null Beeld

Sporza: Rio 2016: 'Ik heb meteen 'ja' gezegd'

Zeggen dat de Olympische Spelen in Rio niet bepaald onder een gunstig gesternte starten, is een understatement: volgens een recente peiling kan het sportevenement de gemiddelde Braziliaan gestolen worden – die heeft het immers te druk met zich zorgen maken over het zikavirus en de politieke crisis in zijn vaderland. Komt daar nog de omstreden aanwezigheid van enkele Russische atleten bij, die ondanks een grootschalig dopingschandaal in het land van Poetin toch naar Rio zijn afgezakt. Benieuwd wat sportanker Aster Nzeyimana, die het nachtblok van de Olympische Spelen voor zijn rekening neemt, daar allemaal van vindt.

mke

'Van mij hadden ze alle Russische atleten mogen uitsluiten'

Aster Nzeyimana «Ik vind het straf dat er überhaupt nog Russische atleten mogen deelnemen aan de Spelen. Blijkbaar zit Poetin nu zelf weer te verkondigen dat alle medailles die in Rio worden gewonnen, minder waard zullen zijn omdat er nauwelijks Russische atleten meedoen. Terwijl het zwart op wit bewezen is dat er een gigantisch dopingnetwerk bestond in Rusland! Hoe spijtig het ook is voor die enkele Russische atleten die zich níét aan doping hebben bezondigd, voor de geloofwaardigheid van de sport – die toch boven alles moet gaan – zouden ze beter allemaal thuisblijven. ’t Is ook bijzonder jammer dat het IOC (Internationaal Olympisch Comité, red.) geen harder standpunt tegenover Poetin heeft durven in te nemen. Van mij hadden ze alle Russische atleten mogen uitsluiten – nu hebben ze zich toch een beetje laten doen.»

HUMO Gesnopen. Is het vanaf vrijdag weer al Olympische Spelen wat de klok slaat bij de VRT?

Nzeyimana «Ja, de kijker zal bij ons bijna 24 uur op 24 naar de Spelen kunnen kijken. De live-uitzendingen beginnen om 13 uur en lopen door tot 5 uur ’s ochtends. Overdag praat Frank Raes de boel aan mekaar. Na Frank neemt Catherine (Van Eylen, red.) het over op Canvas, en vanaf 23 uur ’s avonds ben ik er op Eén. Ondertussen zijn er ook uitgebreide round-ups in de journaals, die Karl Vannieuwkerke voor z’n rekening neemt. En dan heb je ook nog de lange samenvatting in de voormiddag, voor wie geen zin heeft om ’s nachts op te blijven. De finale van de 100 meter, bijvoorbeeld, kun je

’s nachts live zien, of de volgende ochtend via een uitgebreide samenvatting.»

HUMO Jij presenteert het blok tussen 23 uur ’s avonds en 5 uur ’s ochtends. Aan het kortste strootje getrokken bij de taakverdeling?

Nzeyimana (lacht) «Nee, ze hebben me gewoon gevraagd of ik dat blok niet wilde presenteren en ik heb meteen ‘ja’ gezegd. Presenteren op Eén is de max, zeker als het dan ook nog eens sport is. Plus: alle belangrijke momenten op de Spelen, de grote atletiekfinales en zo, vinden ’s nachts plaats. Ik kon dus niet weigeren. En bij de VRT waren ze natuurlijk blij dat ze iemand zo zot hadden gevonden om ’s nachts te presenteren.»

HUMO Heb je ter voorbereiding je slaapritme al aangepast?

Nzeyimana «Ik ben van nature een nachtmens, dus ik blijf sowieso vaak op tot ver na middernacht. Al is er natuurlijk wel een verschil tussen om half 2 in je bed kruipen of pas tegen 6 à 7 uur ’s ochtends. De dagen vóór de Olympische Spelen ga ik proberen om geleidelijk aan wat later mijn bed in te kruipen, maar ik maak me geen illusies: het zal sowieso een schok worden.»

HUMO Alles voor de sport! Was je niet graag mee naar Rio afgezakt, om de Spelen daar op de eerste rij te beleven?

Nzeyimana «Geloof het of niet, maar daar stond ik niet meteen om te springen. Pas op, die sfeer daar moet iets speciaals zijn om mee te maken, maar dan zou ik duizend keer liever ooit eens naar een EK of WK voetbal afzakken voor Sporza.

»Nee, laat mij die Olympische Spelen maar op mijn gemak vanaf hier volgen: da’s minstens zo gerieflijk.»

HUMO Wel op tijd een espressootje drinken, Aster. En bedankt!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234