null Beeld

Sport: 10 jaar Sporza

In 2004 vond de zogenaamde ‘moeder aller sportzomers’ plaats: de VRT had de uitzendrechten op quasi elk sportevenement weten te bemachtigen, van het EK Voetbal over de Olympische Zomerspelen tot de Ronde van Frankrijk.

Joost Vandesande

Omdat er niet constant mocht ingebroken worden in het uitzendschema van Eén, Canvas en Ketnet, richtte men voor drie maanden een aparte zender op: Sporza. Sindsdien zendt de openbare omroep elk sportevenement uit onder diezelfde naam, en dat nu al tien jaar lang. Om dat jubileum luister bij te zetten, krijgt u de beste momenten uit het eerste decennium nog eens te zien – vanaf 19 oktober op Canvas, elke zondagnamiddag, vier weken lang. Maar eerst blikken we terug op die begindagen.

HUMO Sporza ging op 31 mei 2004 van start. Naar verluidt was het een huzarenstukje om alles tijdig op antenne te krijgen.

Thomas Swannet (eindredacteur ‘10 jaar Sporza’) «Ja, in een hele korte tijd is er een volledige zender uit de grond gestampt: begin februari vond een eerste vergadering plaats met amper vier mensen en enkele maanden later begonnen we al met uitzenden. Omdat het zo kort dag was, hing er een speciale sfeer – een pioniersgeest, zeg maar. Het waren in de eerste plaats producer Gunther Leenders, netmanager Lena De Meerleer en Dirk Abrams die de kar trokken. Dirk heeft al die tijd non-stop gewerkt, op één dag na – waar we hem uiteraard nadien veel op gewezen hebben (lacht). Er werd veel gelachen en op de aparte sfeer van die dagen hebben we nog jaren geteerd. De sportredactie is binnen de VRT nog altijd een ietwat apart bastion.»

HUMO Pioniersdagen staan garant voor sterke verhalen. Vertel!

Swannet «Ik kwam zelf nog maar pas kijken, maar ik herinner me toch dat er genoeg spannende momenten waren. Om Johan Museeuw tijdig in de studio te krijgen, hebben we eens een politie-escorte moeten inzetten. En de studio van het EK Voetbal geraakte net niet klaar toen Carl Huybrechts met zijn eerste presentatie moest beginnen. ‘We zijn over twee minuten bij u terug,’ zei hij (lacht). Moet kunnen: sport – en zeker livetelevisie – is rock-’n-roll.»

HUMO Hoe gaan jullie terugblikken op die tien jaar?

Swannet «We hebben hebben vier afleveringen van meer dan een uur gemaakt, met telkens de hoogtepunten uit toernooien zoals de Olympische Spelen en de Europese en wereldkampioenschappen voetbal. Maar ook individuele prestaties van Belgische en internationale atleten komen aan bod. We willen telkens het moment laten herbeleven zoals het destijds op antenne kwam.

»We tonen de gouden medaille van Tia Hellebaut, maar ook hoe Xavier Malisse en Olivier Rochus het dubbelspel wonnen op Roland Garros. Persoonlijk hou ik sterke herinneringen over aan het WK Wielrennen 2005 in Madrid, gewonnen door Tom Boonen – al was het maar omdat er een zakkenroller met mijn portefeuille vandoor is gegaan. Het kostte me alle moeite van de wereld om de volgende dag terug thuis te geraken (lacht).»

HUMO Er wordt zwaar bespaard op het aanbod van Sporza, met daarbovenop de kritiek van de N-VA dat er zeker niet mag beknibbeld worden op de kleine sporten. Hoe kwam dat nieuws aan op de redactie?

Swannet «Dat was een stevige klap voor ons. We zullen helaas met die nieuwe realiteit moeten leren leven. Iedereen is hier zot van sport: er maken 80 mensen deel uit van de sportredactie en we hangen sterk aan elkaar. Om een voorbeeld te geven: ik ben ook eindredacteur van ‘Vive le vélo’ – dat betekent lange dagen, altijd onderweg zijn en telkens improviseren om de uitzending op antenne te krijgen. Geweldige job, hoor, maar je hebt ook momenten dat je er volledig door zit. Vooral dan moet je kunnen terugvallen op elkaar en ben je blij dat je met een groep vrienden op pad bent.» (jvds)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234