Sport: GP F1 van Monaco
'Het is net als fietsen in je woonkamer,' zei formule 1-legende Nelson Piquet ooit over de Grand Prix van Monaco. Vandaag wordt de fameuze straatrace in Monte Carlo voor de 69ste keer verreden, en VT4 zendt de GP der GP’s vanmiddag live en integraal uit.
Maar niet voordat Kris Wauters in de studio heeft vooruitgeblikt met Robert Doornbos, de voormalige Nederlandse F1-coureur die Monaco al vijftien jaar zijn thuis noemt: ‘Als ik hier even naar de supermarkt ga, heb ik al de helft van het circuit afgelegd.’
Robert Doornbos «Mijn grote idool Ayrton Senna, die de Grand Prix van Monaco zes keer heeft gewonnen, zei ooit dat het woord ‘Goodyear’ op de achterbanden niet meer te lezen mag zijn na een goeie ronde daar.
»Hij bedoelde daarmee dat je in Monaco, meer nog dan op andere circuits, het maximum uit de baan moet zien te halen: je praat over centimeters, zelfs hálve centimeters, die het verschil kunnen maken. En af en toe kus je weleens de vangrail, zodat de verf van je banden schuurt. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen: dat geeft een enorme kick.
»Als coureur is het wel moeilijk om tijdens dat weekend in Monaco gefocust te blijven, omdat er zo veel afleidingen zijn. Alle sponsors zijn er, iedereen trekt er aan je mouw, en in de paddock wemelt het van de beroemdheden - zelf heb ik ooit een rondleiding in de garagebox gegeven aan Jamiroquai, en moest ik op de foto met mensen als George Clooney en Kevin Spacey. Als coureur moet je jezelf ’s avonds echt tot de orde roepen - ‘En nu ga ik slapen’ - want anders verschijn je de volgende dag niet scherp aan de start.»
HUMO Is Monaco het mooiste circuit ter wereld?
Doornbos «Dat nu ook weer niet, nee. ’t Is zonder meer het meest speciale circuit ter wereld, maar het mooiste blijft Spa-Francorchamps.»
HUMO Jij hebt er dan ook speciale herinneringen aan.
Doornbos «Klopt. In 1998, toen ik zestien was, kreeg mijn vader twee kaartjes van het Williams Team om de Grand Prix van Spa-Francorchamps van dichtbij bij te wonen, en ik mocht mee. Ik was toen semiprofessioneel tennisser, en ik had er nog nooit over nagedacht om autocoureur te worden.
»Maar in Spa heb ik een praatje mogen maken met toenmalig wereldkampioen Jacques Villeneuve, en omdat ik onder de indruk was van het hele gebeuren vroeg ik ‘m hoe je dat deed, formule 1-coureur worden, en of ik het ook zou kunnen worden. ‘Joh,’ zei hij, ‘ik ben pas begonnen toen ik achttien was. Gá er gewoon voor.’
»Vijf jaar later maakte ik mijn debuut op Hockenheim in Duitsland. Uitgerekend met Jacques Villeneuve heb ik daar toen om de veertiende plek gevochten – na afloop hebben we er samen nog goed om gelachen.»
HUMO Wat ik me al langer dan vandaag afvraag: hoe gedragen professionele autocoureurs als jij zich op de openbare weg? Hebben ze daar net zo’n zware voet als op het circuit?
Doornbos «Euhm... Ik ben zelf al twee keer mijn rijbewijs kwijtgeraakt voor overdreven snelheid. Sindsdien doe ik het iets rustiger aan, maar het blijft lastig. Zeker wanneer ik net een race heb gereden: dan zit er zo veel adrenaline in je lijf dat je rustig een cd’tje wisselt met 240 kilometer per uur. Misschien toch een goeie zaak dat mijn auto niet harder dan 250 kan, haha!»
HUMO Laatste vraagje: wie wint de Grand Prix van Monaco?
Doornbos (twijfelt niet) «Ik zou mijn geld op Lewis Hamilton zetten. Sowieso.»
undefined