null Beeld

Spel: Peter vs. de rest

Het huis-, tuin- en keukenbestaan van Peter Van Asbroeck – zie 'Help, mijn man is een klusser', 'De huisdokter', 'Schatten op zolder' en natuurlijk ook 'Komen eten' – is voorbij: voor het spelprogramma 'Peter vs. de rest' trok hij zowaar naar Zuid-Afrika.

De rest, dat zijn de BV’s die hem in Kaapstad komen opzoeken in de hoop hem in drie verschillende uitdagingen af te troeven. Vanavond strijdt Rob Vanoudenhoven om de eer, de komende weken passeren onder meer Bartel Van Riet, Véronique De Kock en Jan Van Looveren de revue.

Peter Van Asbroeck «Ik ben ongeveer acht weken in Kaapstad geweest en kreeg er bezoek van zeven BV’s, zonder dat ik op voorhand wist wie ik precies zou ontmoeten. Eigenlijk was het hele programma één groot raadsel voor mij: via een tablet-pc kreeg ik van een mysterieuze stem routebeschrijvingen, waarop mijn taxichauffeur, een Zuid-Afrikaanse Indiër met Duitse roots, me naar de plaats van ontmoeting bracht. Daarna kregen mijn tegenstander en ik van diezelfde stem een cryptische omschrijving – in het Afrikaans – van het thema waarrond de drie proeven zouden draaien.

»Neem nu 'jagen': je denkt dan dat je een dier zal moeten vangen, maar de proeven bleken uiteindelijk om iets helemaal anders te gaan. Alle opdrachten waren overigens ingebed in de Zuid-Afrikaanse cultuur.

»Zo heb ik veel in zee rondgedobberd en heb ik de witte haai – the great man-eater – van heel dichtbij gezien. Maar er waren niet enkel fysieke proeven: ik heb ook een gospelkoor voorgezongen tijdens een evangelische kerkdienst. Met mijn beperkt zangtalent was dat toch een zeer zware opgave (lacht)

HUMO Ik neem aan dat je voor een programma als 'Peter vs. de rest' over de nodige competitiedrang moet beschikken?

Van Asbroeck «Je wil natuurlijk je mannelijke eer redden, en dat is me niet altijd gelukt. Ik heb een paar keer een lesje in nederigheid gekregen, maar dat moet je erbij nemen.

»Neem nu Bartel Van Riet: eind de twintig, waardoor ik het gevoel had met mijn zoon op reis te zijn, en die blijkt dan dingen te kunnen die ik nog nooit in mijn leven gedaan heb. Maar pas op, Katrien: ik heb hem ook een poepje laten ruiken, hoor! Want ik heb natuurlijk meer ervaring, en kan dus sluwer uit de hoek komen tijdens de technische proeven.

»Het gaat trouwens niet alleen om de wedstrijden, maar ook om de ontmoeting tussen twee mensen. Voor je, bij wijze van spreken samen op de rand van een afgrond gaat staan, breng je toch veel tijd met mekaar door, waardoor ik met sommige mensen een band heb opgebouwd. In die prachtige natuur ga je overigens sowieso sneller bonden

HUMO Acht weken Kaapstad is op zich al fantastisch, maar welke momenten sprongen er voor jou uit?

Van Asbroeck «Met Stan Van Samang heb ik drie dagen in een township gezeten: een heel emotionele ervaring, omdat je toch in een compleet andere samenleving terechtkomt. En ik heb me keihard geamuseerd met Jan Van Looveren. We moesten twee acteurs vervangen in een Afrikaans toneelstuk: een geweldig theateravontuur dat rechtstreeks mijn memoires in kan (lacht)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234