null Beeld

Sportkriebels in 'Eeuwige Roem'

Nu de Belgische atleten hoge toppen hebben gescheerd in Rio, lijkt ‘Eeuwige roem’, het programma waarin ex-sporters (waaronder ditmaal Sugar Jackson, Hanna Mariën en Aagje Vanwalleghem) zich nog één keer met elkaar meten, alvast onder een gunstig gesternte te starten. ‘Eeuwige roem’ verhuist dit seizoen van de openbare omroep naar VIER, en ook bij de presentatie vond een wissel plaats: Bruno ‘The Moustache’ Wyndaele geeft de fakkel na drie jaargangen door aan acteur Louis Talpe. Vreemde keuze? Niet per se, want Mega Toby blijkt ook een megasporter te zijn.

mke

'Als ik sport in teamverband, is het nog steeds op leven en dood.' Louis Talpe (samen met Sugar Jackson)

HUMO Maar presenteren is natuurlijk nog iets anders dan acteren.

Louis Talpe «Inderdaad. Ik heb ook nooit de ambitie gekoesterd om een programma te presenteren. Toen de makers van ‘Eeuwige roem’ me belden, dacht ik dat ze me eenmalig wilden gebruiken voor een proef in de reeks. Toen bleek dat ze me voor de presentatie wilden, dacht ik: hoeveel hebben er vóór mij al geweigerd? (lacht) Maar ik ben een grote fan van het programma, dus ik heb toch toegehapt.»

HUMO Ging daar twijfel aan vooraf?

Talpe «Ja, want tot dusver heb ik presentatiejobs altijd geweigerd. Maar VIER en De Filistijnen (het productiehuis, red.) brachten erg overtuigende argumenten aan. ‘Eeuwige roem’ is geen nieuw format, het verleden heeft al uitgewezen dat het wérkt. Plus: het draait om sport, en daar kan ik eindeloos over praten. Natuurlijk ga ik ook commentaar krijgen op mijn presentatie, maar fuck it: ik heb er zelf alvast keihard van genoten.»

HUMO Is dat iets dat je kunt oefenen, presenteren?

Talpe «Waarschijnlijk wel. Ik heb met Bruno op voorhand een test gedaan en dat ging prima. Maar ik heb de makers ook op het hart gedrukt dat het programma rond de sporters moest draaien. Ik begeleid hen en leg de proeven uit, maar that’s it.»

HUMO Je bent zelf een fervente sporter. Kriebelde het soms niet om je met al die ex-atleten te meten?

Talpe «Ja, soms was ik wel jaloers op de proeven die zij mochten uitvoeren, want zelf ben ik ook erg competitief. Sommige tests heb ik ook eens geprobeerd – off-camera, natuurlijk. Maar meedoen mocht ik niet: ik ben nu eenmaal geen ex-sporter.»

HUMO Toen je jong was, leek dat er nochtans wel in te zitten.

Talpe «Ja, rond mijn 16de heb ik op vrij hoog niveau aan jumping gedaan. Ik heb altijd veel sporten beoefend, zonder me echt op één discipline te focussen. Dus ik ga zeker niet beweren dat ik het had gekund, topsporter worden. Ik heb wel nog steeds die sportersmentaliteit – en een sporterslijf.»

HUMO Heb je dat nooit als een vloek ervaren, die veelzijdigheid?

Talpe «Ach, ik weet het niet. Het is nu in ieder geval te laat om nog topsporter te worden: ik ben 35. Maar als ik sport in teamverband, is het nog steeds op leven en dood.»

HUMO Als je zo competitief bent, ga je dan ook bezig zijn met de kijkcijfers van ‘Eeuwige roem’, nu het op VIER te zien is?

Talpe «De kijkcijfers zijn mijn zaak niet, daar moet de zender zich om bekommeren. Soms denk ik weleens van een programma: waarom zet je het niet op een moment dat er daadwerkelijk mensen kíjken? Maar ik ben de zender niet.»

HUMO Misschien kunnen jullie nog voortsurfen op de succesgolf van de Olympische Spelen?

Talpe «Misschien. Maar de mensen hebben ook al heel de zomer lang sport door hun strot gekregen. Voor mij is deze presentatie sowieso eenmalig.»

HUMO Er komt dus geen volgend seizoen ‘Eeuwige roem’ met Louis Talpe?

Talpe «Dat eventueel wel, maar een andere presentatiejob: nee. Voor mij komt acteren nog steeds op de eerste plaats.»

HUMO Koester je op dat vlak nog ambities in het buitenland? Je eerste avontuur in Amerika, de serie ‘Of Kings and Prophets’, werd helaas al afgevoerd nog voor jij goed en wel in beeld kwam.

Talpe «Tja, wie weet? Net als mijn goede collega’s Koen De Bouw, Kevin Janssens en Matthias Schoenaerts heb ik een team in het buitenland. Maar daar zeggen ze ook dat, als je zoals ik veel bezig bent in België, het in het buitenland een beetje minder wordt. Er wordt dus aan gewerkt, maar... We zien wel.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234