null Beeld

Spraakmakers: Marianne Faithfull

'Belpop', 'The Seven Ages of Rock' en een heuse special over AC/DC: als we niet beter wisten, zouden we de dienst programmering van de VRT nog van sympathie voor rockmuziek gaan verdenken. Vanavond, op de Dag des Heren nog wel, is het nog maar eens van dattum: een 'Spraakmakers'-interview van Luc Janssen met de grande dame die de rock-'n-roll (én de seks, drugs & andere verdorven praktijken die daarmee hand in hand schijnen te gaan) mede hielp uitvinden: Marianne Faithfull.

Noud Jansen

LUC JANSSEN «Ten tijde van 'Broken English', 28 jaar geleden, had ik haar al eens geïnterviewd, in het Royal Windsor in Brussel. Het was mijn derde interview als rockjournalist: mijn eerste was met Lemmy van Motörhead, mijn tweede met Captain Beefheart.

»Een paar maanden later vertelde Marc Didden me dat hij Bryan Ferry was gaan interviewen aan de bar van datzelfde hotel. Achter die bar bleek, tussen de andere foto's van bekende mensen die er gelogeerd hadden, ook een foto te hangen van Marianne Faithfull en mij - iemand van het hotel moet die tijdens het interview hebben gemaakt. 'I know her,' wees Bryan Ferry naar Faithfull. Waarop Didden heel trots: 'Yes, and I know him' (lacht).»

HUMO Vond het interview voor 'Spraakmakers' in hetzelfde hotel plaats?

JANSSEN «Nee, in een poepsjiek hotel aan de Adolphe Maxlaan. Ik was doodziek, maar voor Marianne Faithfull wil ik altijd wel van onder mijn dons komen. Toen ik in haar suite zat te wachten, was m'n bek zo kurk- en kurkdroog van de koorts dat ik in de badkamer onder het kraantje ben gaan hangen. Natuurlijk komt ze net op dat moment binnengewandeld: in de spiegel zág ik haar denken van 'wat voor creep hebben ze nu weer op me afgestuurd?' (lacht)

»Ik merkte ook meteen dat er flink aan haar gewerkt is. Haar gezicht was helemaal gladgebotoxt, en ze droeg zo'n victoriaans bloesje met een hoog kanten kraagje, zodat je de rimpels in haar nek niet kon zien. Ik vind dat jammer: Marianne Faithfull heeft een leven gehad vol drugs, alcohol en rock-'n-roll - dat mag je er ook aan zien, vind ik. Ik heb mijn oudere dames het liefst doorleefd.»

HUMO Ze was in het land om haar nieuwe coverplaat te promoten, 'Easy Come, Easy Go'. Was het niet lastig om het gesprek breder te trekken?

JANSSEN «Als rockjournalist en muziekliefhebber wil je 't met haar natuurlijk vooral over die nieuwe plaat hebben. Maar 'De rode loper' zou fragmenten uit het interview gebruiken: dan moet je dus ook even de leuke dingen voor de mensen aansnijden - haar kinderen, haar affaires, haar overwinning op borstkanker, dat soort zaken. De vraag was dus: hoe doe ik dat zonder haar te schofferen? En dus ben ik na een halfuur al gestopt, terwijl het interview eigenlijk drie kwartier mocht duren: 'Bedankt voor het gesprek.' De regisseur in paniek: 'Dit is te kort Luc, we moeten echt meer hebben.' Marianne had haar promotalk al gedaan en begreep dat er nog wat moest komen. Daar heb ik misbruik van gemaakt om haar te vragen of Parijs wel een stad voor haar is - daar woont ze namelijk - en of haar kleinkinderen wel eens naar haar concerten komen. Ik heb zelfs de naam Mick Jagger hardop kunnen uitspreken zonder slaag te krijgen. Al had ik dat niet eens zo erg gevonden.»

HUMO Toevallig Frieda Van Wijcks babbel met Faithfull gezien, onlangs in 'De laatste show'?

JANSSEN «Nee, maar ik ben wel stikjaloers: buitenlandse toppers als Marianne Faithfull zou ik maar wat graag in 'LUX' te gast willen hebben.»

HUMO Komt er dan een derde seizoen?

JANSSEN «Zondagavond 4 januari beginnen we eraan. Nieuw is dat het nu gewoon 'LUX' heet, want tegenwoordig is alles al XL. En ik zit ook niet meer in een loft: die hebben we doorverhuurd aan Erik Van Looy. De nieuwe plek is nog geheim, maar ik kan je al vertellen dat die er strak en trashy chic uitziet. Alle dertien gasten zijn al vastgelegd: uit het blote hoofd kom ik op Hans Teeuwen, Dirk Roofthooft, professor Jean-Paul Van Bendeghem, Arno, Axelle Red, Guy Verhofstadt en Béatrice Delvaux, de hoofdredactrice van Le Soir.

»Maar ooit zou ik dus graag wel eens wat buitenlandse gasten uitnodigen. 't Is mijn ultieme droom om een 'LUX' te maken met Morrissey, en dat dan op te nemen in Rome - daar woont hij tegenwoordig met zijn vriend. Bij Morrissey achter op de scooter door Rome: zo stel ik me mijn ideale 'LUX' voor.»

HUMO Zei jij dan niet ooit over The Smiths dat het nooit wat zou worden met een groepje dat zingt over de zon die uit hun achterste schijnt?

JANSSEN «Ja, maar ondertussen vind ik Morrissey één van de grootste songschrijvers ever. Dat over The Smiths zei ik in de jaren 80 tegen (Humo-journalist) Marc Mijlemans, om hem te jennen. Marc was een onvoorwaardelijke Smiths-fan en ik hield meer van industriële teringherrie, en iedere gelegenheid was goed om elkaar daarmee te plagen. Maar eerlijk: ik heb nooit zo hard gehuild als toen ze The Smiths draaiden op Marcs begrafenis. Uit respect voor onze vriendschap zul je uit mijn mond nooit nog een onvertogen woord over The Smiths horen.»

HUMO Het is je geraden. Ik wilde het nog even hebben over 'Kerst met ballen', een eenmalig radioprogramma dat jij op kerstdag op Radio 1 presenteert. De man die mij Hüsker Dü leerde kennen gaat kerstmuziek draaien?

JANSSEN «Een piekmoment in mijn carrière, meneer. We gaan de luisteraars ondersneeuwen met muziek waar de os en de ezel niet van terug zullen hebben: van Fleet Foxes tot Sufjan Stevens en van Johnny Cash tot de anarchopunkers van Crass. Mijn gelegenheidsrendier Eppo heeft al die muziek geselecteerd uit de gigantische kitschcollectie 'engelenhaar & kerstgitaar' van de familie Janssen.»

HUMO Nog een laatste keer Marianne Faithfull. Toen die haar eerste hit scoorde met 'As Tears Go By', in '64, was jij tien. Herinner je je dat nummer van toen?

JANSSEN «Nee, op mijn tiende was ik meer onder de indruk van de orkesten van Helmut Zacharias en James Last, muziek waar mijn vader naar luisterde. Volgens mij is het op die leeftijd heel gezond om van dat soort schmalz een gezellig en lekker veilig thuisgevoel te krijgen. Zo van: 'Wat is het toch lekker knus hier, zo proper gewassen en nog nat achter de oortjes in mijn versgestreken pyjamaatje.' Ken je dat gevoel?»

Canvas: Spraakmakers

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234