null Beeld

'Sporza: EK Atletiek': Marc Willems overloopt 's nachts de belangrijkste prestaties

Wie zijn buik al vol heeft van het EK Voetbal in Frankrijk en lak heeft aan de voorspelbare massasprinten in de eerste week van de Tour, vindt misschien zijn gading in het Europees Kampioenschap Atletiek. Dat vindt van 6 tot 10 juli plaats op slechts een aantal discusworpen noordwaarts, meer bepaald in Amsterdam. Elke avond – nu ja, bijna nacht – overloopt Marc Willems de belangrijkste Belgische en internationale prestaties, want tot zijn spijt heeft de openbare omroep beslist om van het EK Atletiek alleen samenvattingen te brengen.

td

'Zelfs al is dit op papier een minder belangrijk EK, de kans op een Europese medaille laat niemand liggen.' Marc Willems

Marc Willems «Ja, daar baal ik wel een beetje van, maar in deze drukke sportzomer heeft de VRT andere prioriteiten gesteld. Ik volg het EK vanuit Brussel, waar ik insta voor de samenvattingen, terwijl Inge Van Meensel ter plaatse de Belgische atleten zal interviewen. De diehards kunnen op de website van Sporza terecht voor de livestream.»

HUMO Behalve Koning Voetbal en de Tour staan een maand na het EK atletiek ook de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op het programma. Dat zal toch ook een rol gespeeld hebben?

Willems «Dat kan ik niet ontkennen. Sinds 2012 vindt er elke twee jaar een EK Atletiek plaats, met als gevolg dat het elke vier jaar samenvalt met de Spelen. Dat heeft natuurlijk een invloed op de bezetting en de prestaties op zo’n EK. Wie een maand later top wil zijn in Rio, heeft namelijk niet gepiekt naar Amsterdam. Of blijft er zelfs helemaal weg.»

HUMO Welke Belgen mogen medailleambities koesteren?

Willems «De Belgian Tornados zijn het aan hun status verplicht om net als in 2012 de Europese titel op de 4 x 400 meter te veroveren. Zij zijn sowieso topfavoriet. Maar het zou me niet verwonderen dat Kevin en Jonathan Borlée passen voor de 400 meter individueel. Dat soort disciplines, met reeksen of halve finales, is behoorlijk intensief in de laatste rechte lijn naar Rio. Idem voor de 5.000 meter, waarin we met Bashir Abdi wel iemand hebben die misschien op een podiumplaats mag hopen. Dat zal afhangen van zijn motivatie voor dit EK en die van de concurrentie. Al wil ik nu ook niet te negatief klinken: zelfs al is dit op papier een minder belangrijk EK, de kans op een Europese medaille laat niemand liggen. Over tien jaar staat die nog op je erelijst en dan maalt niemand erom hoe de omstandigheden waren.»

HUMO Discuswerper Philip Milanov won vorig jaar ietwat verrassend zilver op het WK in Peking. Kan hij dat kunststukje herhalen?

Willems «Voor een discuswerper komt dit EK in de aanloop naar de Spelen minder ongelegen dan voor een loper. Dus hij zal er vol voor gaan, neem ik aan. Maar zijn discipline is heel Europees getint, dus hij staat voor een bijna even moeilijke opgave als op de Spelen. Hier is het opnieuw de vraag of alle rivalen aanwezig of in topvorm zullen zijn. Zo nee, dan kunnen enkele Belgen daar misschien van profiteren. Nafi Thiam bijvoorbeeld, die zo goed als zeker alleen aan het hoogspringen deelneemt en niet aan de zevenkamp.»

HUMO Bij de mannen hoopt tienkamper Hans van Alphen in Amsterdam eindelijk het minimum voor Rio te halen.

Willems «Hetzelfde geldt voor tienkampers Niels Pittomvils en Thomas Van der Plaetsen, en voor Jeroen D’hoedt op de 3.000 meter steeple. Dat worden interessante wedstrijden om te volgen. Als ze topfit zijn, moeten de tienkampers in staat zijn om het Olympisch minimum van 8.100 punten te halen. Lukt dat niet, dan hebben ze niets te zoeken op de Spelen. Ik hoop alleen dat het die twee dagen geen pijpenstelen regent, want dat heeft een invloed op nummers waarin de aanloop van belang is, zoals het hoogspringen, het polsstokspringen of het discuswerpen. Eén dramatische discipline en je hele tienkamp is om zeep. Maar goed, hoeveel regen kan er nog uit de lucht vallen? Ik zie het wel zitten, zoals altijd.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234