null Beeld

Spinvis - Goochelaars en geesten

Sinds hij in 2002 op z'n eenenveertigste debuteerde met 'Spinvis' is Erik de Jong God in Nederland, en ook in Vlaanderen geniet hij een hoge vorm van muzikale onschendbaarheid. De Jong wordt sindsdien onophoudelijk gevraagd om liedjes te verzinnen bij televisieseries, radiodocumentaires, theatervoorstellingen, hoorspelen, poppenkasten en ander gespeeld spektakel, en die liedjes heeft hij nu gewied, gesnoeid en gebundeld voor 'Goochelaars en geesten'. Spinvis maakt zijn archiefkast leeg opdat een nieuwe wind door zijn volgende plaat zou kunnen waaien. Een leuk vooruitzicht, maar hebben wij iets aan 'Goochelaars en geesten'? Bwah.

Jürgen Beckers

De sound van de singer-sampler-songwriter doet intussen vertrouwd aan (na twee seconden weet je: dit is Spinvis), zijn stem doet ons met het jaar meer aan Henny Vrienten denken, en 'Wespen op de appeltaart' was al eerder een bescheiden hitje. Dat hebben wij nooit helemaal begrepen. Fijn gezellig in de tuin, mooi weer, de stoelen mogen buiten en de buren en de wespen komen op bezoek; op een riedel van Bob Dylan door Bart Peeters. De eerste keer fluit je het lustig mee, de tweede keer denk je 'kutwesp!', en vanaf passage drie wilden wij de buren en de perfect getrimde tuinhaag te lijf met de heggenschaar. Het ligt ongetwijfeld aan ons. 'Wespen op de appeltaart' werd geschreven in opdracht van de Vlaamse overkoepelende organisatie van psychiatrische instellingen, waarmee wij ons jarenlange vermoeden eindelijk bevestigd weten: heel de wereld is gek, behalve wij.
Er staan meer van dat soort iets te dunne riedels op 'Goochelaars en geesten'. 'Op een ochtend in het heelal' bijvoorbeeld (kabbel kabbel kabbel, maar kant noch wal wordt geraakt), 'Loop der dingen', 'Wat zei Alice ook alweer'. Tom Waits heeft ook zulke liedjes geschreven, op verzoek en op maat; hij verzamelde ze op 'Orphans' en dat vonden wij, die alles van Waits gezien en gehoord hebben, een godsgeschenk. Wij vermoeden dat Spinvis-adepten 'Goochelaars en geesten' een vergelijkbaar cadeau vinden.
'Dag 1'
'Een nagemaakte gek'
Abraham de Winter
'Alles in de wind'
'Kapitein Winokio zag twee beren'
Gideon
'Was'
'Poupée de cire, poupée de son'),
'Aap!'
'Mare Frigoris'
Carmina Burana meets 'Dawn of the Dead')
The Beach Boys
Einstürzende Neubauten
Fixkes

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234