null Beeld

Sport: WK Hockey

Haal ze boven, die officieel gesponsorde Belgische vlaggen, toeters, T-shirts en salami’s: vanavond kunt u kijken naar het sportbacchanaal der sportbacchanalen, want bij OP12 schakelen ze over op het WK. Daar kunt u terecht als u niet bij de gelukkigen hoort die tickets hebben, en persoonlijk kunnen afzakken naar het broeierige… Den Haag.

vvp

Euh, Den Haag? Jep, want daar begon zaterdag het WK Hockey (toen kon u op Canvas al zien hoe onze vrouwenploeg het opnam tegen Nieuw-Zeeland; vandaag is er de derby tegen Nederland). Nu, hockey, was dat niet die sport voor mensen rond Schilde, bij clubs waar de voertaal Frans is en men uitsluitend polo’s van Lacoste draagt?

Eddy Demarez (commentator) «Ik had dat beeld vroeger ook, en op een bepaald moment klopte dat misschien zelfs, maar ik draai nu al een jaar of drie intensief mee in de scene, en ik kan je vertellen: hockey is hoe langer hoe meer een volkssport aan het worden, net als tennis een tijd geleden. Het aantal hockeyspelers en -speelsters is de laatste jaren ongeveer verdubbeld, van 15.000 tot 30.000, en blijft stijgen. Het is ook geen dure sport, hè – ’t is zelfs goedkoper dan voetbal.»

HUMO Maak ons eens warm voor dat hockey!

Demarez «Eerst en vooral bestaan er hier geen hooligans. Het geweld situeert zich zuiver óp het veld (lacht).

»Het is een harde sport, hè. Je moet weten dat zo’n hockeybal gemaakt is van hetzelfde materiaal als een golfbal, en dat die dingen snelheden van meer dan 100 kilometer per uur bereiken. Als je zoiets tegen je kop krijgt, is dat niet echt prettig. En een hockeystick kan ook aankomen: breuken zijn geen zeldzaamheid in het hockey. Er zijn zelfs al doden gevallen.»

HUMO Wij zijn nu al fan!

Demarez (lacht) «Maar fysiek is het ook een fantastische sport: hockeyers horen bij de sterkste sporters ter wereld. Professionele hockeyers zijn fitter dan professionele voetballers, heeft onderzoek al aangetoond; dat is sterk als je weet dat zelfs de grootste spelers in het hockey eigenlijk maar semiprofs zijn. Die verdienen 3.000 à 4.000 euro bruto per maand. Daarom haken professionele hockeyspelers al op redelijk vroege leeftijd af – voor hun dertigste – omdat ze de sport veelal combineren met hun studie.»

HUMO Dan het WK: hoe liggen de machtsverhoudingen daar?

Demarez «Om het begrijpelijk te maken: als de Rode Duivels op het WK in de kwartfinales raken, dan hebben ze het onwaarschijnlijk goed gedaan en mogen we heel gelukkig zijn. Als de Red Lions, onze mannenploeg dus, de halve finale niet halen, dan moeten we zwaar teleurgesteld zijn. Zo goed zijn ze: ze horen, naast Duitsland, Nederland en Australië, bij de absolute wereldtop.

»Bij de vrouwen is die wereldtop beperkter: daar heb je alleen maar Nederland. Die kunnen alleen zichzelf doen verliezen.»

HUMO En onze Yellow Tigers?

Demarez «Je bedoelt de Red Panthers? De Yellow Tigers zijn onze volleybalvrouwen, hè. Ja, tegenwoordig moet je uitkijken met al die namen… De Red Panthers horen bij de acht landen onder Nederland, denk ik. Al zijn ze op dit moment volgens mij iets minder sterk dan vorig jaar…»

HUMO Ik heb alle namen van onze nationale ploegen hier opgeschreven. Ken jij ze allemaal?

Demarez «Van alle sporten? Euh, welja, min of meer. Denk ik toch.»

HUMO Even testen: de Zwarte Duivels?

Demarez «Euh, dat zijn de rugbymannen.»

HUMO Correct. De Red Dragons?

Demarez «Da’s al moeilijker. (Twijfelt) De volleybalmannen?»

HUMO Juist! Tot slot: de Red Knights.

Demarez «Daar heb ik van gehoord, maar ik kan er niet opkomen.»

HUMO Helaas. Het is de mannenploeg motorcross.

Demarez «Ach ja. Maar tot mijn verdediging: het motorcross is maar één keer per jaar. Die naam is ook nog maar iets recents en wordt zelden of nooit gebruikt...»

HUMO Dan is het niet erg!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234