null Beeld

Sportanker Ruben Van Gucht loopt 105 km en vertelt zijn verhaal in '4 x 7'

U bent nog aan het bijtrekken na uw tweewekelijks loopje van vijf kilometer? Helaas: u mag uw ingebeelde olympisch goud meteen weer inleveren, en wel bij Ruben Van Gucht. Het sportanker van de VRT begint namelijk al eens graag aan een looptochtje van meer dan honderd kilometer. In juli nam hij deel aan de Ultra Tour du Beaufortain, een wedstrijd van 105 kilometer door de bergen van de Savoie. Over die weinig alledaagse onderneming maakte Van Gucht een documentaire van zeven minuten – vanavond kan u op Canvas meelijden in ‘4 x 7’.

Jeroen Maris

'Ruben Van Gucht: 'Een ultraloop is pijn lijden, en jezelf voorbij de limiet pushen – tot het echt niet meer gaat.'

Ruben Van Gucht «Ik loop elke dag, en dat kost me geen enkele moeite: zelfs in de winter maal ik met veel plezier m’n kilometers. Maar af en toe heb ik toch nood aan een concreet doel, aan een hindernis die ik over wil. Waarom? Om een overwinning te behalen op mezelf, misschien? Ik weet het niet. Eén keer per jaar wil ik alleszins iets onmogelijks proberen.»

HUMO Maar hónderd kilometer, Ruben...

Van Gucht «Ik ben de afgelopen jaren van marathon- naar ultraloper geëvolueerd. Maar zonder daar te extreem in te worden, hoor: het is niet zo dat ik de hele wereld afreis om ergens honderd kilometer te gaan lopen. Die ultraloop in de Savoie had ik uitgekozen omdat ik de streek goed ken: mijn schoonouders wonen er.»

HUMO Voor veel mensen is een marathon uitlopen al een gigantische overwinning.

Van Gucht «Ik heb een twaalftal marathons gelopen, en telkens wilde ik het sneller doen. Mijn eerste liep ik meteen in minder dan drie uur. De volgende moest sneller, en de daaropvolgende nóg sneller. Obsessief is een groot woord, maar ik was daar redelijk neig mee bezig. Nog meer trainen, nog sneller lopen... Het werd een beetje beklemmend, en het plezier dreigde te verdwijnen. Ik ben toen overgeschakeld op ultralopen. Weet je, ik doe al jaren mee aan de Dodentocht - da’s bij mij in de buurt, en als kind al droomde ik ervan om die niet uit te wandelen maar uit te lopen. Maar zelfs daar voel ik die competitiedrang. Dan lig ik vooraf schemaatjes uit te tekenen: dán wil ik bij die post zijn, in díé tijd wil ik finishen. Pas zodra het moeilijk begint te gaan, kan ik dat loslaten, en gewoon denken: ‘Ik doe m’n best, en ik zie wel waar ik eindig.’ Daarom was die ultraloop in Frankrijk pure vrijheid: als je aan 105 kilometer in de bergen begint, gaat het niet over minuten of seconden afpitsen van je besttijd. Dan gaat het over: kan ik dit? Krijg ik mijn lichaam zover om 105 kilometer af te zien?»

HUMO Het antwoord krijgen we vanavond in de documentaire. Wat ik wel al kan spoileren: je stelt je heel kwetsbaar op, want je hebt dat vileine afzien er niet laten uitknippen.

Van Gucht «Dat is het opzet van ‘4 x 7’: maak iets dat heel dicht bij jezelf ligt. Het had trouwens nog veel kwetsbaarder gekund. Door het onherbergzame karakter van de streek kon er niet overal gefilmd worden. Daardoor zit het écht rauwe afzien er niet in.»

HUMO Een vermoeden van in het rond spattende lichaamssappen komt in me op.

Van Gucht «Klopt: Ik was voortdurend misselijk, en heb heel veel overgegeven. Zo’n ultraloop is geen rozengeur en maneschijn, hè: het is pijn lijden, en jezelf voorbij de limiet pushen – tot het echt niet meer gaat.»

HUMO ‘Ge moet uw best doen,’ zeg je op het einde van de documentaire. Dat lijkt me een treffende samen-

vatting van hoe jij in het leven staat.

Van Gucht «Ik ben één van die mensen die het altijd perfect willen doen. En zo’n ultraloop past daar perfect in: ik heb uren gelopen, verschrikkelijk veel hoogtemeters gemaakt, steile hellingen bedwongen en over geitenpaadjes geklauterd, en zo mijn lijf tot het randje gedreven. Mijn lichaamsbouw maakte het extra moeilijk: ik ben een grote, zware vent, en bergop is dat uiteraard een grote handicap. Ik kan dus wel zeggen dat ik mijn best heb gedaan – ik doe gráág mijn best.»


Lees hier ook waarom Marc Didden in zijn bijdrage voor '4 x 7' zijn liefde belijdt voor de hoofdstad

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234