null Beeld

Special: Tot zover! 10 jaar DWDD

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat de eerste aflevering van ‘De wereld draait door’ – tot nader order de scherpste en geestigste talkshow van de Lage Landen – de ether inging, en dat wordt vanavond gevierd met een speciale uitzending die ‘Tot zover!’ is komen te heten.

Noud Jansen

Wij dachten: even Nico Dijkshoorn opbellen om ’m één en ander van een woordje toelichting te laten voorzien. Fout gedacht.

'Nico Dijkshoorn: 'Toen ik te gast was bij 'De ideale wereld', besefte ik pas goed dat ik bij Matthijs (foto) in 'DWDD' al jaren in de eredivisie zit te spelen.'

Nico Dijkshoorn (huisdichter van ‘De wereld draait door’) «Het enige wat ik weet, is dat het in wezen een gewone uitzending van ‘De wereld draait door’ wordt, maar dan larger than life, in een grote studio met wel achthonderd man publiek. Maar verder weet ik niks. Ja, dat ik een gedicht moet schrijven en voorlezen, dat wel, maar dat doe ik nou al zeven jaar lang iedere woensdagavond.»

HUMO Kun je je de eerste keer nog herinneren?

Dijkshoorn «De allereerste keer zat ik als gewone praatgast in het programma: ik had net een dichtbundel uit onder mijn pseudoniem P. Kouwes, en daar wilde Matthijs (van Nieuwkerk) me over interviewen. Op een gegeven moment tijdens het interview vraagt-ie: ‘Lees er anders eens eentje voor?’ Ik lees dus een kort gedicht voor over Louis van Gaal, getiteld ‘Louis van Gaal trouwt’. Dat ging zo: ‘Wat daarop mijn antwoord is?! Dat ik je hele vraagstelling te simpel vind!’ Nou, Matthijs moest daar zo vreselijk om lachen dat hij stopte met interviewen en me, om de rest van de tijd te vullen, nog een stuk of wat gedichten liet voorlezen. Toen ik die avond naar huis reed, dacht ik: ‘God, wat zou het heerlijk zijn als ik dit wat regelmatiger kon doen.’ En blijkbaar had Matthijs hetzelfde idee, want de volgende dag belde hij me op om me te zeggen dat-ie toch zo’n pret had gehad, en of we hier geen wekelijkse ‘DWDD’-rubriek van konden maken. Dus zo geschiedde.

»Zeven jaar later vind ik het nog steeds erg leuk om te doen, vooral omdat het live is, en daarom ook een tikje gevaarlijk. In een interview een paar jaar geleden vroeg Wilfried de Jong aan Matthijs: ‘Als Nico z’n gedicht voorleest, dan zie ik altijd een zeker ongemak bij jou. Wat is dat?’ Ik weet niet meer wat z’n exacte woorden waren, maar het kwam erop neer dat Matthijs me een nostalgische romanticus vond, ‘maar wel eentje met een groot mes achter z’n rug’. Dat vat het wel aardig samen, denk ik. Ik bén een nostalgische romanticus, maar als ik zie dat er een onwaarachtig iemand in de studio zit, of iemand die uit zijn nek zit te lullen, dan ga ik er in mijn gedicht bijna altijd met gestrekt been in. Al doe ik dat de laatste tijd niet meer zo heel vaak, want ‘De wereld draait door’ is toch wat meer een feelgoodprogramma geworden dan vroeger.»

HUMO Betreur je dat?

Dijkshoorn «Ach, nee. Weet je, onlangs was ik te gast in een satirisch programma in Vlaanderen, ik ben de naam even kwijt.»

HUMO ‘De ideale wereld’?

Dijkshoorn «Ja! Niet dat dat nou knullig gemaakt was of zo, maar ik dacht wel: ‘Jezus, wat een témpo!’ Je merkte dat de regie en de presentatoren er wel een soort livegevoel in probeerden te leggen, maar voor mij voelde het echt dértig keer langzamer dan ‘DWDD’. Op dat moment besefte ik pas goed dat ik dáár al jaren in de eredivisie zit te spelen.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234