null Beeld

Sport: Motorcross: GP van België

Het is niet eens zo lang geleden dat je op de VRT even vaak live naar motorcross kon kijken als naar veldrijden. Met de Grote Prijs van België in zicht – de enige wedstrijd die nog integraal wordt uitgezonden – vroegen we vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets (46) hoe het zover is kunnen komen.

Sander Van den Broecke

Joël Smets «Wordt het vrouwentennis nog uitgezonden? Bij ons is het net hetzelfde verhaal. Kleinere sporten staan of vallen met kampioenen. Alleen voetbal en wielrennen ontsnappen daaraan: er is geen Belg die in de Tour bij de eerste tien kan eindigen, maar toch is de VRT daar drie weken lang met een klein leger. Waarom krijg je nu plots hockey en volleybal te zien? Omdat die sporten het iets beter doen.»

'Toen ik begon, had je twintig circuits in Vlaanderen, nu nog vier' Joël Smets

HUMO Clément Desalle eindigt in het motorcrossen al zes jaar op rij in de top drie van de wereld. Daar zijn het hockey en het volleybal nog lang niet.

Smets «Maar in het motorcrossen werd het publiek verwend, net zoals in het vrouwentennis. Clijsters en Henin, Everts en Smets, jarenlang hebben wij gedomineerd. En als je dan een beetje minder presteert, zijn de mensen al snel ontgoocheld. Ten onrechte, want wat Desalle doet, is wel degelijk wereldtop.»

HUMO Dat we geen kampioenen meer hebben, is daar een reden voor?

Smets «Toen ik met crossen begon, kon ik in Vlaanderen op twintig circuits gaan oefenen, nu zijn er nog vier. Minder circuits betekent automatisch minder crossers, dus wordt ook de spoeling dunner. En ik zie niet goed hoe we daar snel iets aan kunnen veranderen. In Vlaanderen is er haast geen ruimte meer en als je dan toch ruimte vindt, mag er niks. Bij mij in de buurt (Dessel, red.) is men van plan om van een meertje een zacht recreatiegebied te maken voor windsurfers en geluidsarme waterski. Tegenkanting! Terwijl de overlast echt miniem is. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als je ergens een nieuw crosscircuit zou willen aanleggen. Terwijl dat toch geregeld kan worden. Als er op zo’n oefencircuit alleen op weekdagen mag worden gereden tussen tien en vijf, als 90 procent van de mensen niet thuis is, wie heeft er dan last van?»

HUMO Een andere oplossing is: stille motoren.

Smets «Eigenlijk is dat dé oplossing, en ik hoop dat we over een jaar of vijf zover zijn.»

HUMO Echt? Ik dacht dat je zou zeggen: stille motoren, dat is zoals bier zonder alcohol.

Smets «Ik heb onlangs op tv een soort formule 1-race voor elektrische wagens gezien in Hyde Park in Londen. Niks kon je horen. De eerste vijf minuten was het wennen, maar nadien vond ik het net zo spannend. Ik heb zelf al op een elektrische motor gereden en dat is qua rijervaring net hetzelfde. In het begin zullen we met zijn allen wel wat nostalgisch doen, maar wie echt van de sport houdt, zal moeten toegeven dat er in essentie niks veranderd is.»

HUMO Wordt daaraan gewerkt?

Smets «Wij zijn afhankelijk van wat ze in de auto-industrie doen. De motorsport volgt altijd. Maar als ze nu al experimenteren met elektrische formule 1-wagens, dan ziet het er wel goed uit, denk ik. Ik hoop het echt, want dat zou dé redding van onze sport in België kunnen betekenen.»

HUMO Dat het nu even minder gaat met het Belgisch motorcrossen, kan ook gewoon met een zwakkere generatie te maken hebben.

Smets «Mochten er in de jongerenreeksen echt toptalenten klaarstaan, zou je dat nog kunnen geloven, maar dat is helaas niet zo. Het probleem is structureel.»

HUMO Gaan we Belgen voorop zien rijden in Lommel, denk je?

Smets «Ik denk het wel. Ik begeleid nu Kevin Strijbos (foto boven) voor Suzuki (bij het ter perse gaan elfde in de WK-stand, red.) en die heeft er na een paar maanden last met de pols echt wel zin in. En ik denk dat Jeremy Van Horebeek (achtste in de WK-stand, red.) zich voor eigen publiek ook wel wil tonen. Voor Desalle (zesde, red.) komt Lommel nog iets te vroeg, vrees ik. Hij is net zes weken out geweest.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234