null Beeld

Sport: Stadion

Bij Belgacom kunnen ze nog lachen met de versnippering van het voetbalcontract. In de FAQ op hun website laten ze weten dat u 75 procent van de matchen van de 'kleinere' clubs bij hen zult kunnen volgen. 'Voor de overige 25 procent kunt u terecht in het stadion of in een café.' Een café, met andere woorden, waar Telenet getapt wordt.

Frederick Vandromme

En wie sinds het rookverbod geen voet meer in de kroeg zet, moet vanaf nu bij vtm zijn voor de samenvattingen. Daar graven ze na zes jaar weer 'Stadion' op, met als presentatoren Niko Lainé en - wie we dáár hebben - Tom Coninx. Ceremoniemeester is Dirk Deferme, chef sport in Vilvoorde.

HUMO Hoe lang kijk je al uit naar het moment dat vtm zich weer op de Belgische competitie mag storten?

Dirk Deferme «Toch niet langer dan november vorig jaar. Ik zit al een tijdje in het vak, en ik weet dat het weinig zin heeft om te dromen van iets onbereikbaars. Maar vanaf november voelde ik dat de Vlaamse Mediamaatschappij wel bijzonder veel goesting had om het contract binnen te halen. Toen zijn we met onze redactie beginnen te werken aan inhoudelijke ideeën.»

HUMO Is die naam 'Stadion' nog wel zo klinkend als vtm blijkbaar vermoedt?

Deferme «Ik vind het wel toepasselijk; het stadion is toch de plek waar het gebeurt, waar het warm toegaat... Die naam is voor een stuk symbolisch - en ach, het is ook niet méér dan dat. De invulling van het programma is stukken belangrijker.»

HUMO Gewoon voor de aardigheid: welke programmatitels lagen er nog op de brainstormtafel?

Deferme «Ik geef er eentje prijs: 'Arena'. Dat heeft het niet gehaald omdat ik vond dat dat meer thuishoorde op zwembroeken.»

HUMO Op welke punten willen jullie bewust afwijken van wat de VRT al die jaren heeft gedaan?

Deferme «Het warm water is al veertig keer uitgevonden, daar beginnen we dus niet aan. We willen in de eerste plaats voor continuïteit zorgen: goeie samenvattingen, relevante interviews en reportages die iedereen verwacht op basis van de actualiteit. We willen vooral geen programma worden met vaste onderdelen die wekelijks móéten terugkomen. Het moet flexibel blijven.»

HUMO Eén van de gezichten van 'Stadion' wordt Tom Coninx. Wie heb je nog meer benaderd bij de VRT?

Deferme «Niemand.»

HUMO Dat zal wel.

Deferme «Alle mensen die ik heb proberen te enthousiasmeren, hebben stuk voor stuk toegehapt: Tom, maar ook Steven Van de Perre, die al eindredacteur bij 'Telefacts' was maar ook voor Woestijnvis en Belgacom TV gewerkt heeft, en Wouter Laarmans en Niko Lainé, beiden ook van Woestijnvis. Ik vermoed dat ze niet voor mijn sprankelende persoonlijkheid meedoen: ik geef hun de kans om de komende drie jaar mee te werken aan het betere voetbalprogramma van Vlaanderen.»

HUMO Waarom Tom Coninx?

Deferme «Ik had het daarnet over continuïteit: hoe kan je die beter verzekeren dan door de man binnen te halen die zes jaar 'Studio 1' heeft gepresenteerd? Hij is het meest geschikte gezicht als het over voetbalprogramma's gaat. En verder: ik ken 'm al heel lang, en ik weet dat hij over registers beschikt die we nog niet op televisie gezien hebben. Tot nog toe is hij altijd opgevoerd als een vrij degelijke, droge presentator. Maar hij kan véél warmer zijn. De Tom Coninx die we kennen van de radio, zeg maar. Het wervende enthousiasme dat hij daar toonde, mag hij meenemen naar het tv-scherm - daar zullen we in elkaar geval aan proberen te werken.»

HUMO Wat vind jij van de potsierlijke versnippering van het voetbalcontract tussen Belgacom en Telenet?

Deferme «Potsierlijk? Veel van de dingen die je in Vlaanderen of België potsierlijk kunt noemen, blijken voor de wetgever noodzakelijk te zijn. En dat is hier niet anders: één van de belangrijkste geïnteresseerden, Telenet met name, mág van de wetgever niets exclusiefs binnenhalen. Waarom? Dat weet ik niet, maar er zijn blijkbaar wettelijke redenen voor. Tja, dan loop je natuurlijk het risico dat het op deze manier verloopt.
»Aan de andere kant: zó verschrikkelijk uitzonderlijk is het ook niet. Ik ken niet veel landen waar het voetbalcontract exclusief bij één partij zit, zoals dat hier de afgelopen zes jaar het geval is geweest.»

HUMO Staat ons een goed voetbalseizoen te wachten?

Deferme «'t Wordt alleszins een seizoen dat ons nieuwsgierig maakt. De topclubs zijn op dit moment nog aan hun teams aan het bouwen: ze zijn een pak spelers kwijt, en de binnenkomende transfers laten op zich wachten. Ik heb dat tegen een paar mensen van die clubs gezegd, en zij susten één voor één met: 'Ach, zo belangrijk is het nog niet. Het begint pas in de play-offs.' Dat heeft vooral te maken met de manier waarop de competitie tegenwoordig georganiseerd wordt. Ik hoop alleen dat ze niet vergeten dat de Europese kwalificatiewedstrijden er al véél eerder aankomen. Wie daarin enige ambities koestert, kan maar beter klaar zijn bij het begin van het seizoen.»

HUMO Nu je het zegt: hoe behendig ben je met truweel en cementmixer?

Deferme «Heel behendig; mijn vader was bouwvakker. Waarom?»

HUMO Omdat jullie nieuwe studio nog gebouwd moet worden, en nu is het bouwverlof bezig.

Deferme «Onze programmadirecteur heeft gezegd dat we niet bang hoeven te zijn: ze kunnen die studio blijkbaar in één dag optrekken. Dus: bedankt voor je bezorgdheid, maar het komt allemaal goed.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234