null Beeld

Sport: Paralympische Spelen

Quizvraagje. Wie zijn Annick Sevenans, Gino De Keersmaeker, Wim Decleir en Sven Decaesteker? Géén reality-sterren uit 'Komen eten', nee, maar vier Belgische topsporters die alles uit de kast zullen halen om een medaille te halen op de Paralympics in Londen.

Jan Lippens

Stuk voor stuk wereldtoppers in hun sport: rolstoeltennis, discuswerpen, handbike en zwemmen.

De Paralympische Spelen zijn, op de Olympische Spelen na, het grootste sportevenement ter wereld: ruim vierduizend atleten uit 163 landen nemen er dit jaar aan deel. Sporza volgt de Belgische delegatie, zendt elke dag de hoogtepunten uit en doet ook verslag in 'Het journaal'. Geert Heremans is de vliegende reporter ter plaatse.

HUMO Versla je zo'n evenement anders dan de Olympische Spelen?

Geert Heremans «Eigenlijk niet. Ik schat de sportprestaties ook even hoog in. Een aantal Belgische atleten heeft trouwens een Bloso-contract en is voltijds prof. Dat moet ook om op internationaal niveau mee te kunnen: het is echt geen vrijetijdsbesteding.»

HUMO De selectiecriteria zijn gedetailleerd vastgelegd, en voor sommige disciplines benaderen ze zelfs die voor valide sporters. De 100 meter in elf seconden is bijvoorbeeld toch niet min.

Heremans «De kloof is inderdaad aan het verkleinen, al heb je bij de paralympiërs natuurlijk wel heel veel subcategorieën naargelang de ernst van de handicap.

»Dat is in het verleden al een probleem gebleken: bij mentale handicaps, die niet altijd gemakkelijk vast te stellen zijn, werd er bijvoorbeeld weleens bedrog gepleegd. Dan deden atleten mee aan disciplines waar ze eigenlijk te 'goed' voor waren. Er is de voorbije jaren hard gewerkt aan die selectiecriteria, door wetenschappelijke commissies die de ernst van handicaps onderzoeken.»

HUMO Als de kloof verkleint, zouden dus nog meer atleten het voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse korteafstandsloper Oscar Pistorius kunnen volgen en de overstap naar de reguliere maken?

Heremans «Pistorius is toch echt wel een fenomeen. Ik zie dat niet zo gauw gebeuren, ook al zijn er paralympiërs die steeds dichter bij de wereldtop aanleunen.»

HUMO Hoort ook doping bij de professionalisering?

Heremans «De dopingcontroles zijn even streng als op de Olympische Spelen. Er zullen dus zeker positieve gevallen opduiken.»

HUMO Zitten er grootverdieners tussen de paralympiërs?

Heremans «Dat denk ik niet. De professionals hebben wel een leefbaar inkomen, maar extra inkomsten uit grote sponsorcontracten of startgelden zijn er niet bij. Dat blijft wél een groot verschil met de Olympische toppers.»

HUMO En er zijn natuurlijk ook wat speciale sporttakken. Wat moeten we ons bijvoorbeeld voorstellen bij boccia of goalball?

Heremans «Boccia is een soort petanque voor mensen met een zware verlamming: ze moeten een leren bal zo dicht mogelijk bij een witte bal gooien. Goalball is ook een balsport, maar voor teams van blinden en slechtzienden die met een onderhandse worp de bal in het doel van de tegenstander proberen te gooien. Puur op het gehoor, want in die bal zit een belletje.»

HUMO Hoe sterk is de Belgische delegatie? Maken we kans op medailles?

Heremans «De delegatie is verdubbeld in vergelijking met de Spelen van 2008: er zijn nu veertig atleten. In Peking was de oogst nogal mager: één medaille. Nu mikken we op vijf medailles en tien topvijfplaatsen.»

HUMO En wie is de grootste Belgische topper?

Heremans «Discuswerper Gino De Keersmaeker blijft toch het uithangbord (tijdens de openingsceremonie zal hij de vlag dragen, red.). De regerende wereldkampioen was er al bij in 1992 in Barcelona en heeft in Atlanta de gouden medaille gewonnen. In Sydney en Athene haalde hij zilver en in Peking was hij vijfde: hij is nu duidelijk op revanche uit.

»Maar ook Decaesteker is een serieuze kandidaat voor goud in het zwemmen. En onze tafeltennissers Marc Ledoux en Mathieu Loicq zijn eveneens medaillekandidaten. Enzovoort.»

HUMO Kortom, we zullen het hier beter doen dan op de Olympische Spelen. Hoe luidt jouw pronostiek?

Heremans «Het niveau van de Belgische paralympiërs is de voorbije jaren zeker gestegen, maar dat geldt uiteraard ook voor de concurrentie. Ik schat dat ze ook met drie medailles naar huis zullen komen. Maar één gouden plak volstaat om beter te doen, hè.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234