null Beeld

Spraakmakers: Wadah Khanfar (Al Jazeera)

In 1996 straalde Al-Jazeera haar eerste nieuwsitem de ether in; dertien jaar (en een Engelstalige nieuwszender) later is 'de Arabische CNN' tot ver buiten het Midden-Oosten een household name. Peter Vandermeersch, algemeen hoofdredacteur van de VUM-kranten, sprak erover met Wadah Khanfar, directeur-generaal van Al-Jazeera: het resultaat is vanavond te bekijken in 'Spraakmakers'.

Redactie

WADAH KHANFAR «De Arabische media verkondigden decennialang één standpunt: het officiële. Maar toen kwam Al-Jazeera, en bij ons kreeg iederéén een stem: regeringen en oppositieleden, maar evengoed de man in de straat. Daar stonden ze even van te kijken. Heel even maar, want ze gingen meteen in de tegenaanval: ze beschuldigden ons van wanpraktijken en ophitsing, sloten een paar van onze bureaus en arresteerden correspondenten. Alle middelen waren blijkbaar goed om onze invloed in te perken.»

- Jullie opereren vanuit de kleine Golfstaat Qatar: een compromis, want jullie konden nergens anders terecht.

KHANFAR «We zijn de regering van Qatar nog altijd heel dankbaar. In het begin werkten we trouwens vanuit een piepklein gebouw. Toen president Moebarak van Egypte eens op bezoek kwam - Al-Jazeera was toen al heel bekend - trok hij zúlke ogen toen hij merkte dat er maar vijftien mensen in onze vaste ploeg werkten. 'Is dit nu het hoofdkwartier van het beroemde Al-Jazeera?' stotterde hij. 'Dit... luciferdoosje?' (lacht)»

- Een vaak gehoorde klacht is dat jullie de objectiviteit niet al te hoog in het vaandel dragen, en dat jullie de sensatie opzoeken in de hoop zoveel mogelijk kijkers te lokken.

KHANFAR (zucht) «Hoezo, sensatie? In veel landen en regio's waarover wij veel berichten - Palestina, Afghanistan, Irak, Iran, Libanon, Somalië, Darfoer - zijn de voorbije jaren gewapende conflicten uitgebroken of geëscaleerd. Hele samenlevingen staan daar op de helling. De mensen die er wonen gaan veel emotioneler reageren, ze kunnen nauwelijks nog rationele beslissingen nemen, en politici zijn helaas geen uitzondering op die regel. Wij lijden níét aan sensatiezucht: wij tekenen gewoon op wat er leeft.

»Weet je wat het probleem is? In het Westen hebben jullie geen idéé hoe het Midden-Oosten in elkaar zit. Als er al eens een westerse journalist naar hier komt, blijft hij hoogstens een paar weken plakken. Met alle respect, maar in dat tijdsbestek kun je de complexiteit van deze regio onmogelijk vatten. Onze correspondenten wónen hier en kennen alle gevoeligheden. Vandaar dat onze berichtgeving over de oorlogen in Irak en Afghanistan zoveel diepgaander was dan die van de westerse media.»

- Waarom krijgen jullie - exclusief, zo lijkt het wel - de videoboodschappen van Osama bin Laden toegestopt?

KHANFAR «Als je suggereert dat wij een exclusiviteitscontract met Al-Qaeda gesloten hebben, dan sla je de bal mis. Al-Jazeera is het belangrijkste nieuwsstation in de regio: dan is het toch normaal dat ze hun boodschappen in onze bus droppen? Verder zijn wij een televisiestation, geen inlichtingendienst. Als die boodschappen voldoende nieuwswaarde bevatten, zenden we ze uit, en anders niet.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234