Spel: Het Groot Dictee der Nederlandse Taal
Met zweet in de handen penden Vlaamse en Nederlandse prominenten vorig jaar woorden als 'geüpgradede', 'thymotische' en 'consciëntieus' neer tijdens 'Het Groot Dictee der Nederlandse Taal'.
Een Nederlander ging aan de haal met de Gouden Pen, maar dit jaar proberen onder meer Freek Braeckman,Jean Paul Van Bendegem en Geena Lisa de Vlamingen naar de overwinning te spellen. Arnon Grunberg leverde de tekst, en Philip Freriks neemt de presentatie volledig op zich – u weet ondertussen dat Martine Tanghe tegen borstkanker vecht.
Freek Braeckman «En net als de kijkers missen we onze rots in de branding op de nieuwsredactie. Bij dezen: iedereen kijkt uit naar je terugkomst, Martine!»
HUMO Zo is dat. Zit je zelf altijd trouw met pen en papier voor de televisie tijdens het Dictee?
Braeckman «Maar nee, gij! (lacht) De laatste keer dat ik dát gedaan heb, was ik zeventien.
»Jullie ex-hoofdredacteur Sam De Graeve, die nu ook zelf meedoet, heeft me in 2007 al eens gevraagd om deel te nemen aan het Dictee - hij coördineerde het toen.
»Maar ik was destijds net begonnen als nieuwsanker en had niet echt behoefte aan die extra aandacht, dus heb ik er vriendelijk voor bedankt. Sindsdien heeft Martine me al vaak verteld hoe plezant het er toegaat, dus toen ze me dit jaar opnieuw vroegen, heb ik toegestemd.»
HUMO Je hebt vroeger nog op topniveau geschermd en werd enkele jaren geleden tot 'De slimste mens ter wereld' gekroond: zal je in het Dictee ook zo competitief zijn?
Braeckman «Nee, want in tegenstelling tot schermen is spelling niet mijn fort. Wie een mail van mij leest, zal zien dat die niet vol fouten staat – ik kan mijn werkwoorden vervoegen en ik ken de basisregels – maar hoe het precies zit met de uitzonderingen: dat weet ik niet.
»Ik zal dus sowieso niet winnen, maar ik wil natuurlijk ook niet de malloot van de bende zijn. Ik zou het wel mooi vinden als ik niet méér dan twintig fouten maak.»
HUMO Kamperen er spellinggidsen en romans van Grunberg op je nachtkastje?
Braeckman «Ik heb al heel wat van Grunberg gelezen, dus dat zal ik nu niet opnieuw doen. In de middelbare school was ik bij de beste spellers, maar dat heeft ook te maken met de richting die ik toen volgde: wiskunde-wetenschappen.
»Alle burgies in spe volgden dat, en ze waren vooral geïnteresseerd in integralen: spelling kon hen aan hun reet roesten. Er was dus niet veel concurrentie (lacht).
»Later heb ik Germaanse gestudeerd, en het bundeltje met spellingsregels dat ik toen geblokt heb voor het examen Dictee in de eerste kandidatuur, heb ik onlangs weer bovengehaald: het zit al een paar weken in mijn rugzak. Ik probeer alles nog eens op te frissen, al weet ik niet hoever ik daarmee zal komen: dat boekje dateert nog van voor de laatste spellingshervorming (lacht).
»Ik ben hoe dan ook niet van plan om de Van Dale helemaal door te nemen. Bij de uitzonderingen waag ik gewoon een gokje, want daar heb ik altijd veel geluk mee.
»Uiteindelijk is spelling ook maar de finishing touch, hè. Het juiste woord in de juiste context kunnen gebruiken vind ik belangrijker dan de juiste letter op de juiste plaats kunnen zetten. Zolang we mekaar maar begrijpen.»
HUMO Succes!