebt een beetje funky schoenen aan? Ja man, dat is iets anders, hè.

»Al die tienerzelfmoorden die het gevolg zijn van pesten: I get it, hoor. Ik kan begrijpen dat iemand door al die praktijken tot wanhoop gedreven wordt: het gaat er allemaal vér over.»

HUMO Nu, als hiphopster een antipestlied opnemen voor een kinderzender: ik zie het Nicki Minaj zo snel nog niet doen.

Parassidias «Ik ben van de strekking peace, love en unity. Ik zie hiphop als een medium om problemen mee aan te kaarten – groepen als Arrested Development, die met hun muziek van leer trekken tegen racisme en zo: daar heb ik veel respect voor. Ik vind mezelf cool genoeg om dit te doen, en als kinderen er steun uit kunnen putten: sure!

»Mijn filosofie is niet voor niks: lach naar mij, en ik lach terug. Een beetje boeddhistisch, maar het werkt. Als je blijft geven, krijg je ook terug. En: it can be lonely at the top, zeggen ze, dus zolang ik een beetje succes heb, sleur ik liefst zo veel mogelijk volk mee naar die eerste rij (lacht).»

HUMO Tot slot nog even: vanwaar eigenlijk die naam Slongs Dievanongs?

Parassidias «Ik was vroeger de sidekick van Halve Neuro, een lowlife rapper van onder de brug met het motto ‘blut en blijven gaan’. Een waardige sidekick voor hem was geen griet die zelf in de centen zit. Een hiphopmadam die het breed laat hangen in Sint-Andries, dat gaat niet, hè: dus ja, het moest een slongske zijn. Slet of sloerie klonk te negatief: een slongske heeft ook nog een aaibaarheidsfactor. En de achternaam: in België heeft iedereen het over dievanongs, en in hiphop heeft elke rapper ook zijn bitches. Vandaar.»

HUMO Bedankt voor de opheldering, en het gesprek.

Parassidias «Geen probleem, hè. Humo is the shit. Nog altijd.»

HUMOWord!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234