null Beeld

Spel: Beste vrienden

Vorig jaar maakte het Eén-programma ‘Beste vrienden’ na zes jaar onderbreking een behoorlijk geslaagde kumbek met een nieuwe presentator: wegens ontstentenis van de met ‘Het spiegelpaleis’ geoccupeerde Bruno Wyndaele was het Thomas Vanderveken die de honneurs mocht waarnemen. Om een lang verhaal kort te maken: Bruno is terug.

Noud Jansen

Bruno Wyndaele «Er is maar één dingetje veranderd ten opzichte van de vorige seizoenen: we hebben de deelnemers niet meer in luxehotels gelogeerd, maar in zogeheten agriturismo’s – hoevehotels, zeg maar, waarvan de uitbaters overdag voornamelijk op het land werken. In de eerste aflevering, in Istrië, leidt dat al meteen tot een heuse cultuurschok wanneer beste vrienden Erik Van Looy en Philippe Geubels na hun eerste opdracht uitgeput hun agriturismo binnenwaaien, en om een cola vragen. Zegt die uitbater: ‘Mijn excuses: wij hebben hier enkel dingen die we zelf produceren.’ Voor Erik, zoals bekend een zware colaverslaafde, was het alsof de bodem onder zijn hele bestaan in één klap werd weggeslagen. Na een paar dagen was hij er gelukkig wel overheen, maar zo zie je toch maar dat je niet de hele wereld hoeft over te reizen om een cultuurschok te ondergaan: zelfs in Istrië kun je dat al beleven.

»Over Istrië gesproken: het is me tijdens de opnames van dit seizoen opgevallen dat het toch echt wel vies tegenvalt met de geografische kennis van de gemiddelde bekende Vlaming (lacht).»

HUMO Ik geef toe dat ik ook even moest opzoeken waar Istrië ligt.

Wyndaele «Dat vind ik nu eens sympathiek, dat je dat toegeeft.

»Maar om je een sprekend voorbeeld te geven: voor de tweede aflevering zijn we naar de Dourovallei gevlogen, en dat wisten noch de bekende Vlamingen in kwestie (Bert Verbeke, Jef Hoogmartens, Véronique De Kock en Ellen Petri, red.), noch de luchthavenmedewerkers liggen. Ze zijn het daar op Zaventem gaan vragen aan een dame achter de balie: ‘Mevrouw, weet u waar de Dourovallei ligt?’ – ‘Euhm... Dat ligt in Zwitserland, geloof ik. Jaja, in Zwitserland.’ ’t Was pas toen ze na de landing uitstapten dat ze merkten dat iedereen Portugees sprak (lacht).»

HUMO Vorig jaar heb je voor het eerst als gewone kijker naar ‘Beste vrienden’ kunnen kijken. Hoe viel dat mee?

Wyndaele «Ik vond het een buitengewoon amusant programma (lacht de Bruno Wyndaele-lach). Wat me wel opviel, was dat er een hoop dingen niet in het programma zaten waarover ze me op kantoor wel in geuren en kleuren hadden zitten vertellen: die waren weggelaten, ofwel waren ze überhaupt niet gefilmd. Bon, dat kan natuurlijk gebeuren. Zo herinner ik me de aflevering met Roland Van Campenhout en Patrick Riguelle, uit seizoen twee. Aan het eind moesten de duo’s om ter snelst ergens zien te raken: alles goed en wel, alleen krijg je het concept ‘om ter snelst’ onmogelijk in het hoofd van Roland Van Campenhout en Patrick Riguelle geplant. Toen ze halverwege de race een klein hongertje kregen, zijn ze gewoon ergens gestopt om op hun gemak een pizza te eten, en dan weer verder te gaan. We hadden dat niet gefilmd omdat we het niet relevant vonden, maar achteraf hadden we daar spijt van: zo’n tafereeltje zegt natuurlijk veel over die twee.»

HUMO Stel dat jij het programma niet zou presenteren, en dat je gevraagd werd als deelnemer: met welke bekende vriend zou je dan deelnemen?

Wyndaele «Ja, dat weet ik dus niet, want al mijn bekende vrienden hebben al eens eerder meegedaan met iemand anders: Jan Verheyen heeft met Francesca Vanthielen deelgenomen, en Rick de Leeuw met Jan Hautekiet. Dat heeft de vriendschap wel een beetje onder druk gezet, moet ik toegeven, maar inmiddels ben ik er wel overheen. Ik heb het een plaats weten te geven, zoals ze zeggen.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234