null Beeld

Sport: Stadion Brasil

De tempel waar wij de komende weken met z’n allen de immer joviale volksreligie van Het Voetbal zullen belijden, staat bij de VRT, maar met ‘Stadion Brasil’ schuift VTM ook een altaartje bij. Wie na drie tot vijf WK-wedstrijden per dag nog niet voldaan is, mag zich dus in de handen wrijven: ook aan nabeschouwingen, reportages, samenvattingen, analyses, sfeerverslagen en randbeleving zal er geen gebrek zijn. Investeren in aandelen van Zwan en Jupiler is meer dan ooit de boodschap!

vvp

HUMO Meteen de hamvraag: hoe zal ‘Stadion Brasil’ kijkers proberen af te snoepen van Sporza?

'Marc Wilmots kent de valkuilen'

Jan Dewijngaert (presentator) «De mensen zullen ons wel vinden, want ons opzet is helemaal anders dan dat van de VRT. Daar zenden ze de wedstrijden uit en geven ze ruime samenvattingen, wij rekenen vooral op goeie reportages ter plaatse en brengen al het WK-nieuws zo bondig mogelijk, voor wie niet urenlang voor zijn of haar tv wil zitten of daar simpelweg geen tijd voor heeft.

»We beginnen daarom al om halfacht ’s morgens: zo krijgen de mensen nog vóór ze naar hun werk vertrekken een snelle update over de matchen die om middernacht en om drie uur ’s nachts gespeeld werden. In een vijftiental minuten brengen wij de doelpunten, de rangschikking, enzovoort, naast nieuws over de Rode Duivels, hun supporters en hun tegenstanders. ’s Ochtends presenteer ik de uitzendingen, in de namiddag neemt Tom Coninx het van mij over.»

HUMO Waar hebben jullie zoal reporters zitten?

Dewijngaert «Overal! Onze ploegen zijn erbij op persconferenties, sprokkelen reacties bij spelers, trekken op met de supporters en hebben zelfs een mannetje bij ‘de vijand’ – bij de tegenstanders van de Rode Duivels, dus – om daar antwoorden te zoeken op de vragen die iedereen zich stelt. Hoe voelt de vijand zich? Hoe bereiden ze zich voor? Wat is de strategie? Voor wie zijn ze bang? Het videomateriaal van de beeldagentschappen is vaak heel algemeen: wij sprokkelen specifiek de informatie bijeen die voor ons Belgen van belang is. Zo focussen we bijvoorbeeld ook op buitenlandse spelers die in België gekend zijn, zoals die Reza van Iran, die nog bij Sint-Truiden en Standard heeft gespeeld.»

HUMO Over naar de Rode Duivels dan: zie je nog grote zwakke plekken in ons kamp?

Dewijngaert «Onze zwakke plek is ons gebrek aan ervaring. Oké, onze spelers hebben allemaal ervaring op topniveau, maar zo’n toernooi is echt wel nog iets anders.»

HUMO Ik heb dat argument nog gehoord, maar is het echt zo belangrijk? Misschien zijn de Duivels wel extra hongerig omdát het al zo lang geleden is dat we er op een WK bij waren en hebben ze zo een streepje voor.

Dewijngaert «Onze Duivels zijn ongelofelijk gretig en tot nu toe – toch voor zover wij daar zicht op hebben – loopt het ook prima. De vriendschap ís er, die is niet gespeeld. Alleen: blijft de sfeer ook goed als het eens tegenzit? Stél dat die match tegen Algerije toch tegenvalt? Hoe zullen de spelers dan reageren? Tegen dan zitten ze ook al een maand op elkaars lip. Dat zijn dingen die zeker een rol spelen, en de echte toernooiploegen kunnen daar net wel mee om.

» Je zult het zien: een Duitsland of Argentinië kan een slechte eerste ronde spelen, maar zal zich daarna hoe dan ook herpakken en op kruissnelheid komen. Precies omdat zij weten wat het is, zo’n toernooi.»

HUMO Is dit ook de grote test voor Wilmots? Hij moet nu laten zien hoe hij zijn groep onder stress bijeenhoudt, wat hij tactisch waard is.

Dewijngaert «Dat denk ik wel. Dat hij een heel goeie selectie heeft en van al die klassespelers ook een plóég kan maken, dat weten we, maar dit is toch nog andere koek. Dat gezegd zijnde: Wilmots is de juiste man op de juiste plaats. Hij weet uit eigen ervaring wat er allemaal kan gebeuren op zo’n toernooi. Denk maar aan het WK in Japan en Zuid-Korea destijds: die hele campagne hing aan elkaar van de problemen. Wilmots zal de valkuilen goed kunnen inschatten: ik geloof in hem.»

HUMO Misschien tot slot nog even een pronostiekje voor België - Algerije, dat gespeeld wordt op de dag dat deze Humo in de rekken ligt? Dan kunnen onze lezers meteen zien of u al dan niet gelijk had.

Dewijngaert «Awel, da’s goed. Dan gok ik op 1-0 voor de Belgen. En wie scoort? Pom-pom-pom, da’s een moeilijke… Doe dan maar Hazard. Op vrije trap!»

HUMO Daar tekenen we voor!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234