Spel: Beste vrienden
Na die van David Bowie en Silvio Berlusconi verheugen wij ons heden in de comeback van ‘Beste vrienden’, het luchtige Filistijnen-baksel dat na zes jaar uit de mottenballen is getrokken voor een derde seizoen.
Het concept (in een zonnig buitenland nemen twee bekende vriendenduo’s het tegen elkaar op in allerlei malle proeven) is onveranderd gebleven, maar Bruno Wyndaele heeft als presentator plaats geruimd voor een aanzienlijk jonger, zij het minstens even welgemanierd exemplaar: Thomas Vanderveken.
Thomas Vanderveken «Bruno kon dit seizoen van ‘Beste vrienden’ niet presenteren omdat hij opnames had van ‘Het spiegelpaleis’: vandaar dus dat ik op een mooie dag een telefoontje kreeg met de vraag of ik even op de burelen van De Filistijnen wilde langskomen. Eigenlijk vind ik het wel een beetje sneu voor Bruno: terwijl ik in paradijselijke oorden als Mallorca en de Azoren mocht vertoeven, moest hij zich iedere dag een weg door het grijze Brussel zien te banen op weg naar het Vlaams Parlement. Maar goed, ik heb er allerminst spijt van gekregen dat ik onmiddellijk ‘ja’ heb geantwoord toen ze me vroegen. Ook al omdat het een echte luizenjob is (lacht).Allee, ik moest de kandidaten enkel uitleggen hoe het spel precies in mekaar zat, en aan het einde moest ik zeggen wie er gewonnen had: meer presentatie komt er eigenlijk niet kijken bij ‘Beste vrienden’.»
HUMO Je hebt met andere woorden een paar weekjes betaalde vakantie achter de rug?
Vanderveken «Dat is overdreven, maar ik kan niet ontkennen dat de vakantiesfeer er goed in zat. En dat gold ook voor de deelnemers, had ik de indruk: de meesten beschouwden die vier dagen toch vooral als een korte trip naar een warm land. Een goeie zaak voor het programma, want je ziet de deelnemende BV’s eens in een heel andere mindset – ze zijn opener en relaxter dan anders.»
Wat mij vooral is opgevallen, is dat de deelnemende beste vrienden vaak op mekaar leken, zowel fysiek als mentaal. Tom Waes en Bart De Pauw, Sean Dhondt en Kevin Janssens, Wim Opbrouck en Pascal Braeckman, Svetlana Bolshakova en Lindsey De Grande, Louis Talpe en Anthony Kumpen – stuk voor stuk zijn dat vriendenduo’s met veel gelijkaardige trekken. Volgens mij is dat vaak zo bij goeie vrienden, dat ze op elkaar lijken. Ze zijn van hetzelfde geslacht en van ongeveer dezelfde leeftijd, ze hebben een vergelijkbare job en dito kledingskeuze, ze houden er dezelfde interesses op na... Dat geldt ook voor mij en mijn beste ‘bekende’ vriend, Vincent Verelst (bekend van ‘Vlaanderen vakantieland’, red.). Onze levens lopen bijna gelijk: we zijn van hetzelfde geboortejaar, we hebben samen gestudeerd aan het Conservatorium, we hebben allebei bij Klara gewerkt en bij ‘Vlaanderen vakantieland’. En nu ben ik peter van zijn dochtertje, Renée.»
HUMO Om nog even naar ‘Beste vrienden’ terug te keren: was jij een trouwe kijker toen Bruno nog presenteerde?
Vanderveken «Ik zou liegen als ik zeg dat ik een trouwe kijker was, maar ik heb er toch af en toe wel wat van gezien. Ik herinner me vooral een aflevering met Pieter Loridon, omdat dat de eerste keer was dat ik Bruno naar iemand heb zien opkijken - meestal is hij zelf de grootste, en kijkt hij naar beneden. ’t Zal vast wel niet intelligent overkomen, maar ik heb daar dus hartelijk om moeten lachen (lacht hartelijk). Te rangschikken onder de categorie silly but funny.»