null Beeld

'Spoed 24/7': dokteren op leven en dood

Echt gebeurd: begin vorige week naar de dienst spoedgevallen doorverwezen, en diezelfde avond vanuit ons ziekenhuisbed naar ‘Spoed 24/7’ liggen kijken. Daarmee waren we overigens niet de enigen: maar liefst 1.259.116 kijklustigen stemden die avond op het wel en – vooral – wee op de spoeddienst van UZ Gasthuisberg af, waarmee het die week opnieuw één van de best bekeken programma’s was. Professor-dokter Sandra Verelst, diensthoofd van de spoedafdeling, is onder de indruk.

Noud Jansen

Sandra Verelst «Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat er zoveel mensen zouden kijken. En de makers ook niet, denk ik: zij hadden op zo’n 700.000 à 800.000 kijkers gehoopt. Maar blijkbaar is het een onderwerp dat de mensen interesseert, hè? Ik merk dat ook al jaren in mijn omgeving: veel mensen zijn erg benieuwd naar hoe het er op de spoed aan toegaat.»

HUMO Wordt u vaak aangesproken over het programma?

Verelst «Dat niet, nee. Ze hadden me vooraf nochtans gewaarschuwd: ‘Pas op, je zult een tijdlang overal herkend worden.’ Maar tot nu toe is het nog maar twee keer gebeurd dat een onbekende me aansprak: ‘Bent u niet...?’ Ik had dat ook wel enigszins verwacht, want ik wist dat niet de hulpverleners, maar de patiënten centraal zouden komen te staan. Dat is trouwens één van de voornaamste redenen geweest waarom we na onze aanvankelijke scepsis toch groen licht hebben gegeven aan de makers.»

HUMO Kijkt u zelf iedere maandag?

Verelst «Nee, ik heb dan avonddienst (lacht). Maar ik heb de afleveringen allemaal al op voorhand gezien. En ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over de respectvolle manier waarop alles is weergegeven. Wat er minder goed aan is, maar dat wisten we vooraf, is dat je nooit een globaal beeld krijgt van hoe druk en hectisch het soms is. Dat komt omdat alle mensen die in beeld komen, hun schriftelijke toestemming hebben moeten geven. Je kunt dus niet zomaar een overvolle wachtzaal beginnen te filmen: er zitten dan ongetwijfeld mensen tussen die niet op tv willen komen.

»Enfin, je moet je nu ook weer geen ‘E.R.’-toestanden voorstellen, waar ze de klok rond met brancards door de gangen crossen.»

HUMO ‘Spoed 24/7’ verbloemt niet dat er af en toe ook patiënten overlijden op uw dienst. Hoe gaat u om met een sterfgeval?

Verelst «De beste manier om ermee om te gaan, is erover te praten met degenen die erbij betrokken waren. Je overloopt alles, en je maakt de eindsom: kijk, we hebben alles gedaan wat we konden. Dan kun je jezelf al niks verwijten. Maar het blijft altijd ontzettend moeilijk wanneer iemand overlijdt. Ik zal u zeggen: sommige sterfgevallen van tien, zelfs twintig jaar geleden herinner ik me nog alsof het gisteren was.

»Jaren geleden, ik denk dat het in 2000 of 2001 was, werkte ik op intensieve, en hoorde ik een liedje op Studio Brussel dat ik heel mooi vond. We hadden toen een patiënt op de afdeling liggen van wie ik wist dat hij ging overlijden, en na drie verschrikkelijk zware nachten was het dan zover. Ik vond dat ik wel iets verdiend had, en dus ben ik die cd gaan kopen. Ik heb ’m vervolgens opgezet in de auto en ben naar de tekst van dat liedje beginnen te luisteren. Ik weet nu nog hoe ik zat te wénen in mijn auto.»

HUMO Welk nummer was het?

Verelst « Eentje van Grandaddy: ‘He’s Simple, He’s Dumb, He’s The Pilot’.»

HUMO U hebt goeie smaak.

Verelst (lacht) «Dank u.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234