null Beeld

Spel: Vroeger of Later?

Na vijf jaar afwezigheid is Luc Appermont helemaal terug: vanaf vanavond presenteert hij dertien weken lang het nieuwe spelprogramma ‘Vroeger of later?’.

Katrien Depecker

Daarin moeten telkens vier BV’s beeldfragmenten, trends en iconische figuren in de tijd situeren: kwam het ene vroeger, of net later dan het andere? In de eerste aflevering testen Frank Deboosere, Sam De Bruyn, Margriet Hermans en Adriaan Van den Hoof hun geheugen.

Luc Appermont «’t Is geen harde quiz, maar een badinerend spelprogramma, waarbij iedereen zichzelf als referentiekader ziet. Als je bijvoorbeeld ‘The Fresh Prince of Bel-Air’, de Prince-koeken en de artiest Prince in de juiste volgorde moet plaatsen, dan begin je onmiddellijk na te denken: ‘God ja, hoe oud was ik toen ik ‘The Fresh Prince’ op tv zag? En wanneer hadden wij die koekjes in huis?’ Het programma heeft dus een hoog meespeelgehalte voor de kijkers thuis, want iedereen toetst de vragen aan zijn eigen herinneringen. En die achtergrondverhalen wil ik van de kandidaten horen.»

HUMO Het toffe aan de tv-fragmenten is dat ze nog ergens in je achterhoofd sluimeren. Wie Margriet Hermans in ‘Typisch Chris’ bij Jimmy B ziet wegzakken in de opblaaszetel, denkt: ‘Jááá!’

Appermont «Voor mij is het al helemaal een trip down memory lane: ik zit al zo veel jaren in het vak, dat ik soms schrik van de ontelbare herinneringen die de beelden oproepen. Nu, ’t is niet allemaal pure nostalgie. Er doen ook kandidaten uit de Ketnet-generatie mee, dus hebben we erover gewaakt dat er ook actuele onderwerpen aan bod komen.

»Ik vind het toch enorm fascinerend om te merken dat de beeld- en audiocultuur zo’n grote impact heeft: je kunt je hele leven min of meer reconstrueren aan de hand van wat je gezien of gehoord hebt op televisie of radio. In het zesde middelbaar ging ik met de klas op schoolreis naar Rome en Griekenland – in 1969 was dat. Ik weet nog precies waar ik was in Athene toen ik de eerste beelden van de maanlanding zag. En recenter: toen het eerste vliegtuig zich in de WTC-torens boorde, zat ik bij een productiehuis een programma voor te bereiden. Iedereen stond aan de grond genageld, en toen zagen we een tweede toestel dwars door de zuidelijke toren vliegen: onvoorstelbaar. Twee tv-momenten die absoluut onuitwisbaar zijn.»

HUMO Iets vrolijkers: het moet de eerste keer zijn dat we je een lossere presenteerstijl zien hanteren.

Appermont «Ik ben blij dat je het opmerkt! Ik kom uit een generatie waarin de regisseur zei: ‘Ga op dat kruisje staan, zeg die woorden in díé camera, en kijk op dát moment naar de andere kant.’ Je werd van a tot z geregisseerd. Gelukkig heeft de nieuwe generatie – die van Bart De Pauw en Koen Wauters – dat veranderd: vroeger moest de presentator de camera volgen, nu is het omgekeerd. Er is meer bewegingsvrijheid, en dat is aangenaam: als ik nog steeds zou presenteren zoals ik dat in de jaren tachtig deed, dan zou het pas erg zijn (lacht).»

HUMO Na tweeëntwintig jaar zit je terug bij de VRT, waar het destijds allemaal voor je begon. Tevreden?

Appermont «Zéér. De vernieuwing en creativiteit die je daar nu aantreft, is fenomenaal. En als ik met ‘Vroeger of later?’ twee of drie generaties voor de buis kan krijgen die met elkaar in discussie gaan naar aanleiding van een fragment, dan ben ik nog gelukkiger. Meer ambitie heb ik niet.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234