null Beeld

Spelprogramma: ONmogelijk?

Je vijf zintuigen zo gebruiken dat je er een zesde mee kunt faken: mentalist Gili, Lieven Gheysen, heeft er zijn beroep van gemaakt.

Katrien Depecker

In zijn theatershows doet hij krak hetzelfde als zogenaamde paragnosten – de toekomst voorspellen, gedachten lezen, mensen in contact brengen met de doden – maar tegelijkertijd ontmaskert hij hen ook: na afloop drukt hij het publiek op het hart dat zijn kunsten niets te maken hebben met één of andere speciale gave, maar alles met manipulatieve technieken. Na eerdere passages in 'Comedy Casino' en een wekelijkse rubriek in 'De laatste show', mag Gili vanaf zaterdag zeven weken lang duo’s om de tuin leiden in zijn eigen spelshow.

Gili «Ik ben al vaker voor tv-werk gepolst, maar dit was het eerste programmavoorstel dat in het verlengde lag van mijn theatershows. In 'ONmogelijk?' kan ik zelfs nog verder gaan in mijn mentalistische en telekinetische stunts, want tv biedt natuurlijk meer mogelijkheden. Sommige decorstukken werden speciaal gemaakt voor een bepaalde truc, en alles is opgenomen in de Brusselse Spirito Martini Club (een voormalige anglicaanse kerk, red.): de sfeer die daar hangt, past perfect bij het programma.»

HUMO Hoe zit 'ONmogelijk?' precies in mekaar?

Gili «Per aflevering leg ik een kandidatenduo vijf stunts voor, en zij moeten voorspellen wat mijn grenzen zijn – wat ik wél kan en wat ik niet kan. Want het lijkt misschien wel alsof ik alles kan, maar er zijn nu eenmaal dingen die onmogelijk zijn, uitdagingen die geen énkele mentalist ter wereld tot een goed einde kan brengen. Bij mijn stunts word ik geholpen door een aantal BV’s: zo mag ik onder andere Rob Vanoudenhoven, Bartel Van Riet en Lesley-Ann Poppe tot mijn assistenten rekenen.

»Om een voorbeeld van zo’n uitdaging te geven: als we een bak met honderd tennisballen hebben, en op één tennisbal staat mijn handtekening, kan ik dan lukraak iemand uit het publiek halen die er net die bal uitpikt, of niet?»

HUMO Mensen die je shows gezien hebben, zouden geneigd zijn te zeggen van wel.

Gili «Dat is 't hem net: de helft van de kandidaten hééft mij al aan het werk gezien, en is dan ook danig in de war (lacht).

»Aan elke uitdaging die de kandidaten goed inschatten, hangt een geldprijs vast. Ze kunnen maximum vijftienduizend euro winnen, maar dan moeten ze ook het eindspel overleven: het verzamelde bedrag zit dan verstopt in één van twee identieke koffers. Terwijl ik hen probeer te misleiden, moeten ze de juiste koffer kiezen. Ik ga nog niet verklappen of iemand daar ook in geslaagd is.»

HUMO Zijn er trucs die je maar niet onder de knie krijgt?

Gili «De dingen waar ik me aan waag, lukken altijd wel. Maar ik ken mijn grenzen. Ik vergelijk het altijd met muziek: je kunt eindeloos variëren met de zeven noten die er zijn, maar geen achtste noot uitvinden. Die verschillende soorten uitdagingen maken 'ONmogelijk?' voor mij ook plezant: ik werd gepusht om zo origineel mogelijk te zijn. En als ik op de reacties van het livepubliek – doorgaans toch de meest kritische toeschouwers – mag afgaan, dan denk ik wel dat het programma zal aanslaan.

»Maar natúúrlijk weet ik al perfect wat de kijkcijfers zullen zijn – ze liggen zelfs al in een gesloten evenloppe op mijn bureau (lacht)

HUMO Ondertussen blijf je ook gewoon touren?

Gili «Ja, 'Iedereen paranormaal' loopt in Vlaanderen op zijn laatste benen, maar is ondertussen te verkrijgen op dvd, en wordt op 20 april ook op Canvas uitgezonden. Ik ben er al mee naar Nederland en Wallonië getrokken, en volgend jaar staan daar uitgebreide tournees gepland. Ik speel al heel mijn leven in het Nederlands én in het Frans, maar ginder kennen ze me wel nog niet zo goed.

»In Nederland zijn er bijvoorbeeld mensen die naar mijn show komen omdat ze met hun overleden grootmoeder willen praten. Terwijl mijn punt net is dat zoiets boerenbedrog is! En als ik zeg dat het maar een illusie is, gaan ze natuurlijk ontgoocheld naar huis.»

HUMO En toch zijn er nog altijd mensen die maar niet willen geloven dat jij geen zesde zintuig hebt.

Gili «Ik begrijp dat ook niet. Het is vechten tegen de bierkaai. Mijn boek, 'Iedereen paranormaal', is nu aan zijn vijfde herdruk toe. Ook daarin staat letterlijk beschreven hoe die zogeheten paragnosten te werk gaan, maar ik heb nog maar vier reacties gekregen van mensen die eindelijk inzagen dat het allemaal quatsch was.

»Nu, als ik die vier heb kunnen overtuigen, is het toch niet voor niets geweest.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234