null Beeld

Spel: Beat Da Bompaz: seizoen 2

Terwijl ze zich in Nederland kostelijk mag vermaken als één van de vaste tafeldames in ‘De wereld draait door’, moet Evi Hanssen alhier aan de kost zien te komen als presentatrice van ‘Beat da Bompaz’, het ludiek opgezette generatieconflict dat ondanks de gestaag zakkende kijkcijfers een tweede seizoen heeft gekregen.

Noud Jansen

HUMO Wíé?

Evi Hanssen «Ken jij die mensen niet? Ah, dan moet je maar naar ‘De kotmadam’ kijken, hè? Een half miljoen mensen kijkt iedere week naar dat programma, da’s toch niet niks.

»Voor de eerste aflevering zijn we naar Alden Biesen gegaan, in Limburg, om er de kandidaten te laten deelnemen aan de Highland Games, een soort hoogmis van de Schotse cultuur waar bijna alle mannen in kilt rondlopen, en waar op de tonen van de doedelzak oude Schotse sporten worden beoefend: gewichten slingeren, paalwerpen, schapen hoeden, dat soort toestanden. Da’s één van de nieuwe dingen aan dit seizoen, dat we voor iedere aflevering naar een bestaand event gaan: zo hebben we ook aan een fierljeptoernooi in Friesland deelgenomen, en in Riga, in Letland, zijn we gaan bobsleeën en curlen – de meisjes van het Belgische bobsleeteam hebben ons daar begeleid. Het wedstrijdelement wordt er op die manier een pak interessanter op, want onze kandidaten nemen deel aan échte competities. En er zijn nu ook toeschouwers die hen staan aan te moedigen.»

HUMO Jij hebt nu twee seizoenen lang in het gezelschap van de derde leeftijd mogen vertoeven. Heb je daar enige wijze levenslessen aan overgehouden?

Hanssen «Wat ik vooral heel duidelijk heb ingezien, is dat we allemaal oud worden, en dat we er niks aan kunnen doen dat onze kracht en snelheid met de leeftijd afnemen. Enkel als je bereid bent om als oude mens vier, vijf keer per week te trainen, kun je het misschien nog wel halen van een twintiger of dertiger die nooit iets aan zijn conditie doet. Zo heb ik dit seizoen gezien dat een ongetrainde gast van 30, Steven Boen om hem niet te noemen, bijna dezelfde fysieke conditie had als een goed getrainde bomma van 65. Toegegeven, we hebben het hier wel over een bomma die eruitzag alsof ze 47 was – de eerste keer dat ik haar zag, vroeg ik aan de productie of ze geen vergissing hadden begaan.»

HUMO Heb je je al eens afgevraagd wat voor bejaarde je zelf ooit zult zijn?

Hanssen «Hola, pas op met het woord bejaarde: ik heb ervaren dat je dat echt niet mag gebruiken in het bijzijn van die, ehm, mensen. Het woord ‘oud’ is voor hen zelfs al uit den boze: ondanks hun leeftijd – ’t zijn allemaal 65-plussers – vinden zij zichzelf niet oud. Oudjes, voor hen zijn dat die mensen die in een home of in een serviceflat zitten en de hele dag tv kijken, pateekes eten en slapen.

»Je mag niet vergeten: die 65-plussers zijn van een andere generatie. Ze hebben minder keuzes gehad in het leven, en ze hebben gedaan wat indertijd bijna iedereen deed: kinderen krijgen zonder daar al te veel bij na te denken, en voor de rest vooral hard en veel werken. Pas als ze op pensioen zijn, gooien ze het roer ineens helemaal om: ze gaan verre reizen maken, marathons lopen, de Himalaya beklimmen, diepzeeduiken... Fijn voor hen, hoor, maar zelf stel ik me iets heel anders voor bij mijn oude dag: ik zie mezelf ergens op een bergflank in Zuid-Frankrijk in het zonnetje zitten, nippend aan een glas wijn, 20 kilo zwaarder dan ik nu ben. Ik kan niet wachten, eigenlijk.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234